SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koľko asi potravín je treba pre jednu osobu?

1. Polievky

Vody na hovädziu polievku 1/3 l.

Vody na polievku zaprážanú 1/4 l.

Masti na zápražku do polievky 3/4 — 1 dg.

Múky na zápražku do polievky 1 — 1 1/2 dg.

Soli na 1 l vody asi 1 dg.

2. Závarky do polievok

Grísky (krupice) 1/2 dg.

Krúp 1/2 — 1 dg.

Ryže, sága, geršničky 1 — 1 1/2 dg.

Rezančekov a šíflikov 1 dg.

Gágorkov 1 lyžica.

Praženého hrášku 1 lyžica.

Strukovín (hrachu, šošovice, fizole) 2 — 3 dg.

Žemle alebo chleba 1 — 1 1/2 dg.

3. Masti (masla)

Masti na 1 kg hovädzej pečienky 5 — 10 dg.

Masti na 1 kg teľaciny 8 — 10 dg.

Masti na 1 kg baraniny 5 do 10 dg.

Masti na zapráv. zeleninu 1 dg.

Masti na dusenie zeleniny 1 do 1 1/2 dg.

Masti na omáčku 1/2 — 1 dg.

4. Mäso

Hovädziny na varenie 10 — 12 dg.

Hovädziny na pečienku 15 dg.

Teľaciny 10 — 15 dg.

Porčoviny (vepřová) 12 dg.

Baraniny 15 — 18 dg.

Sekaného 6 — 8 dg.

Pečení (játer), obličiek (ledvín), pľúcok 6 — 10 dg.

Mozok porčový (vepřový) je pre jednu osobu.

Mozok teľací je pre 1 — 2 osoby.

Králik je pre 4 — 5 osôb.

5. Drôbež (hydina)

Hus pečená je pre 8 — 10 osôb.

Kačka pečená je pre 4 — 5 osôb.

Kurča vyprážané je pre 2 do 3 osoby.

Kurča pečené je pre 3 — 5 osôb.

Holub je pre 1 — 2 osoby.

Moriak je pre 12 — 14 osôb.

6. Zverina

Bažant je pre 4 — 5 osôb.

Jarabica (koroptev) je pre 1 — 2 osoby.

2 čvíkoty (kvíčaly) sú pre 1 osobu.

Sluka pre 1 osobu.

Divá kačka je pre 4 osoby.

Zajačí predok je pre 3 — 4 osoby.

Zajačí zadok je pre 6 — 8 osôb.

Srňacieho stehna pre osobu 12 — 15 dg.

Srňacej lopatky pre osobu 15 — 20 dg.

Jelenieho mäsa pre osobu 12 do 15 dg.

7. Ryby

Kapra pre osobu 10 dg.

Bielej ryby pre osobu 12 do 15 dg.

8. Príkrmov

a) zeleninových:

Kalerábu, mrkve, špenátu pre 1 osobu 15 dg.

Kapusty, kelu, tekvice 12 do 15 dg.

b) Švábky pre osobu 20 do 25 dg.

c) strukovín:

Šošovice, hrachu, fizole pre osobu 3 — 4 dg.

d) múčnych:

Múky na knédliky pre osobu 5 — 10 dg.

Na 1/4 — kg múky rátame 1 dg odmladu (kvasníc).

Múky na rezance pre osobu 3 — 4 dg.

Krúp, grísky pre osobu 3 — 4 dg.

Ryže pre osobu 3 — 5 dg.

9. Múčnikov

Grískovej múky na cesto kysnuté pre osobu 8 — 10 dg.

Hladkej múky na cesto kysnuté 10 — 12 dg.

Hladkej múky na cesto omeletové 4 — 5 dg.

Hladkej múky na ťahanú štrúdlu 2 — 4 dg.

Hladkej múky na cesto rezancové 5 — 8 dg.

Grísky na kašu 2 — 3 dg.

Ryže na kašu 3 — 4 dg.

10. Kávy, čaju, čokolády, kakaa

Kávy zrnkovej pre osobu 1/2 — 1 dg.

Kávy žitnej pre osobu 1/2 — 1 dg.

Čaju 1/2 kávovej lyžičky.

Čokolády 1 1/2 — 2 dg.

Kakaa 1 dg.

Mlieka na kávu 1/8 l.

Mlieka na kakao 1/4 l.

Vody na kávu 1/8 l.

Vody na čaj 1/4 l.