Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 186 čitateľov


 

Ort J. — Hradčanský: Keď šťastie chodí po horách

Veselohra v 3 dejstvách. Strán 120, cena Ks 7.50.

Javisko: I. — III. útulná záhrada v penzionáte.

Osoby: pani Marcela, Mastný, továrnik, Žiža, Máša, jeho dcéry, Pribík, Juraj, jeho syn, inž. Vrba, Zapadlo, Kulička, Katka.

Rekvizity: stromy, schody, dva stoly, rozhlasové sluchátka, handra, smeták, kytica, košík s hubami, tanier s podnosom, pohár s vínom, iná kytica, radiový aparát, pohár s vodou, palica, kniha na čítanie.

Kroje: meštianske z dnešných čias.

Dej: Leto vábi všetkých obyvateľov mesta. Aj továrnika Mastného vyvábi z veľkého mesta na letný byt. Vezie so sebou aj radio, s ktorým sa veru veľa nahnevá. Jeho dcéra Maša horuje pre spokojný život v domácnosti, druhá dcéra je povahove celkom inak založená a tak je príčinou mnohých starostí svojho otca. Bývajú v peknom penzionáte pani Marcely, mladej vdovy, ktorej továrnik Mastný skoro padne do oka a veľa sa ho natrápi svojím srdcom a neustálym omdlievaním, čím narobí veľa starostí všetkým, ktorí sa v jej blízkosti pohybujú. Pani Marcela túži po sňatku s továrnikom Mastným a ako sa zdá, všetky ženské v celej vile sú posadlé dostať sa pod čepiec. Pochytí to aj starú Katku a vyplynie z toho veľa komických a zamotaných scén a všetkých ich zachytí šťastie na horách: Mášu si obľúbi Juraj, študovaný syn najbohatšieho sedliaka z celého okolia, Žižu si zaistí energický inženier Miloš, pani Marcele sa ujde večne nešťastný adjunkt Zapadlo a Katka dostane šoféra. Predtým sa, pravda, vystrieda veľa komických scén a výstupov, z ktorých šťastne a bez úrazu sa dostane jedine továrnik Mastný, ktorého sa pani Marcele nepodarilo podmaniť ani tými najväčšími nástrahami. Pre neho bolo práve toto šťastím na horách.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.