Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Činohry


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Činohry

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 75 čitateľov


 

Sedláček V. — Príborský Fr.: A keď zvonili na Anjel Pána

Obraz zo života kajúcnika v 3 dejstvách. Strán 96, cena Ks 6.—.

Javisko: I. náves, II. sedliacka izba, III. izba na fare.

Osoby: Vlasák, farár, Kremnický, farár, Rozka, kuchárka Kremnického, Bublová, kuchárka Vlasáka, Šafránek, kostolník, Kubeš, rychtár, Verona, jeho žena, Saček, šafár, Terezka, Vinco, jeho deti, tulák, strážmajster, ľud.

Rekvizity: kríž, dve lipy, hlas zvonov, výzdoba kvetinami a práporkami, pokrovec ako nosia žobráci, palica, zvuky organa, sedliacka pec, sedliacke zariadenie izby, dva taniere, hrnec s polievkou, chlieb, maslo, mlieko v krčahu, pohár s vínom.

Kroje: sedliacke a dve reverendy.

Dej: Veľkým hriešnikom bol lesník Bubla. Pre zabitie kňaza dostal dvadsať rokov ťažkého žalára a len pre dobre chovanie prepustili ho o dva roky skôr. Vracia sa do kraja, kde spáchal svoj ťažký hriech a k hrobu svojej obete, ktorú mala na svedomí zlá tlač, popudzujúca proti kňazom. Bubla ľutuje i teraz po rokoch svoj čin a prosí Ukrižovaného o odpustenie. Skoro sa dozvie celá dedina o príchode neznámeho tuláka a zachránia ho pravé vtedy, keď sa chcel vrhnúť za kostolom so skaly do priepasti. Až tu poznajú, že je to Bubla, ktorému sa zakalil rozum. Má jasné chvíľky, kedy poznáva známych, ale keď zavznie zvon na Anjel Pána, znova sa vrhá ku skale a chce skočiť do priepasti. Bolo to totiž v tom okamihu, keď zvonili Anjel Pána a on zabil človeka. Znova sa im ho podarí zachrániť. Ale jeho život je strašný, lebo stále nemôže dojsť odpustenia. Duch mladého kňaza mu vyjavil, že odpustenie dosiahne len keď budú zvoniť Anjel Pána a papršlek zapadajúceho slnka dopadne na jeho hlavu. Znamenia tohoto sa dočkal v izbe, kde vraždil a to zas v okamihu, keď zvonili Anjel Pána. Keď papršlek dopadol na jeho hlavu, zbavuje sa svetských útrap a spokojne umiera.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.