Zlatý fond > Diela > Slovenské národnie piesne I.


E-mail (povinné):

Michal Chrástek:
Slovenské národnie piesne I.

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Nina Dvorská, Veronika Gubová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 47 čitateľov

VI. Príspevok J. Korbasov

74. Pre ľúbosť nezdravá

Milý môj, Milý môj, Ružička voňavá! Počím ťa nevidím, Celá som nezdravá. Nezdravá som celá, Bár mä nič nebolí: Len mä, Janíčko môj, Tvoja láska morí.

75. Podanie rúčky i srdca

Orala, orala, Vždy na mňa volala: „Na, na, Na ty šuhaj rúčku na, Na ty šuhaj rúčku i srdce, I srdce, i srdce, Na ty šuhaj rúčku i srdce!“

76. Zapieranie i otváranie okienca

Zapálily sa čerešne, višne Od sluca, od slnca: Nezapieraj mi, moja Marienka, Okienca, okienca. Ako ho zapreš, tak ho otvoríš, Vidím ťa, vidím ťa; Cez okienko, moje srdienko, Boskám ťa, boskám ťa.

77. Hopsa dievča, moje si!

A ty dievča nie moje, Skákalo si prez oje; Skákalo si prez lesy, Hopsa dievča, moje si!

78. Zimná

Zem praští a mrzne, Pod nohmi sa kĺzne, I sneh poprchuje, Nad ním poduchuje. Dievčatá Slováčky, Sadajte na vláčky, Už napadlo snehu, Pohneme do behu. Kde si pomyslíte, Tam sa uvidíte, Hoc i v komorôčke, V teplej postelôčke.

79. Nehodná, lebo neverná

Kebys bola verná frajerka, Vozil bych ťa do Ružomberka: Ale že si neverná, neverná, neverná, Voziť si sa nehodná, nehodná, nehodná.

80. Sverbovanec

Čo tí páni vymýšľajú za módu, :|: Vymýšľajú lósy ťahať, Žeby mohli chlapcov klamať Na vojnu. Šuhajova stará mati plakala, :|: Že si syna vychovala, Cisárovi darovala Vojaka. Neplačte vy, stará mati, pre syna; :|: Však sa mu tam nič nestane, Nepriateľ náš nedostane Krajinu. Nebojte sa, mladí chlapci, verbunku; :|: Náš panovník rád verbuje, Mladých chlapcov potrebuje Do boja. Načo ste mä sverbovali na vojnu? :|: Zo mňa bude mrcha vojak, Ja vám budem uskakovať Za Milou. Keď ty budeš uskakovať za Milou, :|: Vyložia ti dve stolice, Vypráša ti nohavice Pre Milú.

81. Hlboká studnička

Hlboká studnička, Kde ti je vodička, Čo si z nej napájal Môj Milý koníčka? Poviem ti, mladucha, Po tíšku do ucha: Vypil mä šuhajkov Koníčok do sucha.

82. Otázka a odpoveď

Povedzže mi, moja Milá, sama: Kedy bude naša láska stála? „Vtedy bude naša láska stála, Keď pôjdeme spolu od oltára.“ Povedzže mi, moja Milá, povedz: Kedy bude našej láske koniec? „Vtedy bude našej láske koniec, Keď ja zomriem, ty zostaneš vdovec.“





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.