Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 186 čitateľov


 

Wilken — Justinus: Spoločenské povinnosti

Veselohra v 3 dejstvách. Strán 109, cena Ks 7.50.

Javisko: I. klobúčnický obchod, II. pekný salón v kaštieli, III. veľká izba.

Osoby: Malina, klobúčnik, Klementína, jeho žena, Milina, Ľudmila, ich dcéry, Kalina, statkár, Marina, jeho sestra, Branský, Jeleň, účtovník, Ivan, jeho bratanec, Záleský, Alexandrina, Peter, listár, maliar, spoločnosť, robotníci.

Rekvizity: klobúky, priečinky s klobúkmi a modelami, rebrík, písací stolík, stolička, kalendár, list papieru, peniaze, šatka, kytica kvetov, balík listov a obálky, písacie náčinie, poľovnícke ozdoby a odznaky, poprsia slávnych mužov, klavír, skriňa, hrací stolík, tri stoličky, podstavec na kvety, kvety, dám. písací stolík, diván, koberce, poznám. notes, zvonok, klobúk, palica, svrchník, sviečky, lampy, plachty, župan, šijací stroj, nožnicky, ručná práca, svietniky, papierové ozdoby do bálovej dvorany, dva listy, papier.

Kroje: meštianske a robotnícke.

Dej: Klobúčnik Malina chce vydať svoju dcéru Milinu za statkára Kalinu. Milina sa však na tento sobáš veľmi neteší, lebo sa sľúbila Ivanovi Jeleňovi, básnikovi a spisovateľovi, ktorý sa práve vrátil, ale nemá ešte nijakého postavenia a preto nechce o ňom Malina ani počuť. Predsa sa však dostanú do rozhovoru a keď mu Malina vytýka jeho chudobu, pripomenie mu Jeleň spoločenské povinnosti, ktoré má voči svojim dcéram. Tu starý Malina sa nevie spriateliť s myšlienkou, že je niekomu niečo dlžen a rozhodne sa usporiadať bál, na ktorom chce Milinu s Kalinom zasnúbiť. Dá vytlačiť pozvánky a začne s prípravami. Pomýli však vinou druhej dcéry Ľudmily dátum a hostia mu prídu o deň skôr. Medzitým už prišlo nedorozumenie. Milina si myslí, že Ivan je zamilovaný do Maríny a na ňu zabudol a preto sa rozhodne vydať sa za Kalinu. Toho by radšie chcela Ľudmila a tak po poučení Malinu, ktorému hostia na druhý deň neprišli a preto sa veselil s robotníkmi, chce Milinu za Kalinu vydať. Ten sa už dohovoril a dorozumel s Ľudmilou, Milina si vysvetlila omyl s Ivanom a Marina mu pomáha domôcť sa postavenia. Stane sa tak vtedy, keď Ivanova hra má na javisku veľkého divadla úspech a keď lipská univerzita menuje ho docentom. Vtedy aj Malina súhlasí a tak slávia sa v rodine tri svadby naraz, lebo aj sluha si berie na to konto slúžku, ktorá sa za neho vydáva len preto, že vedel složiť na jej meno podľa písmen verš. A nebol ľahký, lebo slúžka sa volá Alexandrina a výraz sa hľadá cez celú hru.


Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam