Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 186 čitateľov


 

Albini — Kvetomil: Nebezpečná tetka

Veselohra v predohre a 4 dejstvách. Strán 94, cena Ks 8.—.

Javisko: predohra: čiastka divadla s ložami, I. elegantná izba; II. malá izba v hostinci; III. ulica; IV. pekná izba.

Osoby: Emerinský, Krovina, Pramzero, Milohajský, Staška, Mladý, Adamec, Vozár, Svetozár, Elena Mlynáriková, Júlia, Gajdošík, Figura, Kohút, Bučko, Adam, policajný komisár, Fridrich, chlapčisko, zavierač loží, páni a panie, odberač kartičiek.

Rekvizity: klobúky, palice, dáždniky, notes, pero, retiazka, prstene, fotele, stojace zrkadlo, stoly, stoličky, dva obrazy, dve sviece, písacie potreby, listiny, obraz, výkladná skriňa, v ktorej sú fotografie, fajka, krabičky a balíčky bonbonov.

Kroje: meštianske zo starších čias.

Dej: Starý barón Emerinský, ktorý si potrpí na slávu svojich predkov, bojujúcich kedysi pod múrami Jeruzalema, príde do mesta, aby napravil hlavu svojmu synovcovi, ktorý behá za herečkou Elenou Mlynárikovou. Synovcovi bráni z akéhosi neprekonateľného odporu voči divadlu, ktoré považuje len za obyčajnú komédiu a nie umenie ako všetci ostatní, ktorých nazval verejne bláznami a vyvolal tak škandál. Sám navštívi Elenu, aby jej dal jasne na vedomie, že nemá na jeho synovca počítať, ale miesto nej najde tetku, ktorá mu rozpráva o jeho predkoch a o smutnom osude Eleny. Je dojatý, tetka sa mu ľúbi a zamiluje sa do nej. Stále myslí len na ňu, takže skutočne sa mu stane nebezpečnou. Preto je veľmi prekvapený, keď sa z tetky vyklube Elena. No, odpúšťa jej a odváža aj so svojím synovcom do Skalnej, najmä keď sa dozvie, že pochádza i ona zo šľachtického rodu Zázrivských, ale len neutešené finančné pomery ju donútily, aby sa živila tak ako vie.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.