Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Mária Kunecová, Alena Kopányiová, Martina Jaroščáková, Zuzana Babjaková, Daniela Kubíková, Zdenko Podobný, Ivana Gondorová, Daniel Winter, Eva Lužáková, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Ida Paulovičová, Dušan Kroliak, Marián André, Slavomír Kancian, Monika Harabinová, Katarína Tínesová, Ľubica Pšenková, Peter Páleník, Mária Hulvejová. Zobraziť celú bibliografiu
Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)
Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo | 760 | čitateľov |
Romantika, spojená s príchodom velikého rodinného koča alebožto korábu, z ktorého na dvor vysypalo sa početné družstvo veselých a hladných hostí — uniká do minulosti. Len kde-tu ešte zjavujú sa nečakaní, ale vítaní hostia. Nečakaní! Obyčajne prídu vtedy, keď domáca pani má najviac práce a najmenej príprav v kuchyni. A tu pribehne slúžka: Hostia idú! Len čo im dáme!
Len vtedy vidí domatínka, ako je dobre, keď má nejaké zásoby. Rýchle preletí jej hlavou, čo všetko ona za krátky čas jednej hodinky, ba často má ešte menej času, môže pripraviť. Aby dlho nerozmýšľala, nájde v nasledujúcich odsekoch soznam tých pokrmov, ktoré možno rýchle pripraviť.
Polievky, mimo zapražených: paradajková s ryžou, šťavová, kyslá s vajíčkami alebo guľkami; polievka z mäsových výťažkov (dostať v obchodoch); ovocné polievky a rozličné ragout; teľacie zaprávané; kuracia polievka; zeleninová polievka, falošný guľáš, hribová polievka.
Pečienky: kuracina vyprážaná, paprikáš, sekaná pečienka, teľacie úrezky, údená klbása s chrenom alebo s praženicou, ryžové kotletky alebo iné, škvarenina (pörkölt).
Cestá: halušky, rezance s bryndzou, s tvarohom atď. Smaženec; výbeh (fámkoch); omeleta, piškótové cesto s vínovou žufkou; vyprážané fánky atď.
Prívary a iné: zelený hrach, mladý kaleráb, šalát na prívar so sádzanými vajíčkami; plnená paprika, plnené paradajky a kaleráb. Sádzané vajíčka ako samostatné jedlo, paprikáš z nových zemiakov, hríbky — a mnoho z tých pokrmov, ktoré sú uvedené na strane 60 — 70.
Okrem uvedených najde sa ešte mnoho takých pokrmov, ktoré sa dajú rýchle pripraviť.
Čo je ale hlavné, aby domáca pani a jej čeliadka neztratili hlavu a neukázali hosťom, že sú nepríležití a nedali im to znať nechuťou, nevrlosťou, vyratujúc, aká práca je v dome. Radšej nech bude obed skromnejší, ale dobrá vôľa nech je nie narušená. Veď od jakživa my Slovania sme bývali pohostinní, — a čo hneď Slovan dal hosťovi len chlieb so soľou, ale vždy to bolo aj s „dobrou vôľou“.
— spisovateľka, redaktorka prvého slovenského časopisu pre ženy — Dennica, poetka, dramatička, prekladateľka, dialektologička, organizátorka kultúrneho života Viac o autorovi.
Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.
Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007
Autorské práva k literárnym dielam