Zlatý fond > Diela > Recepty prastarej matere. Nová kuchárska kniha


E-mail (povinné):

Stiahnite si Recepty prastarej matere ako e-knihu

iPadiTunes E-knihaMartinus

Terézia Vansová:
Recepty prastarej matere. Nová kuchárska kniha

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Mária Kunecová, Alena Kopányiová, Martina Jaroščáková, Zuzana Babjaková, Daniela Kubíková, Zdenko Podobný, Ivana Gondorová, Daniel Winter, Eva Lužáková, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Ida Paulovičová, Dušan Kroliak, Marián André, Slavomír Kancian, Monika Harabinová, Katarína Tínesová, Ľubica Pšenková, Peter Páleník, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 709 čitateľov

XX. Torty

Doma pečené torty sú nielen lacnejšie, ale väčšinou chutnejšie, ako kúpené, a pri neveľkej pilnosti a dobrom vkuse môžu byt i také ozdobné, ako kúpené, aby i oku lahodily.

V tejto časti nachodia sa len spoľahlivé predpisy; ťažké a komplikované sú vynechané, lebo ích úprava vyžaduje zkúsenú ruku a konečne hodnota nestojí v pomere s vynaloženou prácou a výsledok je tiež otázny.

Pri sostavení tortových pečív musia sa zachovať isté pravidlá, a zvlášte bedliť na to, aby všetky prísady boly čo najlepšie, čerstvé a nefalšované. Múka berie sa nulová, sypká, ale i ryžová, škrobová alebo zemiaková. Akákoľvek, vždy musí byť čerstvo osievaná.

Cukor k miešaniu rozumie sa všade veľmi jemný, osievaný.

Mandle potrebujú sa i surové i sparené. Surové musia sa prv, než sa melú alebo tlčú, v kuchynskej šate utreť. Potrebujú sa i žiarené alebo čierne. Biele rozumejú sa oparené a obielené. I tieto sa prv usušia, niekedy i žiaria, čo sa tak stane, keď na papieri v rúre zažlknú. Niektoré pečivá vyžadujú mandle mleté, iné tlčené, sekané, cez dierkavú varechu preosiate, aby boly rovné, tiež potrebujú sa i na rezančeky nakrájané.

Jadrá lieskovcov musia byť chutné, plné, nie prestáte. Tiež musia sa usušiť, postierať, pričom odstránia sa i šupiny. I tie sa potrebujú miesty užiarené. Jadrá vlašských orechov musia tiež byť bezvadné. Čokoláda k miešaniu rozumie sa mletá alebo na trelci porajbaná. Radšej nech je drahšia, planá pokazí všetko.

Sneh musí byť tuhý, ku koncu šibania pridáva sa cukru, aby sa nesrazil. Od správneho primiešania snehu závisí často zdar celého diela.

O masle bola už aj inde reč, ale zvlášte pri tortách musí sa dbať na to, aby maslo bolo čerstvé a chutné, najmä ku plnkám, lebo staré maslo v sladkom pečive je odporné. Omrvinky berú sa z rožkov alebo iného pečiva. Nesmú byť staré a musia sa preosiať.

Nie menej dôležité je miešanie, takrečené „trajbovanie“. Nemusí sa to práve diať hodinu alebo viac, závisí od toho, ako sa mieša. Keď je miešanie rýchle a silné, je skorej ukončené. Ani sa to nemusí robiť na jednu stranu. Hlavné je, aby hmota bola ľahká.

Korenie, ako škorica, klinčeky, vanília majú byť tiež veľmi jemno tlčené; môžu sa s cukrom potĺcť a preosiať. Citron a pomaranč môže sa obkrojiť alebo na kuse cukru obšúchať, ale len kým na bielu kôrku nepríde, lebo tá je horká.

Na väčšie torty berie sa všetkého viac. Pečenie ľahkých pečív nesmie sa diať strmo, lebo také i zhoria, i surové ostanú a k tomu ešte i „kľaknú“. Obyčajné torty pečú sa trištvrte hodiny, alebo i ďalej, pravda pri miernom ohni. Ak by vrch priháral, môže sa zakryť papierom.

K pečeniu berú sa obyčajne okrúhle ráfy tortové, ktoré sa otvárajú. Ale pekné sú torty v štvorhrannej forme pečené, ktoré po upečení dajú sa ozdobiť na spôsob peknej knihy. Spodok formy vyloží sa čistým papierom, boky sa nemastia, lebo pri pečení pečivo od bokov odstane a nezadrží formu. Upečená torta nevezme sa hneď von, ale i s formou obráti sa vrchom na dol. Tým sa i vrch vyrovná a zahladí. Potom sa tenkým nožom od bokov podoberie, keď sa ráf dá otvoriť, tak sa otvorí a papier sa sníme. Zatým môže sa zdobiť rozličnými polevami a ľadom.

522. Čokoládová poleva

Na veľkú tortu vezmú sa 4 tabličky čokolády, drobno rozkúskovanej, 4 lyžice (jedáce) vody, 4 lyžice cukru a ako hrach masla. Na čistej rajničke dá sa na oheň. Vareška, ktorou sa mieša, musí byť nová. Musí sa miešať, aby sa čokoláda úplne rozvarila. Aby bola poleva lesklá, má sa pilno trieť o boky rajničky. Keď je hladká a tekutá, vezme sa od ohňa, ešte za chvíľku sa mieša, potom vyleje sa na tortu. Nožom roztiera sa všade rovno a rýchlo. I boky sa majú obtiahnuť. Keď je torta vo forme knihy upečená, môžu sa tri boky obtiahnuť bielym alebo žltým ľadom, štvrtý bok (chrbát knihy) a vrch obtiahne sa čokoládovou alebo mramorovanou polevou.

Iná uvarí sa z 28 deka cukru, 14 deka kakaového prášku, 2 i pol deci vody, niekoľko kvapák octovej esencie. Dobre sa tre, aby bola lesklá. Tiež sa môže pripraviť tak, ako sa robia salonové cukríky.

523. Biela poleva

25 deka cukru rozvarí sa so štvrť litrom vody; pridá sa za lyžicu octu. Mieša sa, kým nevychladne. Ako príchuť môže sa dať vanília, rum alebo nejaký likér. Týmito obtiahnu sa torty čajové.

Rumová: 3 lyžice vriacej vody vyleje sa na 9 lyžíc cukru, 1 lyžica rumu sa pridá a mieša sa, kým je nie lesklá. Môže sa vziať i punčová esencia.

524. Kávová

Pol šáločky tuhej čiernej kávy zamieša sa s niekoľkými gramami jemno mletej kávy a prevarí sa s cukrom (20-25 deka).

Iná: 20 deka cukru zvarí sa ako pri cukríkoch. Po troche berie sa na tanier a pilno sa mieša pri prilievaní niekoľko lyžíc tuhej čiernej kávy.

525. Citronový ľad

Šťava z celého citrona mieša sa s veľmi tenkým cukrom, na ktorý pred utlčením obšúchala sa citronová kôrka. Tiež tak prichystá sa pomarančový ľad.

526. Biely ľad (kráľovský)

12 i pol deka cukru trie sa s jedným bielkom a kávovou lyžičkou citronovej šťavy. Miešať treba aspoň pol hodiny, kým je kašička nie úplne biela, husto zpenená. To sa môže robiť v čajovej šálke pomocou kávovej lyžičky. Keď sa hneď neupotrebí, môže sa zakryť mokrou šatočkou. Keď je cukor veľmi jemný a kašička dobre vymiešaná, môže sa brať po lyžičke do škarnicle, s ktorou vytláčajú sa rozličné ozdoby na torty i na malé pečivá.

Prv než sa cukrová kašička dá do škarnicle, musí sa táto na zakrútenom konci zastrihnúť natoľko, aké tenké potrebujú byť pásiky.

527. Moruľkový ľad (merunky)

Za jedácu lyžicu moruľkového lekváru, šťava z jednoho citrona trie sa s cukrom dovtedy, kým je kašička nie dosť tuhá, lesklá a zpenená. Tak isto môže sa pripraviť ľad z iných lekvárov.

528. Barvisté ľady

Ružový: 12 i pol deka cukru (veľmi jemný) trie sa s máličko vodou, pol lyžicou ružovej vody a niekoľkými kvapkami košenilovej tinktúry. Miesto vody môže sa vziať pol bielku, ak treba, i celý.

Zelený: Do bieleho ľadu zamieša sa vyprešovanej šťavy z čerstvej lobody.

529. Mramorový ľad

Na vyliatu čokoládovú polevu môžu sa dať pásiky bieleho ľadu, ktorý sa nožom roztiera. Kto chce svetlejší, vezme viac bielej polevy. Zručnosť nadobúda sa častým zkusovaním.

530. Varenie cukru

Posekaný cukor zaleje sa vodou a dá sa na oheň. Povstalá pena sa soberie. Do cukru omočí sa dierkavá varecha a vezme sa von; jestli sa cukor po vareche rozleje, tak dosiahol prvého stupňa varenia. Keď sa ďalej varí a ukazujú sa na ňom perly, omočí sa doň koniec varešky. Prstom vezme sa z neho; ak sa ťahá, ako cverna na 2-3 cm., vtedy je druhostupňový. Takýmito zalievajú sa čerešne pri zaváraní. Pri ďalšom varení tvoria sa väčšie perly a ťahá sa na dlhšie cverny, vtedy má stupeň tretí. Ďalším varením, keď omočená dierkavá lyžica je obtiahnutá a fúknutím do nej tvoria sa bubliny, dosiahne cukor stupňa štvrtého. Upotrebúva sa k zaváraniu kyslejšieho ovocia. Piaty dosiahne sa ďalším varením, keď sa pri predošlej próbe tvoria väčšie bubliny. Šiesty stupeň je, keď je cukor lomkavý, na pr. omočí sa koniec varešky do studenej vody, hneď na to do syrupu, ale tak, aby vareška neprišla na dno; potom sa vytiahne a zamočí sa do studenej vody. Keď je na drevku cukrová škrupinka a láme sa, tak dosiahol šiesteho stupňa. Ďalším varením už začína žlknúť; keď je brunátny, vtedy je siedmy stupeň pod menom karamel. Upotrebuje sa na zaliatie dobošovej torty, ale musí byť rýchlo rozotretý, lebo skoro schne. Doboška sa má skorej pokrájať, len vrchný list nechá sa celý a obleje sa karamelou. Potom sa ľahšie krája.

Keď sa cukor zaleje niekoľkými lyžičkami vody a nechá sa rozvariť, môže sa upotrebiť k rozličným pečivám a k zafarbeniu nejakej hmoty. Vo flaške odložený udrží sa dlhší čas.

531. Cukrové krúpky

Pri osievaní cukru môžu sa upotrebiť viaceré sitá a v nedostatku riečice i dierková varecha. Hrubší cukor sa triedi tak, že sa môžu dostať i trojaké „krúpky“, ktoré sa prípadne i môžu zafarbiť. Na pr.: dá sa krúpkov na tanier, kvapne sa alkermešu a rukou sa krúpky pomiešajú, aby boly všade rovné a nespustily sa. Na suchom mieste majú uschnúť a v poháre odložené udržia sa i dlhšie.

532. Piškótová torta

8 žĺtkov, 28 deka cukru, citronová kôrka dobre sa rozmieša, z 8 bielkov tuhý sneh a naostatok 14 deka múky zľahka zamiešať.

533. Piškótová torta

17 žĺtkov, 40 deka tlčeného cukru, citronovej kôrky, vanilky, 14 bielkov a 30 deka múky.

Alebo: 14 deka cukru, 7 žĺtkov na penisto vymiešať, citronová kôrka, 7 deka múky, zo 4 bielkov tuhý sneh. Môžu sa plniť jemným lekvárom alebo krémom. Poleva podľa ľúbosti.

534. Chlebová torta (cukrársky predpis)

21 dg cukru, 7 deka múky a 3 i pol dg omrviniek z rožkov alebo pečiva, 14 dg čiernych mandlí, t.j. takých mandlí, ktoré sa v rúre troška prižiarily; mandle potĺcť a cez riečicu preosiať. Príchuť pridať: niečo škorice a klinčekov; žĺtky z 12 vajíčok miešajú sa s cukrom dovtedy, kým miešanina nie je biela, peniavá, potom sa pridajú mandle, múka, z 12 bielkov tuho vytrepaný sneh, ku ktorému pridáva sa málo cukru, aby bol hustejší, konečne z troch tabličiek rozotretú čokoládu. Túto hmotu rozdeliť na troje vo troch ráfoch, po upečení poskladajú sa a potrú lekvárom. Vrch sa obtiahne glazúrou a okrášli podľa ľúbosti.

535. Chlebová torta

14 deka cukru treť s 8 žĺtkami, 7 deka mandlí, 2 tabličky čokolády, citr. kôrka, škorica, hrebíčky a pomarančová kôrka. Naostatok sneh z 8 bielkov a 8 deka omrviniek z chleba.

536. Chlebová torta

8 žĺtkov mieša sa so 14 deka cukru, pridá sa citronová a pomarančová kôrka, trocha škorice, 3 utlčené klinčeky (hrebíčky), 2 tabličky porajbanej čokolády, 4 deka nebielených mletých mandlí, 8 deka porajbaného chleba a sneh z 8 bielkov.

537. Čokoládová torta s maslom

14 deka masla, 6 žĺtkov, 14 deka cukru mieša sa pol hod. Pridá sa trocha citrónovej kôrky, klinčekov a škorice, 14 deka porajbanej čokolády, 14 deka nelúpaných mletých mandlí, 10 deka omrviniek a zo 6 bielkov tuhý sneh. Vyleje sa do formy a pečie sa voľne. Upečená obtiahne sa čokoládovou polevou.

538. Čokoládová torta bez mandlí

14 deka cukru, 14 deka masla a 4 tabličky čokolády v rúre zmäknutej trie sa, kým je nie hladké. Za tým pridá sa 8 žĺtkov jedno za druhým, z 8 bielkov tuhý sneh a 10 i pol deka omrviniek zľahka zamiešať. Upečie sa v tortovej forme na dva razy, jedna polovica natrie sa maruľkovým lekvárom a druhou sa založí; hotová obtiahne sa čokoládovou polevou.

539. Čokoládová torta s mandlami

14 deka masla, 14 deka nebielených mandlí, 14 deka cukru, niečo citrónovej kôrky, 6 tabličiek dobrej, v rúre zohriatej čokolády dobre spolu miešať, k tomu pridávať 8 žĺtkov po jednom, 2 celé vajíčka a všetko ďalej miešať. Z 8 bielkov zbiť tuhý sneh, 10 i pol deka omrviniek odrazu so snehom ku hmote zamiešať, pomaly upiecť. Vystydnutá obleje sa čokoládovou polevou.

540. Čokoládová torta

25 deka jemne tlčeného cukru trie sa so 14 žĺtkami a troma tabličkami čokolády; za tým pridá sa 25 deka mletých mandlí, citrónová kôrka, trošku škorice a hrebíčkov a naostatok sneh zo 14 bielkov. Obtiahne sa čokoládovou polevou.

541. Čokoládová torta

7 deka cukru, 4 žĺtky a 7 deka masla za pol hod. ustavične miešať, 7 deka čokolády, 7 deka mandlí a 3 deka múky zľahka sa primieša. Zo 4 bielkov tuhý sneh veľmi zľahka s masou pomiešať.

542. Čokoládová torta s krémom

28 deka múky, 21 deka čokolády, 14 deka tlčeného cukru smiesi sa s troma žĺtkami a jedným celým vajíčkom. Rozdelí sa na tri kusy, každý kus vyvaľká sa na jeden list (platňu) a upečie sa.

Plnienka je nasledujúca: 14 dg čokolády a 14 dg cukru rozpustí sa s jednou jedácou lyžicou vody na sporáku, do tohoto, keď chladne, 4 žĺtky a zo 3 deci dobrej, sladkej smotany vytrepaný sneh. Týmto natrú sa listy a vrch torty. Torta musí aspoň deň alebo dva stáť, kým sa predloží.

543. Jemná čokoládová torta

28 deka jemne preosiateho cukru dať na misu; 17 a pol deka masla rozpustiť, vyliať k cukru, s ktorým sa mieša asi pol hodiny. Potom pridajú sa pomarančové kôrky, klinčoky, škorica a troška muškátového oriešku. 21 deka čiernych mandlí k cukru pridať, 8 tabličiek čokolády zohriať na papieri v rúre, keď je mäkká, s vodou rozotrieť, aby bola hladká a tekutá, i to pridať k cukru a mandlám, taktiež po jednom dávať 12 žĺtkov, z 12 bielkov tuhý sneh vytrepať, konečne 7 deka jemnej múky a 7 deka omrviniek primiešať. Pod túto hmotu je najlepšie pripraviť cukrové cesto (sypké), z ktorého sa tenký list vyvaľká, položí na plech, nechá do polovice zapiecť, potom lekvárom natrieť, dať masu na to a upiecť. Obtiahne sa čokoládou.

544. Čokoládová torta

14 deka masla, 14 deka cukru miešať so 6 žĺtkami, 7 deka zohriatej a rozmiešanej čokolády, 21 deka mandlí mletých a sneh zo 6 bielkov.

545. Čokoládová torta

15 žĺtkov a 28 deka cukru mieša sa pol hod., potom 28 deka mletých mandlí, 2 tabličky čokolády, trochu vanilky a naostatok z 15 bielkov tuhý sneh.

546. Dobošova torta

30 deka cukru mieša sa so 7 žĺtkami, zo 7 bielkov sneh a 15 deka múky. Z tejto hmoty upečú sa čím tenšie listy, ktoré sa potom nasledovnou plnkou natierajú: 28 deka cukru, 21 deka čokolády rozpustí sa s trochou vody a nechá sa ochladnúť, 28 deka čerstvého masla vymieša sa na penu, pridá čokoláda a natierajú sa listy. Vrch poleje sa čokoládovou polevou.

Alebo: 25 deka čokolády rozpustí sa s trochou vody, pridajú sa 4 žĺtky, 25 deka cukru rozriedeného 6 lyžicami sladkej smotany a nechá sa vychladnúť. 12 i pol deka masla sa dobre rozotre, pridá čokoláda a zo 4 lyžíc sneh. Týmto sa natierajú upečené listy, pokladu jedon na druhý, vrchný, najkrajší list poleje sa 12 i pol deka páleným cukrom.

547. Dobošova torta na iný spôsob

5 žĺtkov, 5 jedácich lyžíc cukru a 1 lyžicu múky dobre rozmiešať, naostatok pridať sneh z 5 bielkov. Z tohoto sa upečie obyčajne 7-8 listov.

Plnienka: 3 celé vajíčka, 3 žĺtky a 28 dg cukru dá sa do nádoby, ktorá sa dá do druhej, naplnenej vriacou vodou, a mieša sa do tých čias, kým nezhustne. 14 deka zmäknutej čokolády mieša sa so 14 deka masla a pridá sa k tomu i predošlé vychladnutá masa. Tým sa plnia listy a i vrchný sa tým obtiahne a posype na drobno sekanými karlovarskými oblátkami. Môže sa i páleným cukrom poliať.

548. Dobošova torta s krémom

Z dvanástich bielkov zbijeme tuhý sneh, 21 dg jemno potlčeného a preosiateho cukru po troške a zľahka šibať do snehu, za tým 12 žĺtkami so 17 i pol dekami jemnej múky naraz zľahka zamiešať. Prichystané plechy tenko pomastiť, múkou posypať, troška buchnúť, aby múka príliš hrubo na plechu neostala, hmotu po istej miere (dve-tri lyžice) na plechu tenko, ako len možno, nožom roztrieť a pri miernom ohni piecť. Potom podľa ľúbosti veľkosť do okrúhla zakrojiť, na príklad, keď primeranú pokrievku položíme na upečené listy a vedľa tej zakrojíme. Keď nemáme k tomu vhodných ťapší, bez krajov, obráťme obyčajné plechy hore dnom, aby sa hmota rovno dala natrieť. Tak pokračuje sa ďalej s pečením, kým hmota trvá. Z tejto hmoty upečie sa 10-12 listov.

Plnienka pripraví sa nasledovne: Do väčšej nádoby dá sa na oheň vody, aby vrela. Do kotlíka, v ktorom sa šibe sneh, dá sa 8 celých vajíčok a 28 dg s vanilkou pripraveného cukru. Kotlík s vajíčkami a cukrom vložíme do vriacej vody a ustavične drôtom šibeme, aby sa na spodku neseklo. Keď je už tento krém hustý, vyberie sa na tanier a nechá vystydnúť. Ďalej vezme sa 6 tabličiek čokolády, pridá sa alebo ku krému (vtedy sa musí zotrieť na trelci) alebo keď je krém osobitne uvarený, pridá sa ku maslu. 28 deka masla mieša sa na penu, čokoláda, zmäknutá v rúre (ale nie horúca) pridá sa k nemu a dobre rozmieša; konečne pridá sa vychladnutý krém. Týmto sa natierajú upečené listy, kým plnienka stačí. Na vrch vyberie sa najkrajší list a poleje sa páleným cukrom.

549. Torta z karlovarských oblátok

5 veľkých okrúhlych karlovarských oblátok, aké dostať teraz v každom väčšom obchode s delikatesami, naplníme touto plnienkou: 21 deka masla mieša sa na penu, k nemu pridá sa 21 dg jemného cukru, 14 deka jemno mletých alebo tlčených lieskovcov, 4 tabličky čokolády. Štyri oblátky sa môžu natrieť a složiť, piatu možno i posekať a rozotretú na vrchnú vrstvu posypať.

Iný predpis. Plnienka: 12 deka masla, 12 deka vanilkového cukru, 3 žĺtky, 2-3 tabličky čokolády. Oblátky složiť, vrch obtiahnuť čokoládou. V nedostatku oblátok môžu sa napiecť tenké listy z piškótového cesta a naplniť.

550. Pišingerova torta

10 deka cukru, 10 deka masla a 3 žĺtky sa dobre rozmiešajú. Medzitým dá sa na sporák 10 deka čokolády rozpustiť s trochou vody, rýchle sa vyleje do masla, rozmieša, ešte raz sa dá všetko prevariť, rýchlo odstaví a hneď sa tým natierajú karlovarské oblátky. Na poslednú sa ostatok vyleje a rovnomerne rozotre i na boky. Natieranie musí sa diať rýchle, aby hmota neztuhla. Hotová torta odloží sa asi päť dní na suché miesto a len potom sa predloží. K tomu treba 5 veľkých oblátok.

Tiež: 14 deka masla, 14 deka vaníliového cukru, 4 tabličky zmäknutej čokolády a za hrsť upražených pomletých lieskovcov. Vrch sa poleje čokoládovou polevou.

551. Dámska torta

24 deka masla, 35 deka múky, 7 deka cukru dať na tablicu a spolu zmiesiť, na tri čiastky rozdeliť, vyvaľkať na okrúhle listy a upiecť.

Vychladnuté listy sa naplnia nasl. plnienkou: Zo troch bielkov ušibe sa tuhý sneh, do neho dať 3 lyžice cukru s jemne potlčenou vaníliou, 3 lyžice jemného malinového alebo inakšieho lekváru pomiešať, naostatok 6-7 deka jemno pomletých bielených mandlí. Torta sa i po vrchu natre snehom, naostatok dá sa ešte do peci (alebo rúry) usušiť. Najlepšie, keď sa večer, vtedy, keď sa už do sporáka nekladie, dá do rúry a ráno vezme von.

Alebo: 28 deka múky, 25 deka masla, 4 jedáce lyžice cukru s vaníliou, s 1 vajcom zamiesiť, na 4-5 listov rozvaľkať a upiecť.

Plnienka: Z 5 bielkov sneh, 5 lyžíc vaníliového cukru, 2 lyžice malinového lekváru, 7 deka lúpaných sekaných mandlí. Pokračuje sa ako pri predošlej.

552. Oriešková torta

14 deka orieškov potĺcť a preosiať cez riedku riečicu, 14 deka cukru, 2 i pol deka múky. Cukor mieša sa so 6 žĺtkami na penu, potom pridajú sa oriešky, múka, konečne sneh zo 6 bielkov. Hmota sa roztre na zpola upečený list z cukrového cesta, ktoré sa pripraví takto: 21 deka múky, 18 deka masla, 9 deka cukru, 3 žĺtky a na koniec noža sodabikarbony. Zamiesi sa cesto, z ktorého sa dá na spodok tortovej formy list, nechá sa troška zapiecť, potre sa jemným lekvárom alebo zaváraným ovocím, na to sa dá hmota, položí sa pozvoľna piecť a upečené okrášli sa ľubovoľne.

553. Oriešková torta

16 deka múky, 26 deka masla, 12 deka cukru, 12 deka lieskových mletých alebo tlčených orieškov zmiesiť, rozdeliť na tri čiastky a upiecť na tri listy. Plniť touto plnienkou: 14 deka mletých orieškov, 14 deka cukru, 2 deci sladkej smotany spolu zvariť, nechať vychladnúť a k tomu primiešať sneh zo sladkej smotany.

554. Ľahká oriešková torta

Zo 7 bielkov sneh, 17 i pol deka cukru, 7 deka mandlí (nebielených), 7 deka orieškov zľahka zamiešať, upiecť a poliať ľubovoľnou polevou.

555. Oriešková torta

Z 28 deka múky, 28 deka masla, 17 i pol deka cukru, 17 i pol deka orechov zamiesi sa cesto, ktoré má za pol hodiny stáť. Na štyri čiastky podelené upečie sa každá časť na plechu, ako osobitný list. Štvrť litra sladkej smotany šľahá sa na sneh, do tohoto pomieša sa zľahka 15 deka lieskovcov, listy sa touto plnienkou natrú a poskladajú. Obleje sa čokoládovou polevou.

556. Oriešková torta

14 deka cukru trie sa s ôsmimi žĺtkami, k tomu pridá sa 14 deka pomletých orieškov, 5 deka nebielených mandlí, konečne sneh z ôsmich bielkov.

Hmota upečie sa ako obyčajne v tortovej forme. Po upečení a vychladnutí rozkrojí sa krížom na dva rovné listy. Na spodný natre sa plnienka, ktorá pripraví sa týmto spôsobom:

10 deka v rúre užiarených orieškov sa pomele a pomieša s dvoma žĺtkami a vaníliovým cukrom podľa potreby, konečne trošku sladkej smotany; to spolu dá sa na sporák, až kým začne vrieť, ale vrieť nesmie, a miešať, kým nezhustne a neochladne.

Keď je torta naplnená, položí sa druhý list na vrch a celá obtiahne sa citrónovou glazúrou.

557. Torta z pálených lieskovcov

14 bielkov vytrepe sa na sneh, potom položí sa kotlík na sporák, dá sa dnu 57 deka cukru a 57 dg žiarených a pomletých lieskovcov. To šibe sa na ohni, kým je masa nie penivá a hustá. Z toho dajú sa na veľké oblátky piecť tri listy, ktoré sa po upečení naplnia a skladajú. Ako plnienka môže sa vziať jemný lekvár alebo krém.

558. Oriešková torta

26 deka múky, 26 deka masla, 12 deka cukru, 12 deka lieskových mletých orieškov zmiesi sa spolu, rozdelí na troje a upečú sa tri rovné listy. Plnia sa touto plnienkou: 14 dg orieškov, 14 dg cukru, 2 deci sladkej smotany sa prevarí, nechá vychladnúť a primieša sa snehu, ušľahaného zo sladkej smotany.

559. Ľahká oriešková torta

Zo 7 bielkov sneh, 17 i pol deka cukru, 7 deka nebielených mandlí, 7 deka orieškov zľahka zamiešať, upiecť a obtiahnuť ľubovoľnou polevou.

560. Lieskovcová torta

28 deka cukru, 12 žĺtkov pol hodiny miešať, potom 28 deka mletých lieskovcov, citronová kôrka, škorica a sneh z 5 bielkov.

561. Oriešková torta

17 deka masla mieša sa na penisto, po jednom sa pridá 7 žĺtkov, 1 vajce, 28 dg cukru, 28 dg mletých lieskových orieškov, šťava z pol citrona, vanilka, sneh zo 7 bielkov a 7 deka múky. Upečie sa na dvoje, spojí jemným lekvárom alebo krémom a obtiahne polevou podľa ľúbosti.

562. Mandlová torta

28 deka cukru, 12 žĺtkov, 28 deka jemných mandlí, zo 6 bielkov sneh, chuť podľa ľúbosti a za hrsť žemľových omrviniek. Tiež troška citronády. Forma sa môže vyplniť maslovým cestom a do toho hmota vyliať, zarovnať a upiecť.

563. Mäkká mandlová torta

Na menšiu tortu postačí: 14 dg cukru, 10 i pol deka bielených tlčených mandlí, 8 žĺtkov, jedno celé vajíčko. Mieša sa na penisto. Z 1 citrona orajbanú citronovú kôrku, 8 deka múky a sneh z 8 bielkov.

564. Miešaná mandlová torta

28 deka cukru mieša sa za pol hodiny s dvoma celými vajíčkami, so šiestimi žĺtkami, s kôrkou z jednoho citrona a so šťavou z tohože. Zatým zamieša sa 28 deka mletých alebo sekaných, olúpaných mandlí, konečne tuho zbitý sneh zo 6 bielkov. Hmota dá sa do pripravenej tortovej formy a pečie sa pomaly, asi trištvrte hodiny.

565. Mandlová torta

28 deka mandlí nebielených, 28 deka cukru, tuhý sneh z 10 bielkov, 7 dg pomarančových kôrok a za 10 hal. citronády.

Iná: 20 dg cukru, 12 žĺtkov a tri tabličky čokolády sa mieša pol hodiny, 20 dg nelúpaných mletých mandlí, z pol citrona kôrka, troška škorice a klinčekov a sneh z 12 bielkov, za hrsť omrviniek.

566. Pálená torta (griláš)

Na 21 deka cukru prichystá sa 25 deka mandlí. Mandle sa obaria, očistia, v rúre usušia. Polovica pokrája sa na rezančeky, polovica zomele. Predtým sa trojako drobily: jedna tretina posekala, jedna tretina potĺkla, jedna tretina pokrájala. Cukor (tlčený) dá sa na čistú rajnicu, mieša sa, kým sa spúšťa, potom pridajú sa mandle, mieša sa ďalej, kým je cukor nie červený. Tablica sa vodou navlaží, tiež tak i válok; na tablicu vyloží sa pálená hmota, válkom sa rýchle vyvaľká, nožom krájajú sa úzke pruhy, ktoré sa za horúca kladú a zohýňajú na okrúhlom, mokrom dreve, najlepšie na mokrom válku. Z tej hmoty pečú sa i torty, keď sa hmota vyhrnie do mokrej formy a citronom rýchlo na všetky boky utláča, aby bola i tenká, i všade aby došlo. Okrašluje sa bielym ľadom, z ktorého škarnicľou vytláčajú sa rozličné ozdoby.

567. Orechová alebo mandlová torta

9 žĺtkov, 28 deka cukru, 28 deka orechov alebo mandlí, nie celé 2 deci omrviniek, škorice, vanílie a z 9 bielkov sneh. Pečie sa dobrú hodinu.

568. Orechová torta

8 žĺtkov mieša sa so 14 deka cukru asi pol hod., pridá sa 3 i pol deci tlčených orechov, 1 i pol deci múky, škorice, mandlí a z 8 bielkov sneh. Pečie sa voľne asi 1 hodinu. Ozdobí sa podľa ľúbosti.

569. Jemná orechová torta

12 žĺtkov a 25 deka cukru mieša sa na penisto, pridá sa 18 deka mletých orechov, 7 deka nebielených, mletých mandlí, 3-5 deka drobno krájanej citronády, vanilky a zo 6 bielkov sneh. Hmota sa upečie na dvoje pri miernom ohni. Vychladnutá spojí sa touto plnienkou: Z 2 bielkov tuhý sneh, 9 dg jemno mletých orechov, 9 deka cukru. Vrch sa obtiahne polevou alebo ľadom a ozdobí sa orechami.

570. Orechová torta

21 dg cukru, 6 žĺtkov, 21 dg drobno sekaných orechov, hrebíčky, 7 dg čokolády, 7 dg omrviniek z chleba, ktoré treba rumom ovlažiť a sneh zo 6 bielkov. Upečená sa rozkrojí, naplní a obtiahne podľa ľúbosti.

571. Orechová torta

28 dg cukru mieša sa vyše hodiny s 8 bielkami, pomaly sa pridáva 28 deka tlčených alebo mletých vlašských orechov a drobno krájanej citronády podľa ľúbosti. Pečie sa v dobre teplej rúre, ale voľne.

572. Orechová torta

8 žĺtkov, 21 deka cukru, 21 deka mletých orechov, 1 lyžica rumu, niečo škorice, málo hrebíčkov, z 8 bielkov sneh. Upečená sa prekrojí, natre podľa ľúbosti lekvárom alebo plnienkou a obtiahne polevou.

573. Orechová torta s krémom

10 žĺtkov mieša sa s 35 dg cukru, 35 dg mletých orechov, 1 lyžicu rumu, trochu škorice, 2-3 tlčené hrebíčky, naostatok sneh z 10 bielkov. Upečie sa na tri listy alebo v celku a rozkrojí sa na troje a naplní touto plnienkou: 3 celé vajíčka, 3 lyžice cukru miešajú sa na ohni, ku vychladnutému primieša sa 20 deka čerstvého masla a tri tabličky porajbanej čokolády. Touto plnienkou obtiahne sa aj vrch a boky, môže sa ale aj čokoládovou polevou obtiahnuť.

574. Orechová torta

25 dg cukru, 25 dg mletých orechov, 8 celých vajíčok, z pol citrona kôrku, trochu vanílie mieša sa asi za 1 hodinu na penisto. Kým sa torta pečie, ušľahá sa tuhý sneh zo 6 bielkov, 25 deka cukru sa primieša, na upečenú tortu rovnomerne rozotre a zapečie sa na svetlo pri miernom ohni.

575. Napoleonova torta

28 deka masla mieša sa s 28 deka rozpustenej čokolády, kým je nie hladké, k tomu pridá sa 28 deka jemno tlčeného a osiateho cukru, 10 žĺtkov, 28 deka mandlí, niečo škorice, citronovej kôrky, hrebíčky a mieša sa pilne za pol hodiny, aby hmota bola penistá. Naostatok pridá sa z 10 bielkov sneh a 2 lyžice omrviniek. Pečie, plní a okrášli sa podľa ľúbosti.

576. Napoleonova torta (iná)

6 tabličiek čokolády na teplom mieste nechať zmäknúť, potom so štvrť kila maslom miešať, kým je nie hladká hmota. Po jednom žĺtku pridávať, kým je nie 14 žĺtkov zamiešaných, na to ešte dve celé vajíčka. Ďalej pridať ešte 14 deka tlčeného cukru, 8 deka nebielených mletých mandlí, 6 jedácich lyžíc múky a sneh zo 14 bielkov. Upiecť ako iné torty a ozdobiť zaváraným ovocím.

577. Napoleonova torta (iná)

28 deka olúpaných mandlí, 28 deka jemného cukru, 10 i pol dg citronády (drobno posekanej), 4 celé vajíčka, 10 žĺtkov mieša sa, kým sa nepení, potom sneh z 8 bielkov a 7 deka omrviniek. Hmota rozdelí sa na dve polovice, do jednej sa pridá strúhaná čokoláda, druhá pečie sa biela. Naplní a spojí sa podľa ľúbosti buď krémom alebo dobrým lekvárom. Glazúra čokoládová a okrášlenie podľa vkusu a vôle.

578. Karuso torta

14 deka dobrej, bielej bravčovej (vepř.) masti (šmalcu) mieša sa za pol hodiny; ku tej pridá sa 28 dg cukru, šťava a kôrky z pol citrona a mieša sa ďalej, kým sa nepení, 6 žĺtkov jeden za druhým, za tými 9 dg mletých lieskovcov, 18 deka múky a konečne zo 6 bielkov sneh. Polovica tejto hmoty vyleje sa do tortovej formy, posype mletou čokoládou zo dvoch tabličiek, druhá polovica hmoty dá sa na to a pekne urovná. Pečie sa v miernej teplote a po upečení ozdobí a poleje sa podľa dobrozdania.

579. Bánova torta

Štvrť kila mletých lieskovcov, štvrť kila cukru, 6 bielkov a niečo vanílie mieša sa niekoľko minút. Keď je to dobre pomiešané, vezme sa koleso — vo veľkosti taniera — bieleho papieru alebo dno z tortovej formy (najlepšie plechové platne, na ktorých sa pečie Doboš-torta). Každé koleso sa čerstvým maslom dobre pomastí, masa sa rozdelí na päť čiastok a natiera sa pomocou noža na papiere, položené na plech, hore dnom obrátený. Pečie sa pozorne pri miernej horúčosti v rúre. Po upečení hneď sa od papiera oslobodí, ak by nešlo, treba papier vlhkou šatkou navlažiť, potom nechať vystydnúť. Zatým sa urobí nasledovná plnienka: 3 deci sladkej smotánky zbije sa na tuhú penu, dnu pomieša s vaníliou, tlčeného cukru podľa ľúbosti. Týmto sa natierajú upečené lokše na 2 cm. vysoko i posýpajú v rúre na plechovom tanieriku, na brunátno užiarenými i pomletými lieskovcami (asi za hrsť) i ukladajú jedna na druhú. Na vrch položí sa najkrajšia lokša a obtiahne čokoládovou glazúrou. Táto torta sa musí dňom skorej spraviť. Je veľmi dobrá.

580. Kneippova torta

24 i pol deka cukru, niečo vanílie, 5 žĺtkov miešať kým sa nepení, sneh z 5 bielkov, 15 deka pšeničnej otrubovej múky, vo dvoch kúskoch upiecť, zaváraným ovocím naplniť a spojiť. Glazúru podľa ľúbosti.

581. Štefánia torta

10 deka cukru miešať s 5 žĺtkami, z 5 bielkov sneh, konečne 8 deka múky. Z tejto hmoty upiecť 5 listov a naplniť touto plnienkou: 4 tabličky čokolády, 14 deka cukru, niečo vanílie, niečo vody, aby sa to rozpustilo, potom ochladiť, keď je chladné, štvrť kila masla a týmto natrieť tých 5 listov. Na vrch čokoládová glazúra.

582. Štefánia torta (iná)

Z 10 bielkov tuhý sneh, 28 deka cukru, 14 deka mletých lieskovcov, 3 lyžice omrviniek, zľahka smiešať, upiecť.

Plnienka: 2 tabličky čokolády uvariť s 2 lyžicami mlieka, pridať 5 žĺtkov zamiešaných s 3 lyžicami cukru, a pri ustavičnom miešaní nechať zovrieť. Ku vychladnutému pridať 10 deka masla. Tortu prekrojiť a touto hmotou naplniť.

583. Štefánia torta s maslom

8 žĺtkov mieša sa na penisto s 37 deka cukru, pomaly sa pridáva 25 deka sohriateho masla, 25 deka múky a sneh z 8 bielkov. Upečie sa na dvoje. Vychladnutá naplní sa nasledovnou plnienkou: 25 deka masla sa dobre vymieša, pridá sa vanilkového cukru a čokolády podľa potreby. Vrch a boky obtiahnu sa čokoládovou polevou.

584. Eliškina torta

14 deka cukru mieša sa so 6 žĺtkami a 2 celými vajíčkami, potom 17 deka bielených mletých mandlí, 3 deka omrviniek a sneh zo 6 bielkov. Upečená a ochladnutá torta rozkrojí sa na rovné polovice po šírke a naplní sa touto plnienkou: 2 deci sladkej smotany sa prevarí a ochladí, pridajú sa dva žĺtky, lyžica jemnej múky, vaníliového cukru toľko, aby bolo dosť sladké, za hrsť tlčených jadier z vlašských orechov, to sa pri ustavičnom miešaní ešte raz svarí, kým je nie husté. Vychladnutým naplní sa torta a ozdobí podľa ľúbosti.

585. Torta Marianna

Mieša sa 14 deka cukru, 6 žĺtkov dovtedy, kým je nie penisté. K tomu ešte 14 deka jemno mletých orechov a sneh zo 6 bielkov. Hmota sa v celosti upečie, upečená cez prostriedok prekrojí a naplní touto plnienkou: 14 deka orechov, 14 deka cukru s vaníliovou príchuťou, niekoľko lyžíc sladkej smotany, niečo rozpusteného alebo čerstvého masla a troška tuhej čiernej kávy sa spolu dobre smieša. Vrch sa obtiahne kávovou glazúrou, ktorá sa tiež spraví zo 14 deka cukru, s vaníliou a prídavkom málo čiernej kávy. Ozdobí sa peknými polovičkami orechovými alebo zaváraným ovocím.

586. Torta Lilly

27 deka cukru, 2 celé vajíčka, 6 žĺtkov mieša sa pol hodiny, primieša sa 11 deka múky a zo 4 bielkov tuhý sneh.

Plnienka: 13 deka cukru s trochu vodou a vaníliou sa na husto uvarí, ale aby cukor neožlkol, keď ochladne, primieša sa 10 dg na penisto rozmiešaného masla a 13 dg mletých lieskovcov. Torta sa na troje rozkrojí, každý list sa najprv potre malinovým lekvárom, potom plnienkou. Na vrch sa dá tiež lekvár, ale miesto plnienky obtiahne sa citronovým ľadom, taktiež boky.

587. Cigánska torta

21 deka cukru, 21 deka nelúpaných, mäkko potlčených mandlí, 12 žĺtkov, dve celé vajíčka a citronové kôrky spolu dobre smiešať, kýmkoľvek nezhustne. Z 12 bielkov zbiť dobre hustý sneh, ktorý sa pridá ku vymiešanej hmote, na to 10 i pol deka omrviniek a 2 tabličky na jemno porajbanej čokolády, odrazu a zľahka zamiešať a vo dvoch, jednej velikosti formách upiecť. V tej istej forme upečie sa obyčajná piškótová hmota tak, aby tvorila asi tú istú hrúbku, čo predošlé listy. Táto piškótová hmota zafarbí sa na červeno s niekoľkýma kvapkami alkermešu. Keď sú všetky tri listy upečené a vystydnuté, vezme sa na spodok jedna z brunátnych, natre lekvárom, položí naň druhý, červený, tento sa tiež natre lekvárom podľa ľúbosti a na vrch položí sa zase brunátny. Potom sa dookola zarovná, obleje čokoládovou polevou a okrášli španielskym vetrom.

588. Torta Mikádo

10 žĺtkov, 1 celé vajíčko, 25 deka cukru mieša sa hodne dlho. Potom sa pridá 12 i pol dg nebielených mletých mandlí, 12 i pol dg mletých orechov, 1 tablička porajbanej čokolády, za lyžicu jemno mletej kávy a konečne sneh z 13 bielkov. Hmota upečie sa vo dvoch rovných čiastkach, ktoré sa potom spoja touto plnienkou: 6 jedácich lyžíc cukru, 6 lyžíc silnej čiernej kávy, 6 žĺtkov dá sa na sporák a pri pilnom miešaní nechá sa zovrieť, potom sa vezme od ohňa a vychladí. Ku chladnému primieša sa 20-25 deka čerstvého masla. Obtiahne sa podľa ľúbosti.

589. Torta Sylvester

25 dg cukru, 2 bielky, 1 lyžica esencie (octovej), vymieša sa ako na pyšťoky (puserlíky), za tým sa prevaria 2 lyžice medu, 1 lyžica vody, 1 kus vanílie, pridá sa predošlé a spolu sa varí, kým nezhustne, asi 5-6 minút, pridá sa i 25 deka mletých orechov. Keď trochu ochladne, dá sa do dvoch tortových oblátok, kraj sa namočeným nožom urovná.

590. Torta Gigerli

8 žĺtkov, 15 deka cukru, 25 dg nebielených mletých mandlí, 1 tabličku čokolády a sneh z 8 bielkov. Z tejto hmoty upiecť 3-4 listy alebo v celku upiecť a upečenú na troje rozkrojiť. Plnienka: 2 žĺtky, 3 celé vajíčka, 5 lyžíc cukru v hrnčeku dobre vymiešať, 5 tabličiek v rúre zmäknutej čokolády na ohni spolu na husto svariť. Ku ochladnutému pridať 25 deka vymiešaného masla. Listy týmto potreť, spojiť a s karlovarskými oblátkami na dlho pokrájanými vrch popichať.

591. Žemľová torta

10 žĺtkov mieša sa s 25 dg cukru za pol hodiny, pridajú sa omrvinky zo 4 žemlí alebo rožkov, 12 deka posekanej citronády, hodne pomarančových, drobno sekaných kôrok a naostatok sneh z 10 bielkov. Keď je upečená, poleje sa hodne osladeným vínom. Obtiahne sa podľa ľúbosti. Dobre je, keď sa táto torta pred upotrebením 1-2 dňami skorej upečie.

592. Torta Mokka

Z piškótovej hmoty upečú sa 3-4 listy a naplnia nasledovnou plnienkou: 25 deka cukru zvarí sa, kým sa neťahá, pridá sa pár lyžíc tuhej, čiernej kávy, 6 žĺtkov a mieša sa ustavične na ohni, kým nezhustne. Za ustavičného miešania sa ochladí, pridá sa ešte 25 deka na penu vymiešaného masla. Naplnená torta obtiahne sa kávovou polevou.

593. Kávová torta

V kotlíku alebo vajdlinku, ktorý sa do druhej, vrelou vodou naplnenej nádoby na sporák položí, šľahá sa 20 deka cukru, 6 celých vajíčok a žĺtkov dovtedy, kýmkoľvek hmota nenarastie. Keď je ľahká, penistá, vezme sa kotlík od ohňa a pokračuje sa v šľahaní, kým hmota neschladne. Potom pridá sa 20 dg múky, 10 deka rozpusteného čerstvého masla, s ktorého sa pena soberie, a toľko tuhej, čiernej kávy, aby hmota dostala i farbu i chuť kávovú. Upečie sa vo dvoch listoch, ktoré sa plnia smotánkovým, vaníliovým cukrom osladeným snehom. Vrch obtiahne sa polevou alebo ozdobí snehom.

594. Kávová torta s krémom

17 deka cukru mieša sa so 7 žĺtkami, pridá sa 10 deka múky a tuhý sneh zo 7 bielkov. Na maslom pomastenom a múkou posypanom plechu pečú sa tenké listy asi 6-8, nožom sa sberajú.

Plnienka: Do kotlíčka, ktorý stojí vo vriacej vode, dá sa 6 žĺtkov, 24 deka vaníliového cukru a pár lyžíc dobrej, tuhej kávy, trepe sa, kým nezhustne a dá sa vychladnúť. 24 deka masla sa vymieša, pridá sa vychladnutý krém a tým sa plnia upečené listy. Vrch sa poleje kávovou polevou.

595. Kávová torta (Mocca torta)

3 žĺtky, 1 celé vajíčko, 18 deka cukru dobre vymiešať. Potom pridať 15 deka jemnej múky a zo troch bielkov sneh. Cesto sa dá do dvoch rovných plechov a upečie sa. (Toto je na malú tortu, na veľkú robí sa raz toľko.)

Plnienka: 2 žĺtky, 2 lyžičky cukru, na konec noža múky a 3 lyžičky sladkého mlieka sa ustavične na sporáku mieša, kým nezovre. 6 lyžíc tuhej, čiernej kávy s 3 veľkými lyžicami cukru nechá sa zovreť, potom nechá vychladnúť a keď vystydne, smiešať kávu s 10 deka čerstvým maslom na penu a konečne ten krém dať dnu. Tortu na dvoje rozkrojiť, plniť a aj obtiahnuť tým krémom.

596. Kávová torta (iná)

Zo 4 bielkov sneh, 14 deka cukru, 6 deka bielených, mletých mandlí a 6 deka múky. Z toho upečú sa tri rovné tortové platne.

Plnienka: Do hrnčeka dá sa štvrť litra sladkej smotany, 3 žĺtky, jedno celé vajíčko, 7 deka vanilkového cukru, 1-2 deka múky. Mieša sa pilne na ohni, kým nezhustne, potom sa ochladí tiež miešaním. 21 deka masla sa dobre vymieša, pridá sa k nemu vychladnutý krém tuhej, čiernej, osladenej kávy podľa chuti a tým sa plnia upečené platne. Obtiahne sa kávovou polevou a ozdobí podľa vôle.

597. Kávová torta s krémom

28 deka cukru, 12 žĺtkov, 1 celé vajíčko, 21 deka jemných, obielených, mletých mandlí, 10 i pol deka omrviniek, ktoré boly predtým dobrou čiernou kávou navlažené, mieša sa ako pri iných hmotách. Naostatok zo 12 bielkov sneh. Keď je torta upečená, môže sa naplniť krémom; vrch obtiahne sa kávovou polevou.

598. Kávová torta s krémom (iná)

Do kotlíčka zabijú sa 4 celé vajíčka, 4 žĺtky, 14 deka cukru. Nádoba položí sa do horúcej vody na sporák a v tej sa hmota šľahá, kým nezhustne, nechá sa vychladnúť, pridá sa 14 deka múky, 7 dg rozpusteného masla a toľko tuhej čiernej kávy, aby sa cesto zafarbilo. Upečie sa v celosti. Vystydnutá rozreže sa pozorne mocnou cvernou cez poly a naplní týmto krémom: 2 deci smotany, čiernej kávy, 4 žĺtky a cukru podľa potreby zvarí sa na sporáku pri pilnom miešaní, až zhustne; keď vychladne, naplní sa ním torta, obtiahne kávovou polevou a ozdobí podľa vôle.

599. Bielková torta

7 bielkov mieša sa s 28 deka cukru, kým hmota neztuhne, pridá sa za hrsť tlčených alebo mletých orechov alebo mandlí, vanilky, 14 deka rozpusteného masla a 15 deka múky.

600. Snehová torta

3 tabličky porajbanej čokolády, 20 deka bielych mletých mandlí, tiež toľko cukru a málo citronovej kôrky. Zo 6 bielkov zbije sa tuhý sneh, prichystané zamieša sa do neho jedno za druhým. Masou naplní sa tortová forma (ktorá má byť voskom natretá) — pomaly sa pečie.

601. Vaníliová torta

14 deka masla, 6 žĺtkov, 14 deka nebielených mandlí, jemno pomletých, zo 4 bielkov sneh, vaníliu, 14 deka múky zľahka zamiešať. Vychladnutú čokoládou obliať.

602. Hrebíčková torta

Z desiatich bielkov tuhý sneh zbiť, 14 dg cukru, niečo škorice a hrebíčkov, citronovej kôrky, 2 tabličky čokolády, 14 deka nelúpaných a mäkko potlčených mandlí, to spolu zľahka zamiešať, pomaly upiecť a poliať tmavou glazúrou. Glazúra táto môže byť z páleného cukru; na vrch konečne môže sa posypať z čokolády pripravenými hrebíčkami a tými okrášliť.

603. Korenistá torta

28 deka cukru mieša sa s 12 žĺtkami, ďalej primieša sa 28 deka nebielených mletých mandlí, trocha škorice, hrebíčky, 3 i pol deka citronády, pomarančové kôrky, muškátový kvet i koňak, na koniec sneh z 12 bielkov a 6 i pol deka múky. Pečie sa za 1 hodinu.

604. Čajová torta

Koľko váži 5 vajíčok, toľko cukru; čo vážia 3 vajíčka, toľko škrobovej múky, čo vážia 2 vajíčka, toľko masla alebo čistej bravčovej masti. 6 žĺtkov mieša sa s cukrom, hodne citronových a pomarančových kôrok a potom maslo. Ku dobre vymiešanému pridá sa sneh zo 6 bielkov a múka. Z tejto hmoty upečú sa dva listy a upečené navlažia sa jemným maraskínovým likérom alebo punčovou esenciou a šťavou pomarančovou: jeden list potre sa maruľkovým lekvárom, druhý položí sa naň a obtiahne punčovou polevou.

605. Čajová torta (iná)

Pripraví sa piškótové cesto podľa známeho predpisu. Polovica upečie sa vo forme ako obyčajne. Druhá polovica hmoty sa ešte raz rozdelí, do jednej dajú sa 2 kvapky alkermešu a zľahka zamieša, do druhej porajbanej čokolády. Tieto pečú sa odrazu tak, že sa dá hmota pozorne jedna na druhú, aby sa nezmiešala. Upečená rozkrojí sa tá prvá čistá na dvoje, potom vezme sa zafarbená, pokrája na kocky, tieto sa navlažia rumom, poskladajú do rozkrojenej polovice, druhou sa prikryje, položí sa na to dienko z formy, pritlačí závažím alebo iným ťažším predmetom. Keď je torta dobre urovnaná, obtiahne sa bielou alebo čokoládovou polevou.

606. Maraskínová torta

7 žĺtkov, 30 deka cukru mieša sa s 10 deka čerstvým, ale rozpusteným maslom (pena sa soberie), potom sa pridá 15 dg zemiakovej múky, zase sa mieša, naostatok sneh zo 7 vajec. Cukor sa má na celom pomaranči alebo citrone utreť. Masa rozdelí sa na dve časti, upečie v tortovej forme, po vystydnutí polejú sa obe časti maraskínovým punčom, do ktorého sa vytlačí šťava z pozostalého citrona alebo pomaranča. Jedna polovica natre sa ľubovoľne alebo lekvárom, krémom smotánkovým alebo orieškami, položí druhá na ňu a obleje polevou. Ku tejto vezme sa: štvrť kg na pomaranči otretého cukru, variť v štvrť litre vody dovtedy, kým nezhustne, pridá sa pomarančovej šťavy, rumu, koňaku, araku alebo dobrého vína, podľa toho, akú chceme pridať chuť.

607. Rybárska torta

28 deka cukru a 8 žĺtkov mieša sa na penu, k tomu pridá sa 28 deka nelúpaných mletých mandlí, 6 deka veľkých hrozienok, 1 kúsok tlčenej vanílie a sneh z 8 bielkov. Pri tichom ohni upiecť. Upečená a vychladnutá poleje sa za jeden vínový pohárik rumom a obtiahne čokoládovou polevou. Môže sa i prekrojiť cez prostriedok a naplniť krémom alebo plnienkou ako do dobošky.

608. Torta Rokoko

5 žĺtkov s 5 lyžicami cukru dobre vymiešať, pridať 2 lyžičky omrvín, 2 lyžice múky, 2 kúsky mletej čokolády a z 5 bielkov sneh. Plnienka: 12 dg masla s 2 lyžicami vaníliového cukru dobre rozmiešať, 12 dg veľkých orechov zomletých s teplým mliekom ku predošlej mase pridať a dobre pomiešať. Touto plnienkou naplniť tortu, obtiahnuť vrch, ktorý potom posypať sekanými orechami.

609. Torta študentská

5 žĺtkov trie sa na penisto s 25 deka cukru, k tomu pridá sa sneh z 10 bielkov, 1 i pol tabličky mletej alebo rajbanej čokolády a 25 deka mletých lieskovcov.

Keď je hmota hotová, pečie sa vo dvoch čiastkach. Plní sa plnienkou, zhotovenou nasledovne: 20 deka masla, 3 žĺtky, 12 deka tlčeného cukru mieša sa s 15 dekami jemnej, rozpustenej čokolády. Keď je hladké, naplní sa torta, složí a na vrch z tej istej plnienky natre sa vrstva a posype sa sekanými, karlovarskými oblátkami. Môže sa upiecť v štvorhrannej forme (plechu), obliať čokoládou, boky bielou polevou, rohy odlišnou ozdobou, aby vyzeralo ako kniha.

610. Jemná krémová torta

14 deka cukru zamieša sa do snehu zo troch bielkov, pridá sa 14 deka obielených, mletých mandlí, mieša sa štvrť hodiny, potom vloží sa s nádobou do druhej nádoby s vrelou vodou, kde sa na sporáku dovtedy šibe, kým nestúpa. Ešte teplá hmota dá sa na tortový, voskom pomastený plech do žlta upiecť. Za tým prichystá sa zo troch bielkov sneh, s 15 dg vanilkovým cukrom ako na pyšteky a upečie sa tiež na takom plechu, ako prvé. Krém sa pripraví nasledovne: v hrnku sa dobre rozmieša 8 žĺtkov so 14 deka vanilkovým cukrom, prileje sa pol litra varenej a vychladnutej smotany, položí na oheň a šibe sa dotiaľ, kým nezhustne. Potom sa vloží a ešte šibe, kým neochladne. Týmto krémom naplnia sa upečené listy. Okrášli sa pyštekami, pofŕka moruľkovým lekvárom, vodou rozriedeným.

611. Krémová torta

6 žĺtkov, 18 deka cukru a 10 deka múky dobre vymiesiť, z jednoho citrona kôrku a šťavu, zo 6 bielkov sneh, zľahka zamiešať a upiecť. Upečená sa na troje rozkrojí a naplní nasledujúcou plnienkou: Štvrť litra mlieka zvarí sa s 2 lyžicami múky na hustý krém, 12 i pol deka čerstvého masla, 12 i pol deka vaníliového cukru sa rozmieša, pridá sa vychladnutý krém, torta sa tým naplní, obtiahne tiež vrch a boky, posype drobno sekanými lieskovcami a na chladné miesto odloží.

612. Francúzska torta

22 deka bielených mandlí upraží sa na tmavo a utlčie sa dobre s trocha cukrom. Z 12 bielkov tuhý sneh, do toho 22 deka cukru a tie utlčené mandle. Hmotu rozdeliť na dvoje a upiecť v hodne teplej rúre.

Plnienka: 22 deka čerstvého masla, 14 deka upražených mandlí, 22 deka cukru, vanilky, za jeden pohár sladkej smotany. Obtiahne sa bielou polevou alebo ľadom.

Tortu treba urobiť 2-3 dňami pred upotrebením.

613. Ruská torta

10 žĺtkov mieša sa na penisto s 10 jedácimi lyžicami cukru, potom 10 lyžíc mletých orieškov, dve lyžice omrviniek a z 10 bielkov tuhý sneh. Vo dvoch čiastkach sa upečie, upečené zase každú na dvoje rozkrojiť a nasledovnou plnienkou naplniť: 20 deka čerstvého masla, 20 deka vaníliového cukru dobre rozmiešať. Pridať 20 deka mletých orechov, uvarených v 10-12 jedácich lyžiciach smotany a dve lyžice rumu. Obtiahnuť polevou podľa ľúbosti.

614. Ruská torta na iný spôsob

10 deka masla alebo 7 deka čistej bravčovej masti miesi sa s 2 varenými žĺtkami, 7 deka cukru, 7 deka nebielených mletých mandlí, 14 deka múky, jeden žĺtok a jedno celé vajíčko. Utvorí sa placka a dá na plech. Na toto sa potre nasledujúca hmota: zo 4 bielkov tuhý sneh, 14 deka cukru, 14 deka bielených, jemno mletých mandlí, vaníliu a šťavu z 1 citrona, dobre premiešať a spolu upiecť.

Alebo: 10 deka masla, 6 deka cukru, 6 deka nebielených mletých mandlí, 14 deka múky, 2 varené žĺtky a 1 surový. Hotové potrieť lekvárom. Vrch: sneh z 5 bielkov, 16 deka bielených, mletých mandlí a 10 deka cukru.

615. Srbská torta

25 deka masla trie sa, kým sa nepení, 25 deka sparených a mletých mandlí, 25 deka cukru, 12 i pol deka múky; konečne sneh z 8 bielkov pozorne zamiešať, pridať vanílie a upiecť.

616. Poľská torta

35 deka čerstvého masla miešať na penu s 35 deka cukru, 8 žĺtkov jedno po druhom, 4 celé vajíčka, tiež jedno po druhom, pritom dávať na to pozor, aby sa maslo neseklo (za to je dobre miešať to na chladnom mieste), 12 deka olúpaných, mäkko potlčených mandlí, 14 deka omrvín, so snehom z 8 bielkov na tuho zbitým zľahka zamiešať. Polovica hmoty dá sa do formy, do druhej zamiešať tabličku čokolády a povoľne upiecť. Po vychladnutí každú po širine na rovné poly prekrojiť, spodnú dať tmavú, natrieť lekvárom, na to bielu a zase tmavú, štvrtý kus biely príde na vrch. Ružovú glazúru dať a okrášliť podľa ľúbosti.

617. Milánska torta

35 deka cukru, 35 deka čerstvého masla, vanílie, miešať na penu; 8 žĺtkov jedno po druhom, 2 celé vajíčka, tie dobre zamiešať, z 8 bielkov tuhý sneh zbiť, dať do hmoty, konečne 10 i pol deka nulovej múky a 10 i pol deka žemľových omrvín zľahka zamiešať, bielym papierom vyložiť, papier pomastiť, múkou posypať, na dvoje upiecť; vystydnutú lekvárom spojiť, hrubo cukrom posypať a horúcim želiezkom rovné pásy popáliť a zase krížom cez tie.

618. Bosenská torta

Z 11 bielkov tuhý sneh, do toho 28 deka cukru, 28 deka bielených, mletých mandlí, 7 deka na kocky pokrájanej citronády a tiež tak pokrájané 2 tabuľky čokolády. Upečie sa na dvoje. Vychladnutá spojí sa jemným lekvárom a obtiahne čokoládovou polevou.

619. Indiánská torta

14 deka cukru mieša sa s 8 žĺtkami, potom sa pridáva po lyžičke sneh zo 4 bielkov a naostatok zľahka 10 deka jemnej múky. Táto hmota upečie sa na dva razy. Medzitým zaleje sa 28 deka cukru v kusoch lyžicou vody a nechá sa rozpustiť a vrieť dovtedy, kým sa neťahá. Zo 4 bielkov vytrepe sa tuhý sneh, zamieša do cukru a zľahka sa spolu mieša nad ohňom. Od zručnosti a rýchlosti závisí zdar tejto plnienky. Keď je sneh tuhý, vychladí sa, natre jedna polovica, druhou sa prikryje a vrch sa obtiahne čokoládovou polevou.

620. Brazilianská torta

Zo 7 bielkov tuhý sneh, do toho sa zľahka primieša 25 nebielených, mletých mandlí, 25 deka cukru, 6 deka drobno krájanej citronády, kôrka z pol citrona, za hrsť omrviniek a 2 tabličky porajbanej čokolády. Pečie sa pri miernom ohni.

621. Brazilianská torta na iný spôsob

17 i pol dg masla, 17 i pol dg múky smieša sa pomocou váľka na doske. K tomu pridá sa 21 deka cukru, 21 deka nebielených mletých mandlí, 4 žĺtky, škorice, klinčekov, citronovej kôrky. Všetko sa spolu zmiesi, rozdelí na troje, vyvaľká na listy, upečené spojí sa jemným lekvárom a vrch obtiahne sa polevou podľa ľúbosti.

622. Anglická torta

Z 10 bielkov sneh, 42 deka cukru, 28 deka mletých lieskovcov, 1 na kúsky posekaná tablička čokolády (môže byť i drobno krájaná citronáda). Hmotu na dvoje upiecť, potom lekvárom alebo krémom naplniť.

623. Zebrová torta

25 deka cukru mieša sa s 8 žĺtkami a niečo citronovou kôrkou, k tomu sa pridá 12 i pol dg jemno zomletých bielych mandlí, 7 deka múky a sneh z 8 bielkov. Hotová hmota rozdelí sa na dve čiastky, do jednej dá sa jemno porajbaná čokoláda zo dvoch tabličiek, druhá nechá sa čistá. Do prichystanej tortovej formy dáva sa striedavo, raz z bielej, raz z tmavej hmoty a nechá sa piecť. Upečená obtiahne sa čokoládovou alebo inou polevou.

624. Sacherova torta

7 dg čokolády na teplom mieste nechať zmäknúť, potom miešať s pridávaním 7 deka masla, 7 deka cukru, niečo vanílie, 3 žĺtky, potom sneh zo troch bielkov, konečne 5 deka múky.

625. Vattova torta

7 žĺtkov, štvrť kg cukru mieša sa na penisto, k tomu sneh zo 7 bielkov, 10 deka škrobovej múky, z 1 citrona kôrku. Pri miernom ohni upečie sa na dvoje. (Do tých čias sa môže piecť, kým sa od kraja formy neoddeľuje.) Naplní sa touto plnienkou: 10 deka mletých orechov, 10 deka vaníliového cukru, 1 žĺtok, 2 i pol deci hustej, sladkej smotany, zvarí sa spolu na husto, môže sa pridať i trochu masla.

626. Vattova torta iná

8 celých vajíčok zabije sa do kotlíka, k nim sa pridá 28 deka cukru, 9 deka ryžovej múky, kôrku a šťavu z pol citrona. Nádoba s týmto všetkým postaví sa do inej, väčšej, horúcou vodou naplnenej nádoby na sporák a pri ustavičnom šibaní hmoty za pol hodiny nechá sa vo vode. Hmota musí rásť a hustnúť, potom sa v tortovej forme upečie pri miernom ohni.

627. Panská torta

20 deka mletých orechov, 20 deka mletých mandlí, 20 deka cukru, dá sa spolu do hrnca, do ktorého sa zabije 10 celých vajíčok. Hrniec dá sa na sporák a hmota sa pri ustavičnom šľahaní nechá zhustnúť. Zhustnutá dá sa do tortovej formy a upečie sa v celosti. Vychladnutá rozkrojí sa na poly, natre smotanovým snehom, složí dovedna. Vrch sa môže potreť jemným lekvárom alebo polevou podľa ľúbosti a okrášliť.

628. Hrozienková torta

28 deka masla miešať pol hodiny, 4 celé vajíčka s predošlým spolu ďalej miešať, 28 deka cukru, 28 deka nebielených mandlí, 14 deka jemno sekaných hrozienok, šťavu a kôrku z celého citróna, škoricu a klinčeky. Troma dňami pred upotrebením urobiť. Na vrch mandle na rezanky pokrájané.

629. Maková torta

12 žĺtkov miešať s 18 deka cukru, potom 14 deka jemno mletých bielych mandlí, 14 deka dobre potlčeného maku, škorice, niečo citronády, konečne sneh z 12 bielkov.

630. Maková torta na iný spôsob

7 deka masla mieša sa so 14 deka cukru a so 4 žĺtkami pol hodiny. Pridá sa 14 deka jemno potlčeného maku, trochu škorice, 1-2 klinčeky a 2 deci červeného vína, naostatok sneh zo 4 bielkov. Pečie sa pri miernom ohni a obtiahne polevou podľa ľúbosti.

631. Krupicová (grísová) torta

21 deka cukru mieša sa so 6 žĺtkami, so šťavou z jednoho citrona a z tohože drobno krájanou kôrkou. Keď je už penisté, pridá sa 10 deka bielych mletých mandlí, potom sneh zo 6 bielkov a naostatok zľahka zamiešať 10 deka krupice (grísu). Po upečení môže sa ľubovoľne naplniť (i krémom) a obtiahnuť polevou.

632. Torta z kukuričnej múky

14 deka preosiateho cukru, na cukre obrajbaný jeden citron a 6 žĺtkov mieša sa za pol hodiny. Zo 6 bielkov ušibe sa tuhý sneh, do neho pri ustavičnom šibaní pridá sa za lyžicu cukru, aby sa nesrazil, sneh zamieša sa pozorne do predošlého — a do vysoka varechou sa obracia. Konečne 14 deka preosiatej kukuričnej múky pridáva sa pomaly, — naostatok vyleje sa hmota do vymastenej formy, pečie sa pri miernom ohni asi za trištvrte hodiny.

633. Pomarančová torta

Štvrť kila cukru drsnou stranou trieť o dva pomaranče, kým sa neobšúchajú. Potom sa to jemne zoškrabe do misy, ostatný potĺcť a preosiať k nemu. Z pol pomaranča pridá sa šťava, k tomu 8 žĺtkov dobre miešať za pol hodiny (s cukrom a so šťavou), zatým zamieša sa štvrť kila tlčených mandlí, sneh z 8 bielkov, forma sa naplní a pečie pol hodiny.

634. Pomarančová torta

5 žĺtkov, 14 deka cukru, zo 2 celých pomarančov orajbanú kôrku, šťavu z poldruha pomaranča, 14 dg bielených mletých mandlí, z pol rožka omrviniek a z 5 bielkov tuhý sneh. Vychladnutá rozkrojí sa na dvoje, spojí moruľkovým lekvárom a obtiahne moruľkovým ľadom.

635. Gaštanová torta

10 deka čerstvého a 10 deka rozpusteného (topeného) masla mieša sa za pol hodiny, za tým dajú sa 3 žĺtky a 10 deka cukru a síce len po kávovej lyžičke a vždy dobre zamiešať. Potom šťavu a kôrku z jednoho citrona a 26 deka múky. Dobre vyrobené cesto podelí sa na tri čiastky; dve čiastky dajú sa do vymasteného plechu, z tretej urobí sa ráf dookola, a tak nechá sa upiecť. Medzitým sa obieli 56 deka gaštanov, uvarí a pretre, pomieša sa so 14 deka hustým syrupom, kým nevychladne, potom sa pretláča cez trelce na upečenú už a maruľkovým lekvárom pomazanú tortu tak, aby gaštanová kaša vo forme rezančekov tvorila vysoký vrch, ale aby kraj ostal nepokrytý.

636. Gaštanová torta

Gaštany uvaria sa vo vode i s lupinami na mäkko; potom olúpu a pretlačia sa cez sito. Z vystydnutých odváži sa 14 deka, k tomu 14 deka vaníliového cukru, 8 žĺtkov a 1 celé vajíčko. To sa mieša spolu, kým nezhustne. Z 8 bielkov tuhý sneh zamieša sa zľahka odrazu so 7 deka omrvín. Zľahka upečie. Poleva môže byť biela, do ktorej dá sa pre príchuť niečo maraskínového alebo iného voňavého likéru. Okrášli sa celými, varenými, olúpanými a v hustom syrupe omočenými gaštanami.

637. Gaštanová torta

16 deka uvarených, olúpaných a pretretých gaštanov, 16 deka nelúpaných, mletých mandlí, 6 dg cukru, 8 žĺtkov, trocha vanílie a zo 7 bielkov sneh. Upečená a vychladnutá torta prekrojí a naplní sa pretretými gaštanami, smiešanými s cukrom a smotanovým snehom. Vrch sa pekne zarovná a ozdobí polovičkami gaštanov, v rozpustenom cukre do žlta upraženými.

638. Gaštanová torta

25 deka cukru, 6 žĺtkov, 20 deka varených, pomletých alebo cez sito pretretých gaštanov, desať deka bielených, mletých mandlí, vanilku pre chuť, za lyžičku prášku na pečenie, zo 6 bielkov sneh. Plní sa smotánkovým krémom.

639. Čerešňová torta

Potrebné množstvo čerešieň sa očistí, kôstky vyberú a vytečená šťava pridá sa k cukru, ktorý sa postaví na oheň spolu i s máličko vodou. Keď cukor so šťavou zovrie, pridajú sa i čerešne, zavaria sa spolu až zhustnú a nechajú sa vychladiť. Medzitým prichystá sa cesto týmto spôsobom: 3 celé vajíčka, 4 žĺtky, asi 2 deci (nie plné) smotany, niečo soli, tri lyžice droždí (rozpustených) habarkou sa dobre rozmieša a zamiesi s múkou (asi 60 deka) na hladké cesto, ktoré musí podkysnúť. Keď je cesto zkysnuté, vyvaľká sa, položí sa naň toľká váha masla, koľko váži múka, maslo založí sa cestom zo štyroch strán, potom sa zase rozhrnie a skladá, ako maslové cesto. Keď je hotové, vykroja sa listy, na tortovú formu položí sa jeden list, natre čerešňami; potom sa položí druhý, ktorý sa tiež natre a na vrch robia sa mrežky z odpadnutého cesta. Keď znovu vykyslo, pomaže sa vajíčkom, posype cukrom a rýchle pečie.

640. Jablková torta

Na doske zamieša sa 21 deka múky, 14 deka cukru, 20 deka čerstvého masla, trochu citr. kôrky, 2 žĺtky, a 1 celé vajce a dobre sa vymiesi. Rozdelí sa na dve čiastky: Olúpané jablká dajú sa s cukrom a vodou rozvariť, pridať trošku vanilky. Keď sú ako kaša, dajú sa vychladnúť, potrú sa po placke, druhá sa založí a potre žĺtkom, posype cukrom a rýchle pečie.

641. Moruľková torta

Zo známeho maslového cesta urobí sa okrúhly list, opatrí dookola ráfikom a potre vajíčkom. Potom sa zľahka prepečie, pokladie na polomäkko udusenými, polocelými moruľkami, dobre sa pocukruje a upečie sa cele. Na to naleje sa krém, pozostávajúci zo 6 dg cukru, 3 žĺtkov, vo štvrť litre mlieka svarených, trocha vanilky a nechá sa na torte stuhnúť.

642. Citronová torta

28 deka cukru mieša sa so 6 žĺtkami, pridá sa šťava z 1 citrona a z pol citrona kôrka, naostatok sneh zo 6 bielkov a 14 deka škrobovej múky. Pečie sa v dosť teplej rúre. Upečená a vychladnutá prereže sa mocnou cvernou, potre moruľkovým lekvárom a obtiahne citronovým ľadom.

643. Datľová torta

14 deka cukru mieša sa so 4 bielkami asi za hodinu, pridá sa 14 deka nebielených, jemno krájaných mandlí, 14 deka vanilkového cukru, 14 deka na rezančeky pokrájaných datlí. Táto hmota potre sa na upečený list z maslového cesta, ktorý pozostáva z 10 deka múky, 5 deka masla, 5 deka cukru, 2 žĺtkov a citronovej kôrky. Spolu sa ešte pri miernom ohni upečie. Vychladnutá ozdobí sa okolo kraja španielskym vetrom a prostriedok datľami bez jadier. Keď je torta z dvojitej hmoty, urobí sa na ňu pekný datľový veniec.

644. Tmavá torta

10 i pol dg masla, 14 dg cukru, 4 žĺtky spolu vymiešať, pridať 14 dg nebielených mletých mandlí, 14 deka omrviniek, citronovej kôrky, škorice, hrebíčkov, vanílie a zo 6 bielkov tuhý sneh.

645. Miešaná lincertka

28 deka cukru, 28 deka olúpaných mandlí, 28 deka masla, 7 deka omrviniek, škorice, hrebíčkov. Najprv mieša sa cukor s maslom a s pridávaním 12 žĺtkov jedno za druhým, kým je hmota nie penistá, potom dajú sa mandle, sneh a omrvinky, a pečie sa podľa známeho spôsobu.

646. Linecká torta

14 deka cukru, 14 deka mandlí, 14 deka masla, 2 celé vajíčka a 4 žĺtky, múky podľa potreby, citronovej kôrky.

Iná: 14 deka múky, 14 deka cukru, 14 deka mandlí, 14 deka masla, škorice, hrebíčkov, citronovej šťavy a kôrky a 2-3 žĺtky.

647. Maslová alebo listová torta

Z jemného maslového cesta urobí sa koláč tak veľký, akú chceme mať tortu. Okolo pomaže sa roztrepaným vajíčkom, na to položí sa z cesta asi na palec široký ráf, prostriedok potre sa jemným lekvárom alebo zaváraným ovocím. Na to pokladu sa mrežky z cesta a ešte jeden ráf okolo, aby to úhľadne vyzeralo. Všetko sa pomaže roztrepaným vajíčkom, dá do hodne rozpálenej rúry a rýchle pečie. Upečené posype sa cukrom.

648. Spišská torta (kysnutá)

V štvrť litre smotany rozpustí sa 2 i pol deka droždia, premieša sa dobre s troma dekami cukru a 4 lyžičkami múky. Tento kvások sa nechá vykysnúť, potom sa zmiesi 1 l. prehriatej múky, 8 deka masla, 3 žĺtky, soli a kôrky z pol citrona. Cesto sa trepe vareškou, kým sa od misy neoddeľuje, naostatok pridá sa sneh zo troch bielkov. Z väčšej polovice vyvaľká sa na prst hrubý tortový koláč, opatrí sa okolo kraja ráfom a plní. Plniť sa môže mandlovou plnienkou, ktorá sa pripraví zo 3 žĺtkov, 5 deka cukru, 5 deka tlčených mandlí a so snehom zo troch bielkov. Maková plnienka musí byť tiež veľmi jemná, mak so smotanou zvarený, cukrom, škoricou a citronom pripravený. Taktiež dobrá plnienka je i tvarohová so žĺtkami, cukrom, niekoľkými horkými a viac ešte sladkými, lúpanými mandlami a citronovou kôrkou smiešaná. Konečne môže sa torta i len jemným lekvárom plniť. Z ostatného cesta urobia sa na vrch mrežky, torta sa nechá na plechu vykysnúť, potre sa vajíčkom, posype hrubým cukrom a pečie pri strednej horúčosti takmer hodinu.

649. Kysnutá torta

V 3 i pol deci mlieku rozpustí sa 3 dg droždí, spraví sa malý kvások a nechá kysnúť. Potom sa zamiesi s 5 žĺtkami, 14 deka masla, 2 lyžice cukru, citronová kôrka, múky koľko treba. Dve tretiny z cesta zvaľká sa na ťapšu, z tretej sa narobia po vrchu mrežky, nechá sa zkysnúť, bielkom sa potre, do každej mrežky položí sa kúsok lekváru, hrubým cukrom a mandlami sa posype a nechá upiecť do zlatova.




Terézia Vansová

— spisovateľka, redaktorka prvého slovenského časopisu pre ženy — Dennica, poetka, dramatička, prekladateľka, dialektologička, organizátorka kultúrneho života Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.