Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Činohry


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Činohry

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 75 čitateľov


 

Gregor Tajovský Jozef: Hrdina

Hra v 5 dejstvách. Strán 86, cena Ks 9.—.

Javisko: I. sedliacka izba, II. ako I., III. na talianskom fronte (zákopy, drôtené prekážky atď.), IV. a V. ako I.

Osoby: Mihálik, roľník, Eva, jeho žena, Janko, ich syn, Chmelová, vdova, Marka, jej dcéra, Šúrik, sluha, Anka, jeho žena, Karolko, Vilko, ich deti, notár, 1-2 žandári, 2-3 vojaci.

Rekvizitv: obrázky svätých, pec, polica na krčahy, taniere, lavica, vojenský kufor, polica s knihami, noviny, cigarety, fajka, šunka na tanieri, peceň chleba, modl. knižka, bielizeň, košík, kohút, medovníky, vyšívaná šatka, Tranoscius alebo veľký spevník, motyka, sekera, karta, svätenička, atrament, pero, papier, truhla na šaty, stromy, haluze, listie, vojenský plášť, puška s bodlom, granáty, miska, taniere, príbory, telegram, listy, písma, demijon s vínom, kožuch, vyšívaný obrus, kolíska, dieťa, nôž, drevený kríž, krtica, iný nôž.

Kroje: sedliacke, vojenské, žandárske.

Dej: V rodine roľníka Mihálika smutne pôsobí zvesť, že na vojnu má narukovať aj ich jediný syn Janko, ktorý je chromý na nohu a chcel sa ženiť. Proti rozkazu však nie je žiadneho odvolania a tak sebavedomý a národne uvedomelý Janko pripravuje sa na odchod i s miestnym občanom Šúrikom, ktorý nielen seba, ale celú svoju rodinu pomaďarčil. Smutno zostane v Mihálikovej rodine po zásnubách Janka s Markou, ktorá sa skoro musí priznať, že bude matkou. Núti ju k tomu strach a obavy o Janka, o ktorom nemajú nijakých zvestí. Vďačne privinú do svojho domu Anku, ženu Šúrikovu, aj s dvomi deťmi, lebo sa domnievajú, že od nej sa skôr dozvedia nejaké zprávy o obidvoch vojakoch. A veru sa tak aj stane, ale k neprospechu Mihálikovej rodiny. Šúrik totiž píše, že Janko zbehol, starého Mihálika vyšetrujú a uväznia a v rodine zostanú len tri ženy s deckom a Anka, ktorá sa ani o svojom mužovi od tých čias nemôže ničoho dozvedieť. Zrazu však príde telegram, ktorým Janko oznamuje svoj príchod ako legionár. Je stredom pozornosti a hoci prišiel aj len na tri dni, matka zariadi sobáš, aby chlapec, Jankov potomok, i Marka boly v poriadku. So všetkými sa stýka čo najsrdečnejšie, len Anke Šúrikovej sa vyhýba. Svoje tajomstvo prezradí len otcovi. Šúrik ho zajal a za odmenu a dovolenku viedol ho na šibenicu. Janko vytrhol Šúrikovi pušku a zabil ho. Po obsadení Slovenska Anka stále čaká na svojho muža. Janko uvažuje a predkladá svoju otázku i otcovi: „Je vrahom alebo hrdinom?“ Otec mu tvrdí, že hrdinom, ale on sa považuje za vraha a preto všemožne sa usiluje pomáhať Anke, až to vzbudí pozornosť u jeho ženy a jej materi a vnesie do celej rodiny svár. Anka sa dozvie pravdu a chce Janka zabiť, tak ako on zabil jej muža. Len starý Mihálik je spojivom a ochrancom celej rodiny a nielen že uspokojí Anku a zapudí v nej myšlienku na pomstu, ale zachráni si i syna, ktorý po celý čas, trápený svedomím, pomýšľal na samovraždu. A tak po roku uspokojuje sa i Janko vedomím, že svojím činom stal sa vlastne hrdinom a s otcom spoločne starajú sa o vdovu a jej dve deti, s ktorými sa konečne spriatelí aj Jankova žena Mara a jej matka Zuza.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.