Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Mária Kunecová, Alena Kopányiová, Martina Jaroščáková, Zuzana Babjaková, Daniela Kubíková, Zdenko Podobný, Ivana Gondorová, Daniel Winter, Eva Lužáková, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Ida Paulovičová, Dušan Kroliak, Marián André, Slavomír Kancian, Monika Harabinová, Katarína Tínesová, Ľubica Pšenková, Peter Páleník, Mária Hulvejová. Zobraziť celú bibliografiu
Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)
Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo | 760 | čitateľov |
Mäso hovädzie
Vo väčších mestách rozdeľujú mäso hovädzie na tri triedy a podľa toho ustálená je i cena. V mestečkách a na dedinách predáva sa obyčajne za jednotnú cenu.
Vďačíme sa našim hospodyňkám obrázkami, na ktorých je vidno podrobnejšie rozdelenie mäsa.
I. kvalita
1. odchvost krížový
2. odchvost dlhý
3. podoblička
4. roštenka (pod ňou sviečkovica)
5. spodný šál
II. kvalita
6. chvost
7. tenká lopatka
8. garb dlhý
9. majzlík
10. lopatka
11. štich
12. hrubé rebrá
13. môčing
14. prsia (špic)
15. prsia
III. kvalita
16. tenké rebrá
17. blana
18. vrchný grg
19. spodný grg
20. hlava
21. a 22. môčing
![]() |
Mäso bravčové
I. kvalita
1. vrchná šunka
2. karmenádle dlhé
3. karmenádle krátke
II. kvalita
4. grg
5. lopatka
6. podbrušnica
III. kvalita
7. hlava a podhrdlie
![]() |
Mäso baranie
I. kvalita
1. zadné stehno
2. rebrá
II. kvalita
3. lopatka
4. brušná blana
III. kvalita
5. grg
6. hlava
![]() |
Mäso teľacie
I. kvalita
1. stehno zadné
2. podoblička
II. kvalita
3. dlhé rebrá
4. lopatka
5. blana
III. kvalita
6. grg
![]() |
— spisovateľka, redaktorka prvého slovenského časopisu pre ženy — Dennica, poetka, dramatička, prekladateľka, dialektologička, organizátorka kultúrneho života Viac o autorovi.
Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.
Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007
Autorské práva k literárnym dielam