Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Činohry


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Činohry

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 75 čitateľov


 

Barč-Ivan Julius: Pevec Boží

Hra v 5 obrazoch. Strán 97, cena Ks 12.—.

Javisko: I., III. a IV. dejstvo: ulička pred kostolom v Medziriečí. II. dejstvo: izba na fare v Medziriečí. V. dejstvo: večer na fare.

Osoby: Juraj Tranovský, medziriečsky kňaz. Anna, jeho žena. Vojan, Hrubý, mešťania medziriečski, oddaní priatelia Tranovského. Strážnický, Valenta, Bohucký, Straka, mešťania. Vandráčka, starena. Janík, jej vnuk. Stýskal, I. mešťanosta. Valentín, II. mešťanosta. Vanduch, vodca povstalcov valašských. Dôstojník cisárskeho vojska. Veliteľ cisárskeho vojska. I. jezuita. II. jezuita, Traja povstalci valašskí, traja vojaci cisárski, dve ženy, zástup.

Rekvizity: písací stôl, šabľa, stôl, stoličky, veľký obraz Kristov, knižnica, kancionál, zabalený kus chleba, lampáš, dve voj. pušky s bodľami.

Dej: V r. 1621 vzbúrili sa Valaši proti utláčaniu viery a vyhlásili boj cisárskym. Vodca povstalcov Vanduch zradil však čoskoro krásnu myšlienku, v nepočetnom jeho tábore vznikla nesvornosť a Vanduch zbytky svojich síl utešoval blízkou pomocou Bethlenovou. Čakajúc na ňu, oddal sa so svojou družinou lupičstvu a rabovaniu. Juraj Tranovský, evanj. farár a skladateľ nábožných piesní, dohovára s vernými svojimi priateľmi, starým Vojanom a mladým Hrubým, Vanduchovi a žiada ho, aby ustal v boji, v ktorom iste podľahne, lebo cisárskeho vojska je veľa a zničený bude celý kraj. Počas tohoto rozhovoru príde dôstojník cisárskych, ktorého Vanduch chce zabiť. Tranovský dôstojníka zachráni, Vanduch odíde, keď mu mešťanosta sľúbi výkupné 1000 zlatých. Cisárske vojsko však zvíťazí, povstalci i s Vanduchom sú porazení. Veľa vdov a sirôt s kliatbou spomína na Vanducha. A iná pohroma postihla potom valašský kraj. Bol to mor, počas ktorého obetave vykonával svoje kňazské povinnosti farár Tranovský, ktorý nemal ani toľko času, aby navštívil svoju umierajúcu dcéru. Keď v hroznej chorobe nastala úľava, prišlo cisárske vojsko, aby vyšetrilo príčiny povstania. Jedným z obvinených, ktorí zatvorili brány pred cisárskym vojskom, bol farár Tranovský. Neprávom, ale všetka obrana bola márna. Tranovský bol zatknutý, uväznený a mal byť pre výstrahu občanov popravený. V poslednom okamihu vyslobodil ho z väzenia dôstojník, ten istý dôstojník, ktorého chcel vodca povstalcov Vanduch zabiť a ktorého zachránil Tranovský. Vojaci prídu na faru hľadať uprchlého väzňa, ale vstup do dverí chráni mešťanosta, ktorého prebodnú. Na otázku, kde je Tranovský, odpovedajú jeho verní priatelia Vojan a Hrubý, ktorí mu za pomoci dôstojníka umožnili útek do vyhnanstva, že darmo hľadajú. V srdciach ľudu žiť bude ďalej, večne pevec Boží a jeho krásna pieseň.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.