Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Činohry


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Činohry

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 75 čitateľov


 

Stodola Ivan dr.: Bankinghouse Khuvich and Comp.

Komedia v 3 dejstvách. Strán 118, cena Ks 9.—.

Javisko: chudobný byt Chvojkov v Chicagu, potom pekne zariadená jedálňa u Chvojkov.

Osoby: Chvojko, Chvojková, Kitty, Khuvich, prof. Rovniak, Green, Harry, John, Mary, černoška, policeman, detektív, Neumann, montér.

Rekvizity: elektr. sporák, staré rádio, bedna s telefonom, rôzne časopisy, listrový mužský kabát, vešiak, skriňa, stoličky, jedálne náčinie pre 4 osoby, 4 poháre, slanička, fľaša whisky, pojazdný stolík s rôznymi jedlami, pohovka, malý mikrofon, revolver.

Dej: Mister Chvojko vysťahoval sa s rodinou do Ameriky, aby hľadal bývalého bank. účtovníka Pehavého, ktorý ho falšovaním zmenky pripravil o stotisícový majetok. Hľadá ho už dvadsať rokov, pričom prežíva všetky strasti chudobného emigranta. Najprv s manželkou umývali riad v hoteli, potom mali mlekáreň, o chvíľku zas bol farárom, pozdejšie mal autobusovú dopravu, hneď nato bol majiteľom baru a prešiel tak mestá San Francisko, New York, Filadelfiu a napokon zakotvil v Chicagu. Nech bol kdekoľvek a nech začal čokoľvek, všetko skončilo fiaskom. V chudobnom byte v Chicagu našla raz manželka Chvojkova v komore zelinky. Jej stará mať užívala ich celý život a veľmi si ich chválila na všetky choroby. Poslala im ich do Ameriky. Tieto teraz v Chicagu predáva muž z domu do domu pod menom wauwatin. Dcéra jeho Kitty je pouličnou predavačkou novín a pri tomto svojom zamestnaní raz sa stretne s Pehavým, ktorý však žije pod menom Khuvich a je prezidentom bankov. domu Khuvich and Comp. Týmto jeho spoločníkom je prof. Rovniak, bývalý kupecký pomocník, ktorý pre krádež salámu uprchol do Ameriky a tam sa o niekoľko rokov zjavil ako profesor medicíny. Obidva potom založili peňažný ústav, ale ich obchodovanie nebolo čisté, tým viac obávali sa teraz Chvojku, ktorý poznal ich minulosť a mal o ich hriechoch doklady. Navštívili ho a znovu si ho získali tým, že ho prehovorili, aby im sveril wauwatin, ktorý budú vyrábať vo veľkom vo fabrike, z čoho bude mať aj on ohromné zisky. Obchod ide výborne, ale po 5 rokoch stoja Khuvich i Rovniak pred bankrotom a hrozí im zatknutie. Pokúsia sa znovu ujsť rukám spravodlivosti, chcú všetku vinu svaliť na Chvojku, ktorého označia svedectvom prof. Rovniaka za nepríčetného a dajú ho pod kuratelu. V poslednom okamihu najde Chvojka dokumenty proti Pehavému, razom sa pozbaví oboch „priateľov“ a stane sa sám majiteľom bankového Khuvichovho domu a dcéra jeho Kitty šťastlivou manželkou bývalého liftboya Harryho, ktorý s ňou objavil stopu Pehavého.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.