Zlatý fond > Diela > Recepty prastarej matere. Nová kuchárska kniha


E-mail (povinné):

Stiahnite si Recepty prastarej matere ako e-knihu

iPadiTunes E-knihaMartinus

Terézia Vansová:
Recepty prastarej matere. Nová kuchárska kniha

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Mária Kunecová, Alena Kopányiová, Martina Jaroščáková, Zuzana Babjaková, Daniela Kubíková, Zdenko Podobný, Ivana Gondorová, Daniel Winter, Eva Lužáková, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Ida Paulovičová, Dušan Kroliak, Marián André, Slavomír Kancian, Monika Harabinová, Katarína Tínesová, Ľubica Pšenková, Peter Páleník, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 709 čitateľov

XXI. Zákusky a cukrovinky

650. Pečivo s omrvinkami

14 deka cukru mieša sa so 6 žĺtkami, 7 deka jemno mletých bielych mandlí, k tomu pridať citronovej kôrky, sneh zo 6 bielkov, naostatok 7 deka omrviniek, omrvinky môžu byť i z pozostalého pečiva alebo odpadkov jemných cukroviniek. Tiež sa môžu navlhčiť dobrým rumom alebo vínom.

651. Pečivo z drobných orieškov (rýchlo a lacno)

3 celé vajíčka miešajú sa s 12 deka jemného cukru kým je to nie penisté, pridať kúsok tlčenej vanilky a potom 12 deka mletých lieskovcov (môžu byť i mandle alebo vlašské orechy). Na plech položiť papier, hmotu vyliať, dať do rúry upiecť, upečené na kúsky pokrájať.

652. Pečivo z lieskových orieškov

9 žĺtkov trie sa s 25 deka cukru, do ktorého pridá sa 10 deka mletých orieškov, mieša sa znovu, potom zamieša sa z 9 bielkov sneh a 2 lyžice múky. Cesto na prst hrubo roztrieť na pomastený plech a upiecť. Môže sa poloupečené potrieť lekvárom a na vrch cukrovým snehom, ktorý sa ešte za chvíľku zapečie.

653. Orechové pečivo

21 deka masla roztre sa so 7 deka cukru, 1 celým vajcom, 28 deka múky vymiesiť, vyvaľkať, vytláčať okrúhle placičky, ktoré sa na pomastenom plechu upečú. Upečené naplnia sa touto plnienkou: Osmina litra mlieka sa prevarí, do toho dajú sa pomleté orechy, koľko sa sprace zvariť, nechať ochladiť a podľa potreby osladiť. Touto plnienkou sa naplnia, jedna plocha pomastí sa marhuľovým lekvárom a obleje citronovou glazúrou. Táto pripraví sa, keď sa citronová šťava mieša s potrebným množstvom jemnotlčeného cukru.

654. Žĺtkové koláče

V hrnčeku rozmieša sa 8 žĺtkov, 16 lyžíc smotany, 7 deka rozpusteného masla, 2 deka droždia, 3 plné lyžice cukru, citronovú kôrku a štipku soli. Potom primiesi sa 1 liter múky. Vymiesené dá sa do servítku, tento do misy s teplou vodou. Misa postaví sa na teplé miesto. Keď cesto stane na vrch vody, vezme sa na dosku, rozhrnie sa a z neho vypichujú sa malé koláčiky, ktoré zdobia sa zaváraninou alebo hrubo tlčeným cukrom a mandlami, alebo sa cesto na iný spôsob zpracuje. Potom sa koláčiky pečú v dosť teplej rúre a posypú cukrom.

655. Linecké cesto

Pol kg múky, pol kg masla s múkou rozdrobiť, pol kg cukru (kto chce aj menej), 28 deka mletých mandlí, 6 surových a 6 varených žĺtkov. Spolu sa náležite zmiesi, z toho môže sa spraviť torta, keď sa polovica rozhrnie, z druhej polovice spravia sa mrežky, pomažú vajíčkom, medzi mrežky pokladú sa kúsky lekváru alebo zaváraného ovocia alebo vypichujú sa z cesta rozličné kúsky, pomastia vajíčkom, posypú hrubým cukrom a mandlami.

656. Cukrové, rozsypkavé cesto

17 i pol deka cukru, 2 varené žĺtky, z pol citrona kôrku roztreť, to zmiesiť, dosť hrubo vyvaľkať, s formičkami vykrajovať, vrch pomastiť bielkom, pol hodiny nechať na plechu stáť a potom upiecť. Vajíčka sa nemusia celé dať variť, môže sa bielok od žĺtka oddeliť, žĺtky do vriacej vody pustiť, nechať povariť, vybrať a tak zamiesiť do cesta. Bielky dajú sa upotrebiť do iných pokrmov.

657. Plnené koláčky

12 deka bravčovej masti, 12 deka masla, 12 deka cukru, 35 deka múky a 6 žĺtkov spolu zamiesiť na cesto, z ktorého sa neveľké guľky robia; do každej guľky urobí sa prstom malá jamka, guľky dajú sa na plech, pečú sa ako iné podobné pečivo. Keď sú upečené, naplnia sa jamky lekvárom.

658. Linecké cesto (podľa cukrára)

28 deka čerstvého masla dať na misu a niečo rozpustiť, aby sa lepšie miešalo, k maslu pridať 35 deka jemno preosiateho cukru a miešať asi za pol hodiny. Medzitým prihotoviť bielené mandle, na sucho utreté, potlčené a cez riedčicu preosiate, a síce 21 deka a tiež 21 deka jemnej múky preosiať na papier. V miešaní hmoty pokračuje sa s pridávaním 8 žĺtkov, vždy len po dva, tedy na 4 razy; keď sú žĺtky zamiešané, pridať mandle, naostatok múku a cesto na dobre múčnu dosku vyhrnúť a zpracovať. Najlepšie sú také malé formičky, keď sú pri ruke, do ktorých sa cesto vpraví a tie sa poukladajú na väčší plech a tak sa pečú. V tom páde, že takéto formičky máme, podelí sa cesto na 25 kusov a tak sa v tých formičkách pečie. Do prostriedku dá sa kus dobrého lekváru, kraje potrú sa rozmiešaným vajíčkom a posypú hrubo sekanými mandlami. Keď niet tých malých formičiek, vtedy z vyvaľkaného cesta môžu sa vypichovať rozličné kúsky alebo lekvárom plniť a upiecť.

Iný predpis: 28 deka masla, 28 deka múky, 28 deka mandlí, 4 žĺtky, citronová kôrka, 28 deka cukru.

659. Koreškovo pečivo

Zamiesi sa cesto zo 6 žĺtkov, 14 deka masla, 56 deka múky. Z toho urobí sa 25 guliek a nechať stáť zakryté niekoľko hodín. Potom každá guľka sa rozvaľká, plní a na spôsob malých batôžkov zakladá.

Plnienka: 6 žĺtkov, 14 deka mandlí bielených a mletých, 14 deka cukru, zo 3 bielkov sneh. Taštičky pečú sa dosť rýchlo a upečené posýpajú sa cukrom.

660. Huncúty

28 deka masla, 35 deka múky, 10 deka cukru zamiesiť, vyvaľkať, drobné kúsky vypichovať.

To isté: 42 deka múky, 14 deka masla, 14 deka cukru, za lyžičku škorice, klinčeky, citronovej kôrky, jedno celé vajíčko, trochu mlieka. Môže sa v celosti položiť na plech, lekvárom natrieť, mrežky porobiť, upiecť a pokrájať.

661. Drobné pečivo z cukrového cesta

21 deka múky, 18 deka masla, 7 deka cukru, citronovej kôrky zamiesi sa s jedným vajíčkom. Z tohoto cesta dajú sa potom vykrajovať hviezdičky, kolečká, priecničky atď., ktoré natrú sa rozmiešaným vajcom, posýpajú hrubotlčeným cukrom a mandlami. Cesto dá sa použiť i na podklad k rozličným tortám.

Alebo: 28 deka cukru, 5 varených žĺtkov, 1 vajíčko, 14 deka cukru, za hrsť mandlí a 27 deka múky.

662. Mandlové priecničky (preclíky)

16 deka múky, 10 deka masla, 6 deka cukru, 8 deka bielených mletých mandlí rukami na tablici zamiesiť, ešte pridať 2 žĺtky; z cesta robia sa malé priecničky, kladú sa na plech, potierajú sa bielkom, posýpajú hrubo tlčeným cukrom a upečú sa.

663. Piškótové cesto

8 žĺtkov, 21 deka cukru, 14 deka múky. Cesto pripraví sa ako už bolo pri tortách opísané, vyleje sa na papierom pokrytý plech, pečie sa a upečené plní sa podľa vôle.

664. Obyčajné piškótové cesto

12 žĺtkov, 28 deka cukru, citronovej kôrky, sneh zo 6 bielkov, 21 deka múky.

665. Vaníliové pruhy

10 vajíčok sa odváži, tej váhy vziať cukru; koľko váži 5 vajec, toľko múky. Krem toho 14 deka mandlí. Cukor tlčie sa s vanilkou. Najprv ušibe sa sneh z 10 bielkov, potom dajú sa dnu žĺtky, mandle, naostatok múka. Na dlhý plech dá sa čistý papier, cesto sa naň vyleje, posype mandlovými rezančekami a dá sa piecť. Pred samým dopečením poleje a potre sa hustým syrupom alebo inou polevou. Upečené krája sa na kúsky podľa vôle.

666. Lacné piškóty

28 deka cukru, 7 deci múky, 6 ráz na koniec noža salajky, 4 celé vajíčka zamiesi sa spolu a nechá 6 hodín stáť. (Večer zamiesiť a ráno piecť.) Cesto sa vyvaľká, z neho vypichujú sa piškóty, ku ktorým dostať formičku kúpiť.

667. Suchár s mandlami

10 žĺtkov, 52 deka cukru mieša sa, kým sa nepení. Za tým pridá sa sneh z 5 bielkov, 52 deka múky, 52 deka celých, čisto poutieraných mandlí, 52 deka hrozienok a naostatok ešte sneh z 5 bielkov. V podlhovastom plechu sa upečie a na dlhé pásiky pokrája.

668. Prešporské sucháre

Sucháre dajú sa dlho držať, odporúčajú sa pre slabých ľudí a deti. Na jeden a pol litra múky vezmú sa 4 deka droždí, 4 vajíčka, 10 deka masla, 7 deka cukru a asi 4 deci mlieka. Cesto upraví sa tak, že ho možno rukou dobre vymiesiť. Keď je vymiesené, dá sa na teplú tabuľu, umiesi sa na podlhovastý kus, rozreže sa na 6 kusov, tie zase každý na 10 kúskov, takže ich je 60. Z každého kúska ušúľa sa úhľadná klobáska, tie poukladajú sa na pomastený plech — a dajú upiecť. Na druhý deň sa pečivo po strane porozkrajuje, rozkrojenou stranou na plech poukladá, vajíčkom pomastí, sekanými (bielymi) mandlami a cukrom posype a znovu dá sa upiecť alebo usušiť. Držia sa dlho a sú dobré k čaju a ku mlieku.

669. Zákusky k vínu a čaju (na rýchlo)

28 deka múky zamiesiť s 10 deka masla, 6 lyžíc mlieka, 1 žĺtkom, štipkou soli a 1 čajovou lyžičkou Oetkerovej nápravy. Z cesta formujú sa na prst hrubé šúľky, ktoré potierajú sa žĺtkom, posýpajú rascou a pečú sa v mierne teplej rúre. Z tejto dávky vystane 40-50 chutných, sypkých zákusiek. Zákusky sú bez cukru.

670. Anglické pečivo k čaju (keksy)

60 deka cukru utlčie sa s celým strúčkom vanílie, potom mieša sa hodinu so 6 vajíčkami. Za tým dá sa za 50 hal. salajky (Hirschhornsalz), 2 deci mlieka a 60 deka múky. Za tým cesto má stáť 24 hodín. Po tomto čase primiesi sa ešte 60 deka múky, vyvaľká sa na pol cm. hrubo a z toho vypichujú sa formičkami rozličné drobné kúsky. Na plechu, voskom natretom, pečú sa dosť rýchlo, ale na svetložlto.

671. Albertove keksy

Podľa tohoto predpisu pripravené pečivo je záživné a ľahko stroviteľné, najmä pre deti, starých a nemocných ľudí. 28 deka cukru, 14 deka masla, 4 vajíčka, na koniec noža sody bicarbony a múky toľko, čo sa dá zamiesiť, aby bolo cesto hladké a dalo sa zpracovať. Vyvaľkané vypichuje sa formičkou ako na pagáčiky, potom sa nožom a vidličkou pocifruje alebo popichá a pri miernom ohni upečie.

672. Lacné pečivo

1. Tri vajíčka miešajú sa s 56 deka cukru, 14 deka masla rozpusteného sa vleje a mieša sa ďalej, niečo amonium namočeného v 1 i pol litre mlieka, konečne 1 kilo 68 deka múky zamiesi sa, aby bolo dosť tuhé. Vypichované kúsky potierajú sa vajíčkom a pečú. Toto je veľmi výdatné, môže sa ale vziať len tretina zo všetkého.

2. 55 dg múky, 5 gr. sódy, 20 deka cukru s vanilkou, 10 deka masla, osminu litra smotany, 2 žĺtky, 1 bielok. Vyvaľkané vzorkuje sa obráteným trelcom a tak vypichujú sa drobné kúsky.

673. Plnené pagáčiky

55 deka múky, 20 deka cukru, 20 deka masla, a za malý pohárik rumu alebo araku. Cesto zamiesi a vyvaľká sa, ako je udané, vypichované pagáčiky plnia sa plnienkou, pripravenou z 12 i pol deka masla, na penu roztretého, 12 i pol dg drobných hrozienok a pomarančových kôrok, 12 i pol deka škorice alebo inej príchuti. Kraje naplnených koláčikov potrú sa bielkom, aby plnienka pri pečení nevytekala. Potom sa podľa dobrozdania okrášlia a dajú sa upiecť.

Všetky drobné pečivá držia sa dobre, keď sa po vysušení do škatuliek poukladajú a na suché miesto odložia.

674. Domáci priateľ

14 deka cukru, 2 celé vajíčka, 1 žĺtok, 14 deka mandlí (nelúpaných, hrubo mletých), 10 deka citronády, 10 deka hrozienok, 2 tabličky čokolády, 18 deka múky spolu zamiesiť, na pomastený plech narovnať a upiecť, upečené na tenké, asi 5-6 cm. dlhé kúsky krájať a vysušiť.

675. Rumové pečivo

Štvrť kila vanilkového cukru, 10 dg masla zmrví sa spolu, pridajú sa 3 žĺtky, 1 deci rumu, 65 deka múky a 6 gramov natronu (sóda bicarbona). Cesto dosť tuho vymiesiť a vyvaľkať. Z cesta vypichujú sa rozličné hviezdičky a pagáčiky, potom sa pečú na pomastenom plechu.

676. Drobné pečivo k čaju

Vezme sa 40 deka jemnej múky, 25 deka čerstvého masla a 15 deka jemne utlčeného cukru, ďalej dva žĺtky, jedno celé vajce a máličko soli. Toto všetko zmiesiť spolu, jestli by cesto bolo prituhé, pridať máličko sladkého mlieka. Keď je cesto dobre hladko vymiesené, vyšúľať na prst zhruba, na kúsky krájať, z každého kúska utvoriť lebo rožtek lebo priecnik alebo iné figúrky (možno i vykrajovať), tieto potom bielkom pomastiť a hrubým cukrom, smiešaným s mandlami, posypať, hotové kúsky na plech poukladať a pri miernom ohni upiecť.

677. Čokoládové hviezdy

25 deka cukru, tablička jemno mletej čokolády a jeden bielok zamiesi sa spolu, vyvaľká, hviezdičkovou formou vypichuje. Plech natre sa voskom, na to kladú sa hviezdy a pečú sa pri miernom ohni.

678. Mignon

6 žĺtkov mieša sa spolu so 6 lyžicami cukru, 2 jedácimi lyžicami múky, 4 kávovými lyžicami jemného, kakaového prášku a konečne sneh zo 6 bielkov. Upečené sa rozkrojí, natre sa lekvárom, pokrája sa na malé, štvorhranné kúsky a poleje sa čokoládovou polevou.

679. Anglické pečivo k čaju

55 deka múky, 5 gr. sody bikarbony, 20 deka cukru s vanilkou, 10 dg masla, osminu litra smotany, 1 žĺtok a jedno celé vajíčko. Zamiesi sa, vyvaľká na hrúbku noža, trelcom sa pocifruje (ozdobí), potom vykrajujú sa rozličné hviezdičky, podkovky, pagáčiky a iné. Na pomastenom plechu pečie sa 10-15 minút v mierne horúcej rúre.

680. Suché pečivo

4 celé vajíčka miešajú sa s 28 deka cukru za hodinu, potom pridáva sa po lyžici múky, ktorej má byť tiež 28 deka. Na pomastený a múkou posypaný plech ukladajú sa lyžicou malé homôlky, nechajú sa 2 hodiny na teplom mieste sušiť, potom upečú sa dosť chytro. Státim stanú sa chutnejšími.

681. Suché pečivo s hrozienkami

Do kotlíčka vsype sa 21 deka cukru, 3 bielky a na koniec noža voňavých hrebíčkov. Kotlík postaví sa na kraj sporáka, cukor s bielkami šibe sa, kýmkoľvek nezhustne. Keď je náležite hustý, primieša sa 21 deka múky. Z mocného papieru urobí sa škarnicľa (kornút) a tou vytláčajú sa na pomastený plech pyšteky, venčeky alebo piškóty. Do každého vtlačí sa jedna hrozienka. Keď je niečo zaschnuté, dá sa pečivo do rúry viacej usušiť, ako upiecť. Upečené vyzerá ako glazúrou obtiahnuté.

682. Zákusky k čaju

14 deka cukru, 2 celé vajíčka miešajú sa pol hodiny, pridá sa 14 deka múky a citronovej kôrky. Kávovou lyžičkou kladú sa na voskom potretý plech drobné pyšteky, potom nechajú sa na teplej peci asi dve hodiny sušiť a konečne upiecť.

683. Pyšteky

28 deka sušeného cukru mieša sa s 3 bielkami, pridá sa za 2 lyžice esencie, trošku vanílie a to sa mieša za hodinu na hustú masu. 28 dg očistených orechov pridá sa k predošlému. Na plech položí sa čistý papier, na papier kladú sa lyžičkou čím rožkatejšie malé kôpočky. V rúre, na polo vychladnutej, sušia sa za niekoľko hodín, lebo v horúcej by zažltly a neboly by pekné, biele.

684. Čokoládové pyšteky

3 bielky, trošku vanílie, trošku citronovej kôrky, 14 deka mandlí, 14 deka cukru, 1 tablička čokolády, 3 lyžice žemľových omrviniek, smieša sa spolu, z povstalej hmoty tvoria sa guľky, kladú na voskom natretý plech a pri miernom ohni upečú.

685. Jemnejšie pyšteky

Na tanieri rozpustí sa nad horúcou vodou 25 deka čokolády. Zo dvoch kávových lyžičiek vody zvarený syrup naleje sa na čokoládu a trie sa, kým je nie hladké. Keď sa čokoláda s cukrom dobre vymiešala, pridá sa rozpusteného masla (asi ako orech) a 20 deka troška užiarených, mletých mandlí, z polovice na rezančeky pokrájaných, z polovice mletých. Na mramorovej platni robia sa malé guľôčky a nechajú sa sušiť.

686. Mandlové pyšteky (hubičky)

12 deka tlčeného a preosiateho cukru mieša sa so snehom z jedného bielka ušľahaným za štvrť hodiny, k tomu pridá sa šťava z jedného citrona a mieša sa ešte, kým je nie husté. Zatým dá sa 25 deka olúpaných a strúhaných mandlí, dobre sa smiešajú s cukrovým snehom a ukladajú sa malé pyšteky na oblátky alebo i na voskom natretý plech. V chladnej rúre sa pečú; môžu sa i ľadom okrášliť ale i tak ostať.

687. Orieškové puserlíky

2 bielky sa so 14 deka cukru dobre vymiešajú, dnu sa dá 14 deka trocha obsušených, zomletých orieškov a potom sa robia malé guľky, kladú sa na vymastený plech a pečú sa bledo.

688. Snehové pyšteky

18 deka cukru, 12 deka tlčených mandlí alebo orechov. Z troch bielkov tuhý sneh sa zpracuje a z tejto hmoty kladú sa malé hromádky na voskom potretý plech. Pečú sa 5 minút pri dosť silnom ohni.

689. Rožteky Štefánia

Na rajnici mieša sa sneh zo 4 bielkov so štvrť kg cukru. Potom na sporáku pri ustavičnom miešaní dobre sa zohreje, zatým dá sa štvrť kg mletých lieskovcov, na lopáre so sypkým cukrom šúľajú sa malé podkovky a dajú sa upiecť.

690. Vaníliové rožteky

24 i pol dg múky dať na tablicu, 17 i pol dg čerstvého masla, 7 dg s vaníliou tlčeného, jemne preosiateho cukru, 9 deka olúpaných, veľmi mäkko potlčených mandlí (nesmie byť ani najmenšia hrčka), to spolu smiesiť, z cesta urobiť malé, rovné rožteky a klásť na plech. Mastiť sa nemajú; piecť sa musia povoľne, aby nedostaly farbu. Horúce sa majú brať nožom dolu, veľmi jemným, vaníliovým cukrom posypať (panírovať) a odložiť. Vyzerajú celkom biele a dajú sa i držať. Hodia sa na zákusky po káve.

691. Gaštanové rožteky

Smiesi sa: 28 deka múky, 28 deka čerstvého masla, 2-3 deka v mlieku rozpustených droždí, troška tlčeného cukru, 3 žĺtky v hladké, vláčne cesto, ktoré sa nechá za hodinu kysnúť. Zkysnuté tenko vyvaľkať, z neho formičkou, čo sa pampúšky (buchty) vykrajujú, vykrajovať koláčiky, ktorých môže byť z toho cesta i do 50 kúskov.

Plnienka: Pol kg uvarených, obielených a cez sito pretretých gaštanov smieša sa s pol kila vaníliovým cukrom; týmto sa kúsky cesta hrubo naplnia, zakrúcajú vo forme rožtekov, kladú na plech, pomastia vajíčkom a dosť strmo upečú.

692. Rožteky

Pohár smotany, pohár (rozpusteného) masla, pohár cukru, 3 poháre múky spolu smiesiť, z cesta našúľať rožteky, vajíčkom potreť, mandlami a cukrom posypať a pekne upiecť.

693. Orieškové guľky

10 deka cukru zvarí sa na hustý syrup, do neho zamieša sa 10 deka mletých lieskovcov, ktoré pred mletím troška upražíme. Nožom do studenej vody namočeným robia sa guľky, do mletej čokolády sa obaľujú, na tanier alebo papier ukladajú a na vzduchu sušia.

694. Podkovky z lieskovcov

16 deka masla, 21 deka múky, 6 deka cukru, 12 deka mletých lieskovcov zamieša sa spolu, z toho cesta robia sa drobné podkovky a upečú. Horúce panírujú sa v cukre s vaníliou.

695. Maslové rožteky

28 deka masla, 8 žĺtkov, cukru podľa vôle, múky toľko sa zamiesi, aby bolo cesto tak tuhé, aby sa priecničky, alebo malé rožteky daly urobiť. Horúce posýpajú sa vanilkovým cukrom.

696. Vaníliové venčeky

11 deka cukru s vaníliou, 18 dg múky, 14 dg masla zamiesi a vyvaľká sa. Plechovou formičkou vykrajujú sa pagáčiky, z ktorých sa i prostriedok vykrojí. Venčeky potierajú sa bielkom, posýpajú hrubým, i farbeným cukrom a sekanými mandlami. Po upečení spájajú sa dve a dve s jemným lekvárom.

697. Citronové pečivo

14 deka masla, 7 deka cukru na penu miešať, z 1 citrona šťavu a kôrku, 14 deka múky, dať na dosku, vyvaľkať, rozličné formičky vytláčať, upiecť, podľa ľúbosti i zaváraninou okrášliť.

698. Anýzové prúžky

13 deka múky, 13 deka mandlí, 13 deka cukru, 3 žĺtky, za lyžičku anýzového likéru alebo výťažku. Cesto sa zamiesi, z neho ušúľajú sa štangličky, potrú bielkom, posypú cukrom a mandlami a pomaly pečú.

699. Švédske pečivo

Toto je výdatné, dobré k čaju a dá sa držať. 28 deka cukru, 5 celých vajíčok mieša sa, kým sa nezpení, 42 deka múky zamieša sa, dnu (možno i viac), hodne tlčenej škorice, hrebíčky, trošku amonium (dostať v lekárni), smiešať dovedna, vyložiť na dosku, rozhrnúť a formičkami rozličné kúsky vykrajovať. Na pomastený plech poklásť, vajíčkom pomastiť, mandlami posypať a piecť.

700. Mandlové pruhy

28 deka bielych a mletých mandlí, 28 deka cukru, 2 bielky, trošku citronovej šťavy, niečo hrebíčkov, škorice, všetko spolu smiešať, vyvaľkať, podlhovasté kúsky podľa ľúbosti nakrájať, dať na oblátky alebo na voskom natretý plech a upiecť. Po upečení natre sa každý kus cukrom, smiešaným s bielkom, a takto len nechať usušiť.

701. Pomarančové zákusky

Štvrť kila cukru v celosti obtre sa na dvoch pomarančoch, potom potlčie; k nemu pridá sa šťava z pol pomaranča, mieša sa za pol hodiny, zatým pridá sa ešte niečo pomarančovej šťavy a mieša sa, kým nezhustne. Na oblátky sa natre, mandlami posype a pečie.

702. Mandlové pruhy (iné)

Štvrť kila bielených a drobno tlčených mandlí, štvrť kila jemného cukru s 1 žĺtkom spolu zmiesiť, kôrku z 1 citrona dnu zotreť, rozvaľkať a potreť touto oblievkou: K bielku pridá sa toľko cukru, aby sa mohlo náležite na husto vymiešať, týmto cukrom cesto potreť a z cesta krájať pruhy na prst šíre a na prst zdĺže, konce kosom rezať, aby pruhy pekne vyzeraly. Ťapšu pomastiť, múkou posypať a na ňu nožom ukladať pruhy. Pri pečení dávať pozor, aby nezčervenely.

703. Londýnske pruhy

21 deka múky, 14 deka masla, 7 deka cukru, 3 žĺtky. Zamiesi sa cesto, vyvaľká a položí na plech. Potom potre sa jemným lekvárom a na to hodne snehom. Sneh ušľahá sa zo 3 bielkov, 21 deka cukru, 14 deka nebielených mandlí. Upečie sa pri miernom ohni, upečené pokrája sa na podlhovasté kúsky.

704. Pečivo ku čaju

35 deka na hrubo tlčeného cukru, voňavé hrebíčky, škoricu, kôrku z celého citrona miešať s troma celými vajíčkami za pol hodiny. Zatým pridať 20-25 deka jemnej múky, spolu zmiesiť, tablicu posypať múkou, cesto dať na ňu, rozvaľkať, trelcom popritláčať, krájať na podlhovasté kúsky, tieto poklásť na pomastený plech a pri slabom ohni upiecť. Sú tvrdé, ale dlho vydržia.

705. Francúzsky suchár

Odváži sa: koľko váži 5 vajíčok, toľko cukru, koľko vážia tri, toľko múky. Cukor vysype sa do misy, doň zabijú sa žĺtky, spolu sa miešajú, kým sa nepení, potom pridá sa sneh z 5 vajec a múka. Na príchuť citronovej kôrky. Na spodok podlhovastého plechu dá sa list bieleho papieru, na ten vyleje sa hmota a upečie. Upečené krája sa na tenké, podlhovasté kúsky a môže sa usušiť.

706. Komisný chlieb (Kommissbrot)

14 deka múky, 14 deka cukru, 1 tablička jemnej čokolády na trelci porajbanej pomieša sa spolu a zmiesi sa s dvoma žĺtkami a so snehom z dvoch bielkov. K tomu pridá sa niekoľko celých mandlí, troška škorice, hrebíčkov; na prst zhruba sa na plech rozotre a pri miernom ohni upečie. Upečené krája sa na podlhovasté kúsky.

707. Lekvárnik

14 deka masla mieša sa s 8 žĺtkami; pridajú sa so dve lyžice cukru, za 10 hal. droždia, ktoré rozpustilo sa s troškou sladkej smotany. Múky zamiesi sa toľko, koľko je potrebné, aby bolo cesto hladké a stredne tuhé. Nechá sa podkysnúť; potom rozdelí sa na dva kusy, rozvaľká, jeden kus položí sa na plech, potre lekvárom (povidla) alebo jemnou zaváračkou, druhý sa tiež rozvaľká, položí na ten prvý, potre vajíčkom, popichá vidličkou, posype mandlami a hrubo tlčeným cukrom.

708. Suchár

Mieša sa 21 deka cukru so 4 vajíčkami, kým sa nepení, pridá sa 14 deka múky, anýzu alebo citronovej kôrky. Na pomastenom plechu sa upečie a pokrája na tenké smidky.

709. Biskupský chlebík

14 deka cukru mieša sa so 4 žĺtkami; 5 deka mandlí, 5 deka veľkých hrozienok, 5 deka čiernych, drobných hrozienok, 5 deka na drobné kocky pokrájanej čokolády a podľa ľúbosti i dulového syra, tiež na kúsky pokrájaného. Konečne sneh zo 4 bielkov a 14 deka jemnej múky. Pečie sa v podlhovastej forme, upečené krája sa na kúsky.

710. Biskupský chlieb

2 celé vajíčka so 14 dekami cukru miešať na penu. Pridať toľko múky, 14 deka hrozienok, citronovej kôrky, 14 deka nelúpaných, čisto poutieraných mandlí. Konečne zo dvoch bielkov sneh. Plech sa vymastí a vysype omrvinkami alebo múkou. Keď je upečené, na úhľadné kúsky pokrájať.

711. Biskupský chlieb (na iný spôsob)

16 deka cukru s oranžovou príchuťou a 4 žĺtky trieť za hodinu, sneh zo 3 bielkov, 3 deka užiarených, na rezančeky pokrájaných mandlí, 5 deka hrozienok, 5 deka drobných, čiernych hrozienok, 3 deka na rezančeky pokrájanej citronády, 3 deka orechov a 12 deka múky. Hmota upečie sa v podlhovastej forme, po vychladnutí sa pokrája.

712. Biskupský chlieb (na rýchlo a isto)

Vezmú sa tri vajíčka, odváži sa toľko cukru, koľko vážia — a tiež toľko múky. Asi za hrsť mandlí pokrája sa na drobno, za hrsť veľkých hrozienok, tiež podrobiť. Najsamprv miešajú sa žĺtky s cukrom, potom pridá sa múky, mandlí, hrozienok, konečne sneh zo 3 bielkov; do podlhovastej, vymastenej formy sa vyleje, pečie, kým sa povrch nepuká, ochladnuté na tenké lístky krájať. Tieto kúsky sú vhodné k čaju a držia sa dlho dobré a chutné.

713. Pečivo „Non plus ultra“

28 deka masla, 28 deka múky, 3 žĺtky, 2 lyžice cukru smiesiť s prídavkom citronovej kôrky — a malou formičkou vykrájať. Zo troch bielkov a 28 deka cukru vytrepať pyštekovú masu (sneh), na vrch položiť pagáčiky a upiecť. Keď sú upečené, po dve spolu moruľkovým lekvárom pospájať, pekne na misu alebo stojan poukladať. Toto je veľmi vkusné a chutné pečivo.

714. Zázvorníky

57 deka cukru, 4 celé vajíčka, 8 žĺtkov, 4 deka tlčeného zázvoru (ďumbieru, musí byť biely), na ostatok niečo amonium (Schnellsalz). Toto všetko mieša sa za hodinu. Múky sa dá toľko, aby cesto nebolo prituhé. Dá sa na tablicu, vyvaľká sa na pol malíčka zhrúba a formičkou vypichujú sa zázvorníky. Každý kus obráti sa vrchnou stranou na dol a položí na pomastený plech. Najlepšie je, keď sa zázvorníky spravia večer a ráno sa pečú.

715. Zázvorníky z menšej váhy

10 dg cukru, 10 dg múky, za 20-25 hal. zázvoru, 1 malé vajíčko a na koniec noža amonium. Na doske sa vymiesi, vypichujú sa zázvorníky a vrchnou stranou na dol kladú sa na voskom natretý plech.

Namiesto vosku môže sa vziať i veľmi jemný stolový olej.

716. Skalické zázvorníky

Pol kila cukru, pol kila múky, 5 celých vajec, 1-2 deka zázvoru, na koniec noža amonium (Luftsalz). Cukor s vajíčkami mieša sa trištvrte hodiny, potom pridá sa všetko ostatné a vyloží na tablicu, vymiesi s múkou, vyvaľká sa na pol centimetra zhrúba, alebo i tenšie. Na plech kladú sa nie veľmi husto, na teplom mieste majú niekoľko hodín stáť a pri miernom teple piecť.

717. Iné predpisy na zázvorníky

1. 7 žĺtkov šľahá sa so 14 deka cukru až sa zpení a 4 deka masla; k tomu pridá sa 7 deka tlčeného, preosiateho zázvoru a 14 deka múky. Keď sa všetko dobre zpracuje, rozvaľká sa na 1 cm. hrubo a vykrajujú sa formičkou zázvorníky, ktoré sa kladú na pomastený plech a pri miernom ohni pečú.

2. Do hrnka dá sa pol kila cukru, 4 žĺtky, 4 celé vajíčka, hrnok postaví sa do studenej vody a dá sa spolu i s nádobou na sporák, kde sa šľahať musí dovtedy, kým nezhustne. Keď začína hustnúť, vezme a nechá sa vychladnúť. Potom zamiešať pol kila múky a 4 deka zázvoru. Rozhrnúť na doske, vykrajovať formičkou zázvorníky a klásť na voskom potretý plech. Asi dve hodiny sušia sa na peci, potom pečú sa zvoľna v rúre.

3. Na 1 kilo múky 8 celých vajíčok, 8 žĺtkov, 1 kilo cukru, zázvoru podľa chuti, a za dve lyžičky amonium.

4. Pol kila múky, pol kila cukru, 15 dg bielených, mletých mandlí, citronovú kôrku, za dve lyžičky zázvoru, 5 celých vajíčok. Vymiesiť, vyvaľkať, vypichovať a hneď piecť.

718. Pieporníky (horvatské vianočné pečivo)

Rozmieša sa 20 deka dobrej, bravčovej masti na penu, k nej sa pridá 15 deka tlčeného cukru, 5 žĺtkov, 1 celé vajíčko, trochu čierneho, tlčeného korenia, niečo papriky, hrebíčkovej vône, i pol kila rozpusteného medu. To sa zamiesi s múkou, až je cesto tak tvrdé, ako na rezance. Cesto vyvaľká sa na pol prsta hrubo na lokšu, do ktorej sa vtláča válok alebo módlik na vhodné obrázky povyrezávaný. Podľa vytlačených, štvorhranných vzorkov rozreže sa lokša nožom (alebo kolieskom), potom sa poukladajú na plech a upečú sa pri miernej horúčosti na zlato-žlto. Sú chutné kúsky zvlášť pre pánov k vínu. V nedostatku vyrezávaného váľka môže sa cesto i trelcom vzorkovať, alebo nožom ako pagáčiky krížom-krážom ozdobiť.

719. Ruské pečivo k čaju

Sneh z 5 bielkov mieša sa s 50 deka cukru, a s ružovou vodou (za 10-15 hal. z lekárne) asi pol hodiny. Zatým pridá sa 25 deka múky a 25 deka ryžovej múky. Na lopáre sa všetko dobre prepracuje, asi hodinu nechá postáť, potom sa vyvaľká, vykrajujú sa drobné formičky, čím menšie, tým krajšie. Plechy sa pomastia, múkou posypú, aby žiadne hrčky neboly. Pečivo na plechoch pokladené musí do druhého dňa postáť, potom sa pozorne pečie, aby na vrchu ostalo biele. Je chutné, dá sa držať celú zimu. Behom času zmäkne.

720. Medovníky

Pol kila medu rozpustí sa na sporáku, čo je i teplejší, nezaškodí, do medu pridá sa toľko múky, aby sa dobre zamiešať dala. Vo vode rozpustí sa asi 1-2 dg salajky (potaše), prileje sa k medu tiež utlčenej škorice, voňavých klinčekov a citronovej kôrky. Takto pripravené cesto môže do druhého dňa stáť. Cesto dá sa na pomastený a múkou posypaný plech a zarovná sa, aby všade jednako hrubo bolo. Keď sa dobre pečie, má byť i trikrát tak vysoké, ako bolo za surova. Piecť sa musí zvoľna. Počas pečenia neslobodno plech mykať a vyťahovať, lebo ak je ešte nie zapečené, tak upadne. Keď sa upečie, nechá sa vychladnúť a potom sa pokrája na spôsob jarmočných medovníkov.

721. Medovníky na iný spôsob

Pol kila rozpusteného medu zamieša sa s chlebovou múkou. Hneď pridajú sa i dve celé vajíčka, asi 1-2 deka salajky, škorice, klinčeky a citronovej kôrky. Takto môže postáť. Potom sa dá na lopár, ak je voľné, primiesi sa múky, rozvaľká sa na tenko, hodne posype sa cukrom, v ktorom sa dobre rozmiešala malá dávka sody (bikarbona) a takto sa cesto zošúľa, ešte pomiesi a vyvaľká. Z tohoto môžu sa vypichovať drobné pagáčky (puserlíky), každý potre sa bielkom, posype cukrom a položí na pomastený a múkou posypaný plech. Alebo do každého položí sa polovička mandlí. Na marcipán odkrojí sa tenký kus cesta, aký je plech, položí sa na pomastený plech, potre sa bielkom, krížom-krážom sa vidličkou pocifruje, mandlami rovnomerne poprekladá, alebo posype sa hrubo tlčeným cukrom a mandlami. Pečie sa ako predošlé.

722. Marcipán

Pol litra medu, 1 liter múky, škorice, niečo klinčekov, 1 lyžicu masti, 2 lyžičky sody (bikarbona), za hrsť hrozienok, 4 žĺtky a zo 4 bielkov tuhý sneh. Na pomastený plech sa vyleje a pri veľmi miernom ohni pečie dobrú hodinu.

723. Medové pyšteky

65 deka grísovej múky, 30 deka cukru, 2 kávové lyžičky sody (bikarbony), 1 lyžičku klinčekov, citronovej kôrky, 8 lyžíc horúceho medu, 3 vajcia (z jednoho nechať bielok na mastenie). Cesto sa zamiesi, rozvaľká, vypichujú sa drobné pagáčiky, ktoré sa bielkom natierajú, sekanými mandlami posýpajú a na pomastenom plechu pečú. Z tohoto cesta vystane 140 kusov.

724. Nugát

Túto jemnú zákusku robia vo Francúzsku a v Itálii, ale už je aj u nás udomácnená. Je chutná a dá sa dosť dlho držať. Nugát pripravuje sa biely i tmavý, ale i ružový s prídavkom ružovej vody a alkermešu. Nasledujúci je tmavý: Sneh zo štyroch bielkov šľahá sa ďalej so 40 dekami jemného cukru. K tomu sa pridá tlčenej vanílie a citronovej kôrky. Medzitým zvarí sa pol litra jemného medu (čím lepší med, tým lepšie pečivo). Med sa má variť za 8 minút, potom dá sa dnu sneh a 42 deka na kúsky polámaných jadier vlašských orechov. Ešte i s týmto má sa variť, tak že sa hmota lepí. Tých 8 minút počíta sa od začiatku varenia. Na dosku položí sa veľká karlovarská oblátka, na ňu vyleje sa rýchlo horúca hmota, zručne sa rozotrie, na túto položí sa druhá oblátka, popritláča sa a môže sa i doštičkou a nejakým závažím obťažiť. Ak je dosť suché, môže sa krájať hneď, ak nie, tak nechá sa do druhého dňa. Pokrája sa na tenké podlhovasté kúsky, ktoré sa dajú dlho držať.

725. Oblátky

Na liter sohriateho mlieka vezme sa 60 deka múky a 3-4 deka masla alebo masti. Múka dá sa na misu, k nej 12 deka cukru, škorice, vanílie a možno i hrebíčkov. Do múky prilieva sa mlieko len po menej, aby sa múka dobre zamiesila. Cesto musí sa vytrepať na hladko, potom sa ďalej prisýpa múky, kým stačí. Keď cesto postojí, zhustne, vtedy prileje sa mlieko. Železo preď pečením musí byť očistené, na otvorenom ohni s oboch strán zohriate. Potom sa železo pomastí pierkom, v masti namočenom alebo kožkou z dobrej slaniny, naleje sa za lyžicu cesta, železo sa pomaly zatvára a s oboch strán sa hreje. Za niekoľko minút je oblátka upečená, železo sa otvorí, oblátka podoberie sa nožom, sníme a ukladá na papier. Prvé sú obyčajne nezdarené, treba i ochutnať, či sú dosť sladké alebo dosť krehké. Jednotlivé podrobnosti dajú sa len častým zkusovaním privlastniť. To isté i pri trúbelkách, ktoré po upečení musia byť rýchlo zakrúcané.

Cesto na trúbelky je iné. Najlepšie je ale toto: 6 až 7 deci mlieka, pol kila múky, dva žĺtky, niečo vanílie, štvrť kila cukru a za dve lyžičky rozpusteného masla.

726. Škarnicle

Z piškótového cesta lejú sa neveľké koláčiky na pomastený plech. Keď sú upečené, za horúca zkrúcajú sa do podoby škarniciel (kornout) a kladú sa na bok. Pred nastolením plnia sa smotanovou penou.

727. Plnený španielsky vietor

Na oblátky sa pokladie po kúsku nejakej jemnej, cukrovanej ovociny, na každú položí sa za lyžičku snehu, vyšľahaného zo 4 bielkov, a z cukru toľko, čo 4 vajíčka vážia. Plech položí sa do chladnej rúry, kde sa sneh nechá usušiť.

728. Falošné orechy

28 deka bielených a jemno mletých mandlí, 28 dg cukru zamiesi sa s 2 žĺtkami. Cesto zamiesi sa na dvoje. Jedno ostane biele, druhé sa zafarbí čokoládou. Z tohoto tvoria sa polovice škrupiny. Keď jesto na to formičky, tak sa do tých vtláčajú, inak ale modelujú sa len v ruke. Z bielej polovice sa vyberajú jadrá, oboje spája sa bielkom a k vysušeniu kladie sa na sito. Hodia sa na vianočný stromček.

729. Čokoládové orechy

Očistené vlašské orechy pomelú sa jemno, odvážia a tiež toľko tlčeného cukru, na to sa naleje trocha araku, aby z toho povstalo cesto, z ktorého sa potom robia malé okrúhle mušle, ako polovice škrupiny z orecha. Čokoláda sa rozpustí s trochu vodou a orechové mušle sa dnu zamočia, aby ich čokoláda celkom obtiahla. Medzitým sa polovičaté orechy v hustom syrupe pomáčajú, usušia a do každej hotovej orechovej škrupiny sa jeden vtlačí. Hotové čokoládové orechy zakrúcajú sa do papierikov.

730. Datlové koláčiky

3 bielky a 15 deka vaníliového cukru mieša sa na penu, potom sa pridá 12 deka jemno mletých orechov a 15 gr. na drobné rezančeky pokrájaných datlí, ktoré sa pred tým v letnej vode opláknu a dobre usušia. Z toho sa potom robia lyžicou podlhovasté, ako datle koláčiky na pomastený plech a pečú sa pomaly do zlatožlta. Hotové sa obtiahnu ružovou glazúrou, do prostriedku sa vtlačí polovica dobre obkvapkanej čerešne a dajú sa usušiť do rúry.

731. Zákusky „Columbia“

25 deka čokolády sa jemno porajbe, 15 deka mletých sladkých mandlí, 9 dg citronády sa pokrája čo najjemnejšie, 25 deka cukru rozpustí sa s 5 jedácimi lyžicami vody a nechá svariť a primiešajú sa predošlé veci. Porcelánový tanier sa potre stolovým olejom, dobre rozmiešaná masa dá sa na to a zatlačí sa hladko rukou, asi pol cm. vysoko. Nechá sa asi deň stáť a potom sa pokrája na malé kúsky. Tieto sa pretiahnu po vrchu bielou cukrovou glazúrou a do prostriedka dá sa kúsok citronády.

732. Glazúrové gaštany

Gaštany sa oblúpajú, obaria a keď sú mäkké, očistia sa od kožtičky. Nechajú sa dobre usušiť. Mezitým varí sa 25 dg cukru s pohárom vody na hustý syrup. Gaštany sa po jednom napichnú na drôt, zamočia sa do syrupu, kým sú nie celkom obtiahnuté a hneď sa hodia do studenej vody, aby glazúra zatuhla. Osušia sa, postriekajú trochu nejakým likérom alebo arakom a tiež sa môžu pozakrúcať do papierikov.

733. Cukrová saláma

14 deka jemne tlčeného cukru, pol deka jemnej škorice, 6 tlčených hrebíčkov (klinčekov), 2 tabličky roztretej (porajbanej) čokolády a 10 dg nebielených mletých mandlí spolu dá sa na jednu rajnicu. K tomu ešte pridať 3 i pol dg bielených, po šírke pokrájaných mandlí, 3 i pol dg drobno krájanej citronády a drobno pokrájanej kôrky z jedneho citrona. Na ohni sa to všetko spolu smieša, kým je nie horúce. Keď je dostatočne horúce, zabije sa do toho jedno vajíčko, rýchle zamieša, vyberie na dosku hodne cukrom posypanú, upraví sa na hrubú salámu (v cukre obalenú), zakrúti do papiera a odloží na suché miesto. Z toho dajú sa tenké lístky krájať ako z opravdovej salámy a zamiešať medzi iné pečivo, na pr. ku čaju.

734. Marcipánové zemiaky

14 deka očistených mandlí, 14 deka cukru, jeden bielok dovedna zmiesiť, drobné zemiaky robiť, do mletej čokolády obáľať a sušiť.

735. Gaštanové pralinky

Varené alebo pečené gaštany pretrú sa cez sito, pomiešajú sa s jemným cukrom na cesto, z ktorého tvoria sa guľôčky. Tie zmáčajú sa do tuhej čokoládovej polevy.

736. Mandlové pralinky

35 deka cukru rozpustí sa na hustý syrup, do neho dá sa 25 dg bielených tlčených mandlí, ktoré nechajú sa na málo prižiariť, 6 i pol deka prášku kakaového, 2 deka vanilkového cukru. Toto sa dobre pomieša, vyloží na tablicu, rozhrnie na koláč a z neho vypichujú sa novým náprstkom drobné pagáčiky; tieto omáčajú sa v čokoládovej poleve.

737. Makronky

Makronky sú drobné chutné kolieska (pyšteky) zo snehu, cukru a mandlí. Nesmú sa tedy s talianskymi makaronmi zameniť.

Jemné makronky pripravia sa z 22 i pol dg cukru, zo 3 bielkov a 22 i pol dg mandlí. Cukor mieša sa s bielkami, pridá sa i šťava z jedneho citrona, potom mandle, ktorych polovica sa pokrája, druhá zomele. Plech pomastí sa voskom, naň ukladajú sa lyžičkou malé pyšteky a pečú sa pri miernom ohni. Z takej hmoty môže sa upiecť i torta, ktorá sa lekvárom spája a makronkami dookola ozdobí. Makronky priliepajú sa ku torte páleným cukrom.

738. Mandlové pečivo

28 dg nebielených mandlí na strojku s jemným struhadlom zomleť, sitom preosiať, dať do misky na kotlíčku, pridať 56 deka jemne mletého cukru, 8 bielkov, citronovú kôrku a všetko dobre premiesiť. Premiesenú masu dať do vrecúška (sáčku) z voskového plátna, sošitého v podobe trojuholníka, s otvorom na plechovú rúrku v priemere 1 cm. a vystrekovať z neho masu v podobe malých bochníčkov na slabo maslom pomastený a múkou poprášený plech. Potom sa pečie v mierne horúcej rúre. Z tejto masy možno tiež tvoriť pomocou spomenutého vrecúška rôzne vzorky pečiva.

739. Domino

Zamiesi sa cesto, ku ktorému sa odváži 14 deka masla, 21 deka múky, 8 i pol dg cukru, 3 tabličky mäkkej čokolády a 2 žĺtky. Cesto vyvaľká sa na pol cm., potom položí sa na pomastený plech a upečie sa. Upečené obtiahne sa citronovým ľadom a pokrája sa na drobné, dominovým kamienkom podobné kostky. Zatým zomele sa pol tabličky čokolády, pridá sa k nej niekoľko kvapák vody a týmto pomocou papierovej škarnicle vytláčajú sa na pečivo bodky, ako na dominových kamienkoch. Tiež čiarky cez poly sa pretiahnu.

740. Medvedie tlapky

Cesto zamiesi sa na tablici, ku ktorému sa vezme 25 deka masla, 36 deka múky, 21 deka bielených mletých mandlí, 20 deka cukru, troška citronovej kôrky, hrebíčky a škorice. Z cesta sa vtláčajú kúsky do vymastených formičiek, ktoré k tomu účelu dostať kúpiť, a upečú sa pri miernej horúčosti. Po vybraní sa musí pozorovať, aby sa neodlámaly.

741. Patience (pasians)

Zo 3 bielkov ušľahá sa sneh, do neho zamieša sa 14 deka cukru, potom 14 i pol deka múky. Z papieru urobí sa silná škarnicľa, do nej dá sa snehu a pozorne vytláčajú sa na pomastený plech písmeny, číslice alebo iné drobné vzorečky.

742. Srňací chrbát

28 deka cukru trie sa s 15 žĺtkami za pol hodiny, pridá sa ešte 28 deka mandlí, omrvinky zo dvoch rožkov, citronovej kôrky, hrebíčkov a škorice, 3 tabličky zomletej čokolády a sneh z 10 bielkov. Podlhovastá forma sa vymastí, múkou posype, cesto vyleje sa do nej a dá sa piecť trištvrte hodiny. Len keď je studené, má sa vybrať z formy.

743. Cukrové hríbky

15 deka bielených a mletých mandlí zamiesi sa s 15 deka cukru a jedným bielkom na cesto, ktoré sa na dvoje rozdelí. Do jednej polovice zamiesi sa mletej čokolády, do druhej za lyžicu dobrého rumu alebo puncovej esencie. Z čokoládovej časti formujú sa najprv guľky, ktoré sa na ľavej dlani troška stľapkajú, zaokrúhlia, ako čoby boly hlávky malých hríbkov. Z druhej časti robia sa hlúbiky (korienky), ktoré vtlačia sa do hlávky a postavajú sa na čistú doštičku k usušeniu. Takto shotoviť sa môžu väčšie-menšie hríbky. Na vianočný stromček sa hodia, keď sa do malých košíčkov do mochu alebo stružlín z papieru ukladajú. Košíčky sa zavesia na stromček.

744. Cukrové retkevky

20 deka cukru (veľmi jemného), 20 dg mletých mandlí, jeden bielok a lyžica rumu zamiesi sa na cesto, z ktorého robia sa malé retkevky. Musí sa to robiť zručne a s istým vkusom. Retkevky nechajú sa sušiť, potom zabarvia sa buď šťavou z cvikly, buď šefranom, v špirituse rozpustenom, alebo niekoľkými kvapkami košenily, ktorá sa rozriedi tiež v špirituse s prídavkom liadku. Potom sa v nedostatku iného zeleného nastrihá z papieru zelených lístkov, napichá sa do retkeviek a niekoľké spolu sviažu sa zlatou šnúročkou a zavesia na stromček.

745. Okružky s maslom

Pripraví sa sypké cesto zo 14 dg múky, 10 dg masla, 5 deka cukru, z 2 varených a 1 surového žĺtka, 5 deka drobno sekanej citronády, škorice a niečo mletej čokolády. Zamiesené vyvaľká sa na pol cm., pokrája sa na okružky, ako keď sa chlieb krája ku káve alebo k čaju. Okružky pokladú sa na plech, upečú sa a upečené obtiahnu ľadom, ktorý sa pripraví z 1 bielka, pol žĺtka, cukru, šťavy a kôrky (na cukre obšúchanej) z jedneho pomaranča. Usušiť a na suché miesto až do upotrebenia odložiť.

746. Mandlové krivice

Tuhý sneh zo 3 bielkov šľahá sa so 17 deka cukru, potom 14 deka mandlí a naostatok 7 deka múky. Na úzke pásy oblátok natre sa tejto hmoty, pečie sa voľne a ešte za horúca zohýňajú sa pruhy na váľku, aby boly úhľadné krivice. Potom môžu sa ľadom obtiahnuť, iným ľadom škarnicľou rozličné ozdoby vytláčať.

747. Krakovská saláma

10 dg mletých mandlí, 10 deka cukru, 1 lyžicu šípkového lekváru, hrsť bielych na kostky pokrájaných mandlí zamiesi sa v cukrovej múčke na tablici, utvorí sa v dlhú salámu, ktorá potre sa rumom a obalí cukrom. Krája sa na tenké listy a usuší sa v blízkosti pece.

748. Cukrová šunka

14 deka sekaných a 4 deka horkých obarených a veľmi mäkko tlčených mandlí zamiesi sa so 14 deka cukrovej múčky a so dvoma bielkami. Cesto rozdelí sa na dvoje; do jedného dá sa rozličnej príchuti, potom zafarbí sa s alkermešom na ružovo a utvorí sa lebo na bochničku, alebo na hrubú klobásu. Druhá polovica sa na tú ružovú pekne narovná a dá sa v rúre usušiť. Alebo urobí sa hustý syrup zo štvrť kg cukru, do ktorého dá sa štvrť kg mandlí. Ostatné ako pri predošlom, len že sa posledné musí skorej pokrájať na lístky, aby veľmi neztvrdlo.

749. Dalausi (rumunská lahôdka)

Asi liter a 2 deci orechových jadier, 2 deci tlčeného maku, 2 deka hrebíčkov so škoricou pomieša sa so 6 deci prevareného medu. Keď je to vystydnuté, dá sa miešanina na ovlaženú dosku a sošúľa sa na dlhý, asi 4 prsty hrubý kus. Urovná sa a položí na suché miesto. Z toho krájajú sa kolieska a dávajú k čaju.

750. Čertove pilulky

10 deka lieskovcov jemno mletých, 3 lyžice medu, citronová kôrka (jemno posekaná), šťava z jedného pomaranča, niečo škorice, dve lyžičky rumu, nechá sa spolu asi pol hodiny variť. Z tejto hmoty tvoria sa guľôčky veľkosti lieskovca, obaľujú sa v mletej čokoláde a nechajú sa na suchom mieste sušiť.

751. Salonové cukríky

Čokoládové. 20 deka cukru v kuse zamočí sa do čistej studenej vody a vloží do čistej rajničky. Cukor dá sa na oheň, aby sa rozpustil a zovrel. Za ten čas dajú sa 2 tabličky čokolády na papier do rúry, aby zmäkly. Keď sú mäkké, vyložia sa na porcelánový tanier, miešajú sa s prídavkom málo už prevareného syrupu, kým je nie hladká kaša. Syrup sa prilieva, konečne zamiesi sa všetek. Ak je husté, dá sa na zmočený a vyžmíkaný servítok, kde sa na prst zhruba narovná. Potom pokrája sa na kocky, nechá sa usušiť a usušené cukríky zakrúcajú sa do papierikov.

Vaníliové. Do syrupu pridá sa kúsok vanílie.

Kávové. Za lyžicu veľmi tuhej kávy sa prileje ku zhustnutému už syrupu.

Ružové. V lekárni kúpi sa ružovej esencie a pridá k cukru. Tiež tam dostať esenciu hruškovú (hruškový likér) a iné. Tiež môže sa pridať rozličného, veľmi jemného lekváru, alebo iných jemných výťažkov.

752. Lieskovcové (lískové oříšky)

Zomleté lieskovce uvaria sa v trošku mlieka. Potom sa pretrú cez husté sito a pridajú sa ku syrupu. Ostatne sa pokračuje ako pri čokoládových, len že sa ešte niekoľko vybratých jadier veľmi jemno potlčie a pridá k cukru.

753. Citronové a pomarančové

Cukor prv, než sa položí na rajnicu, obšúcha sa na citrone alebo pomaranči. Cukor sa mieša na tanieri, kým nezačína hustnúť, potom pridá sa pomarančovej šťavy. Z citrona len málo, alebo keď je cukor už cele hustý.

754. Pralinky

25 deka cukru zvarí sa na bublinku, potom dá sa do neho vanilky a za lyžicu hustej, sladkej smotany. Cukor sa vyleje na tanier a mieša sa, kým nezhustne. Z toho tvoria sa maličké guľky, ktoré zmáčajú sa do tekutej čokolády.

755. Jemné pralinky

Kus cukru podľa potreby zmočí sa do vody a dá sa variť, kým sa neťahá. Keď je dosť hustý, pridá sa dobrej sladkej smotany, rátajúc na 30 dg cukru jednu lyžicu smotany. Za tým sa cukor vyleje na tanier alebo na mramorovú dosku a nožom alebo lyžicou sa mieša, kým je z toho nie jemná hmota. Pridať sa môžu ešte bielené, jemno pomleté mandle, vanília alebo voňavý likér (maraschino), tiež sa môže dať zaváraného alebo cukrovaného ovocia, citronády a iné. Keď je hotové, krájajú sa malé štvorhrany, ktoré sa jednotlivé na guľky utvoria, každá guľka sa vidličkou zmáča do rozpustenej čokolády a kladie na bok. Čokoláda pripraví sa ako na polievanie torty, lenže nesmie byť riedka a má rýchle uschnúť.




Terézia Vansová

— spisovateľka, redaktorka prvého slovenského časopisu pre ženy — Dennica, poetka, dramatička, prekladateľka, dialektologička, organizátorka kultúrneho života Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.