Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 186 čitateľov


 

Nušić Branislav: Obyčajný človek

Žart v 3 dejstvách. Zo srbského preložil Ondrej Mihál. Opravil, doplnil a pod tlač upravil Peter P. Zgúth. Strán 72, cena Ks 4.80.

Javisko: I. dejstvo: záhrada; II.dejstvo: izba vo vinohradníckom dome; III. dejstvo: pred vinohradníckym domom.

Osoby: Arsa Miličevič, obchodník, Maria, jeho žena, Dušan, Zorka, ich deti, Vincent Petrovič, úradník na penzii. Sofia Damnjanovič, vdova, Žarko Damnjanovič, jej syn, Jovanče Micič, obchodník na vidieku, Persa, jeho žena, Nikola, Arsov, sluha.

Rekvizity: záhradný stôl a stoličky, lavička, veľká hojdačka, viazaná kniha, háčkovnica, slnečník, lov. puška, lov. kapsa, divočina, tácňa, tácňa s kávou, sväzok novín, obrus, dve udice s dlhými palicami, dve plechové krabice na červíkov, cest. kufrík, malý stolík, tri stoličky.

Dej: Žarko Damnjanovič napísal politickú báseň, za ktorú bol odsúdený na 6 mesiacov do žalára. Damnjanovič nechce do väzenia a rozhodne sa ujsť do cudziny. Kým však prípravy k úteku budú vykonané, odíde k Miličevičovým, kde prosí svojho priateľa Dušana, aby ho asi na 6 dní skryl. V dorozumení s Dušanom predstaví sa nie pod svojím menom, ale ako Vladko Micič. U Miličeviča je na návšteve penzista Petrovič, ktorý dostane od vdovy Damnjanovičovej dopis s prosbou, aby intervenoval na úradoch za omilostnenie jej syna, básnika Damnjanoviča. Petrovič tak rád urobí, cestuje do mesta, nevie ovšem, že intervenuje za Miciča, ktorého veľmi rád i s Miličevičom uvítali, lebo oba sa dobre poznajú s Jovaničom Micičom, ktorého považujú za básnikovho otca. Damnianovič-Micič soznámi sa s Dušanovou sestrou Zorkou, ktorá neustále číta básne Damnjanovičove a je do básnika hrozne zamilovaná. Rodičia Zorkini by boli šťastní, keby si ju vzal ich hosť, priateľ Dušanov Micič, a pozvú starého Miciča, aby ihneď v dôležitej záležitosti prišiel do ich rodiny. Tento príde a je veľmi prekvapený, keď mu domáci oznamujú, že je tu jeho syn, ktorý je predsa doma. Dušan a Damnjanovič mu všetko vysvetlili a tak Micič robí básnikovi otca. Zatiaľ Petrovič vymôže pre Damnjanioviča amnestiu, dúfa, že zato získa ruku vdovy Damnjanovičovej, ale tá príde navštíviť syna, aby mu sdelila zprávu, že nemusí do väzenia. Syn jej predstavuje „otca“, matka-vdova musí byť Micičovou ženou, ale tá sa tu tiež na pozvanie rodiny znenazdajky objaví. Zamotaná historia sa rozuzlí, Petrovič ožení sa s vdovou Damnjanovičovou a Zorka s básnikom Damnjanovičom, o ktorom do poslednej chvíľky nevedela, že môže byť obyčajným človekom.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.