Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 186 čitateľov


 

Houžvic J. a Vika K. — Mach K.: Každý má svoje galoty

Komédia v 3 dejstvách. Strán 68, cena Ks 6.—.

Javisko: I. — III. malomestsky zariadená izba.

Osoby: lekárnik, Hela, jeho dcéra, Lori, jeho sestra, Fero, jej syn, Milada, Pašek, Kočička.

Rekvizity: písací stôl, stoličky, diván, skriňa, iný stôl, nohavice, veľká fľaša na vodu, košík, lapačka na muchy, šatník, kuchárska kniha, zvonok, koš a cestovný kufor, veľká bedna na sťahovanie, list, obrus, poduška, budík, papuče, krabice, kvetiny v kvetináčoch, palice a dáždniky, dva taniere, misa s polievkou, lyžice, obväzy, peňaženka s peniazmi.

Kroje: občianske z dnešných čias.

Dej: V rodine lekárnika je božie dopustenie, lebo majiteľovi sa stratily zo skrine pamiatočné — galoty. Z toho vznikne škriepka medzi ním a sestrou, ktorá mu vedie domácnosť a tá sa rozhodne od neho odsťahovať už i preto, že nechce povoliť, aby si vzala farmacenta, ktorý je veľmi poriadny, ale nešikovný a bojazlivý. Lekárnik chce, aby každý mal svoj román mladosti, tak ako ho má i on so svojimi roztrhanými galotami. Keď však vidí, že sestra to s tým sťahovaním myslí vážne a Hela mu utečie i s Paškom kdesi do hôr, začína mať obavy. Tieto mu však rozptýli Milada, rechtorova dcéra, ktorej sa Pašek ľúbi a odvedie ho od zamýšľaného plánu. Tu lekárnik posiela za Helou synovca Fera a vec sa celkom obráti. Dcéra má svoj román, lebo zabudne na Paška a zasnúbi sa s Ferom, ktorý má nastúpiť miesto v poisťovni. Skrúšene sa vracajú i Pašek s Miladou. Lekárnik je spokojný s Helou i Paškom, odpúšťa všetkým a smieruje sa i so svojou sestrou, ktorej prehlási, že sa sťahovala od neho už ostatný raz.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.