Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Mária Kunecová, Alena Kopányiová, Martina Jaroščáková, Zuzana Babjaková, Daniela Kubíková, Zdenko Podobný, Ivana Gondorová, Daniel Winter, Eva Lužáková, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Ida Paulovičová, Dušan Kroliak, Marián André, Slavomír Kancian, Monika Harabinová, Katarína Tínesová, Ľubica Pšenková, Peter Páleník, Mária Hulvejová. Zobraziť celú bibliografiu
Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)
Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo | 760 | čitateľov |
Obsah tejto knihy ukazuje, ako sa čo varí; krátka táto úvaha ale udáva, čo sa má, a v akom poriadku variť, aby sostavenie obeda alebo večere zodpovedalo i zdraviu i vkusu.
Viem, že staršie domácnosti už majú svoje ustálené jedlopisy pre každú dobu a temer pre každý deň. A je to také individuálne, že sotva sú dva domy, kde by rovnaký poriadok bol zavedený. Cieľom týchto riadkov je nie rušiť určený poriadok, ale tam, kde ho niet, upraviť, aby sa ustálil.
Keď je jeden pokrm silnejší, musí byť druhý ľahší. Tam, kde je obed sostavený z viacerých jedál, musí byť istá rozmanitosť. Lebo jeden pokrm obsahuje v sebe iné výživné látky, druhý zase iné, a tak sa musia doplňovať. Keď je cesto v polievke, nemá prísť ešte ako samostatné jedlo. Stalo sa raz — dávno — že jedna pani dostala hosťa a nastolila mu nasledujúci obed: kapustnú polievku, kapustu a kapustné halušky. Správnejšie by bolo bývalo: zapražená polievka alebo falošný guľáš, kapusta (lebo už bola hotová) a rezance s čímkoľvek iným, len nie s kapustou. Jedno a to isté, čo by bolo akokoľvek dobré, zunuje sa, keď to často nastolíme. Dobre si treba zachovať, čo sa kedy varilo, aby sa často neopakovalo, len ak by si to domáci žiadali alebo zásoba potravných článkov rozkazovala.
Pokúsila som sa v nasledujúcich predpisoch poukázať na to, ako sa má sostaviť jedlopis pre obedy v zámožnejších rodinách. Podľa týchto môže sa sostaviť i prostší, i bohatší obed. Kto chce, a stačí mu, môže si niečo premeniť, alebo pridať. Na nedele udaná je polievka bez mäsa. Keď je kapusta s mäsom a potom ešte pečienka, tak by mäso bolo zbytočné. Polievka sa môže uvariť z kostí, mäso sa môže nechať alebo na druhý deň alebo na večeru.
Jedlopisy pre večere nesostavujem. V obyčajné dni zvýši niečo od obeda, alebo sa privarí niečo ľahšieho. Keď musí byť mäso, nech je ľahšie, na pr. kuriatka, teľacina, baranina, potom studené nárezy, šunka, studeno atď. K večeri maly by byť podávané pokrmy len ľahké, ako sú rozličné kaše, mliečne polievky, zemiaky s maslom a bryndzou, v lete šalát s vajíčkami alebo s praženicou atď.
Tiež sa má dbať i na to, aby sa varilo to, čo donáša ročná doba, sezóna, lebo sháňanie sa po novinkách, obyčajne veľmi drahých, už mnohým domácnosťam veľmi poškodilo. Každá doba má svoje dobré veci, len ich treba rozumne využiť.
Za jednotlivými predpismi udané sú niekoľké pre slávnostné príležitosti. Nedeľňajší lístok hodí sa i pre sviatočný obed, — ba i pre väčšiu spoločnosť, keď sa každého pripraví toľko, ako je potrebné, a keď medzi polievku a prívar dajú sa asiety, pozostávajúce buďto zo studenej ryby (v aspiku), lebo z nejakej paštiky; potom keď sa pridá ešte jedna torta, pečivo a ovocie.
Jedlopisy sostavené sú na štyri týždne a zodpovedajú ročným dobám: zime, jaru, letu, jeseni. Z týchto si dôvtipná domáca pani sama veľmi rozmanite sostaví aj iný jedlopis, aby sa nemusela často trápiť otázkou: čo zase dnes variť?!
1
Nedeľa. Polievka zelerová, kľužská alebo plnená kapusta, kapún so sušenými slivkami, fašiangové šišky (buchty).
Pondelok. Kyslá polievka, hrach (môže byť i pretretý) s údeninou, ovocina.
Utorok. Zeleninová polievka, hovädzia pečienka s omáčkou a knédlikami, ľahký výbeh alebo omeleta.
Streda. Polievka s ryžou, mäso s pareným kalerábom, rezančeky s orechami vo forme.
Štvrtok. Falošný guľáš, zavarená alebo suchá fazuľa s kotletkami, pagáčiky.
Piatok. Fazuľová polievka na kyslo, halušky alebo rezance s bryndzou alebo s tvarohom.
Sobota. Polievka s pirôžkami alebo s pečenkovými haluškami, šošovica s klbáskou.
2
Nedeľa. Brunátna polievka s gágorčekami, karfiol, plnené baranča so zemiakovým šalátom alebo zavareninou, okružník krémom plnený.
Pondelok. Polievka s geršničkou, hovädzina so zemiakami a chresťom (špargľou), šunkové fliačky vo forme pečené.
Utorok. Hrachová polievka so žemľovými knédlami, teľacie úrezky (šnicle) so šalátom.
Streda. Kyslá polievka (frikasé) alebo s vajíčkami, prívar z jarných zelenín, snehové cesto.
Štvrtok. Polievka s fazuľou a geršničkou, údenina s chrenom, šalát s vajíčkami alebo s praženicou.
Piatok. Zapražená polievka, pirohy s lekvárom alebo rezance s tvarohom (syrom).
Sobota. Polievka s rajbaničkou, mäso s ryžou a omáčkou, francúzske zemiaky (v rúre pečené).
3
Nedeľa. Polievka (z kostí a odpadkov roštenky), tekvica s roštenkou, pečené kura s hlávkovým šalátom, čerešňový koláč.
Pondelok. Polievka z nových zemiakov, paprikáš (teľací, baraní alebo kurací) s haluškami, kukurica.
Utorok. Zeleninová polievka, zemiaky na kyslo so sekanou pečienkou.
Streda. Polievka s grísovými haluškami, baranina so zemiakmi a pôlkovou omáčkou. Rožkový výbeh s ovocnou šťavou.
Štvrtok. Kuracia polievka, podlupky so smaženými vajíčkami.
Piatok. Polievka karfiolová, zlaté halušky, ovocie, syr.
Sobota. Polievka barania, mäso s hribami a šťavovou omáčkou, zemiakový paprikáš.
4
Nedeľa. Polievka s husacím drobným (risotto), kapusta s obložením, husacina s dusenými hruškami, jablčník alebo okružník s jablkami.
Pondelok. Zapražená polievka s rezancami, baranie stehno na spôsob diviny, zemiaky, maslové pagáčiky.
Utorok. Polievka s pľúckami (kyslá), dusená mrkva s ryžovými kotletkami, ovocie, syr.
Streda. Guľáš, kapustné halušky alebo vyprážané kapustníčky.
Štvrtok. Polievka so zemiakovými knédlikami, zelená fazuľa so sekanou pečienkou.
Piatok. Paradajková polievka s ryžou v mlieku uvarenou, trhance s bryndzou, kukurica.
Sobota. Polievka s pirožkami, plnená paprika (alebo kaleráb), ovocie, syr.
— spisovateľka, redaktorka prvého slovenského časopisu pre ženy — Dennica, poetka, dramatička, prekladateľka, dialektologička, organizátorka kultúrneho života Viac o autorovi.
Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.
Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007
Autorské práva k literárnym dielam