SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mäso a jeho rozdelenie

Mäso hovädzie

Vo väčších mestách rozdeľujú mäso hovädzie na tri triedy a podľa toho ustálená je i cena. V mestečkách a na dedinách predáva sa obyčajne za jednotnú cenu.

Vďačíme sa našim hospodyňkám obrázkami, na ktorých je vidno podrobnejšie rozdelenie mäsa.

I. kvalita

1. odchvost krížový

2. odchvost dlhý

3. podoblička

4. roštenka (pod ňou sviečkovica)

5. spodný šál

II. kvalita

6. chvost

7. tenká lopatka

8. garb dlhý

9. majzlík

10. lopatka

11. štich

12. hrubé rebrá

13. môčing

14. prsia (špic)

15. prsia

III. kvalita

16. tenké rebrá

17. blana

18. vrchný grg

19. spodný grg

20. hlava

21. a 22. môčing

Mäso bravčové

I. kvalita

1. vrchná šunka

2. karmenádle dlhé

3. karmenádle krátke

II. kvalita

4. grg

5. lopatka

6. podbrušnica

III. kvalita

7. hlava a podhrdlie

Mäso baranie

I. kvalita

1. zadné stehno

2. rebrá

II. kvalita

3. lopatka

4. brušná blana

III. kvalita

5. grg

6. hlava

Mäso teľacie

I. kvalita

1. stehno zadné

2. podoblička

II. kvalita

3. dlhé rebrá

4. lopatka

5. blana

III. kvalita

6. grg