Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Činohry


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Činohry

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 75 čitateľov


 

Sedláček V.: Za hriechy otcov

Obraz utrpenia dedinského ľudu v 3 dejstvách. Strán 84, cena Ks 6.—.

Javisko: I. dedinská krčma, II. gazdovská izba, III. skalnatá krajina.

Osoby: Líčko, farár, Terezia, jeho sestra, Juráš, gazda, Jurko, jeho syn, Hodáč, gazda, Evička, jeho dcéra, Fekeš, správca, Ďurkovská, Mocko, Verona, Klimo, Balco, drábi, ľud.

Rekvizity: zariadenie krčmy, poháre, fľaše, pivo, víno, ručná práca, triesky, drevo, papierové peniaze, korbáč, sekera, revolver.

Kroje: meštianske, sedliacke, reverenda.

Dej: Juráš s Hodáčom, ako to na dedine býva, sa dostali do sporu a začali sa súdiť. Presúdili obidvaja majetky a zostali na mizine. Juráš si pomáhal tým, že predal synov podiel a Hodáč mal sa podľa sľubu správcu, ktorý bol tyranom a postrachom celého okolia, stať šafárom, ale len pod tou podmienkou, že správcovi privedie na zámok svoju dcéru Evičku. Proti tomu sa vzbúril nielen Juráš, ktorý sa chcel s Hodáčom pomeriť, ale aj jeho syn Jurko, ktorý mal Evičku rád a chcel si ju vziať za ženu, a celá dedina, ktorá sa usilovala Hodáčovi jeho čin prekaziť. Evička utiekla i s Jurkom, správca ich naháňal drábmi a farár zatiaľ bol u grófa na sťažnosti. Docielil jeho prepustenie, ale prišiel so zvesťou neskoro. Jurko, keď videl, že s Evkou už drábom neujde, zastrelil ju a potom strelil aj do seba. A tak za hriechy otcov, lebo spor začali starí, trpely deti, ktoré takýmto spôsobom si vykúpily pokoj od tyrana správcu, ktorého z dediny hnalo celé rozhorčené okolie.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.