Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 186 čitateľov


 

Peřina V. — Vavřík F.: Dievča z lepšej rodiny

Veselohra v 3 dejstvách. Strán 114, cena Ks 6.—.

Javisko: hotelová izba.

Osoby: Karol Hraboš, kand. ženitby, Juraj Kubásik, sberateľ porcelánu, Šimon Sukal, prof. dejepisu, Dušan Letenský, spisovateľ, Otec, Strážnik, Viera Skálová, dieťa našej doby, Julia Dubská, Hrabošova snúbenica, chyžná.

Rekvizity: zvonček, telefon, potreby na holenie, hodinky, cest. plášť, blok, ceruzka, klobúk, palica, ihla, nite, telegram, pyjamový kabát, peňaženka, peniaze, plniace pero, navštívenka, puder, tyčinka na pery, kopa kníh, kufrík, toaletné potreby, šatôčka, bielizeň.

Dej: Karol Hraboš ponáhľa sa z hotela na nádražie, keď vtom vbehne do jeho izby cudzie dievča a skryje sa pod posteľ. Za ňou pribehne jej otec a považujúc Karola za svodcu svojej dcéry, zriekne sa jej a nechá ju na starosti Karolovi, aby si ju vzal. Dievča Viera mu vysvetľuje náhly vpád do jeho izby: išla s istým pánom, sberateľom porcelánu, vidiac ale otca, veľmi sa naľakala a vbehla do najbližšej izby. Jej vyprávaním Karol zmešká i vlak, no k jeho nemilému prekvapeniu príde ráno do hotela za ním jeho snúbenka Julia Dubská. Prostredníctvom Viery soznámi sa s Jurajom Kubáskom, spomínaným sberateľom porcelánu. Julii sa páči a ide sa i ona pozrieť na jeho sbierku. Keď sa toto Karol dozvie, rozíde sa s ňou, nemrzí ho to ale, lebo má rád Vierku. Nakoniec sa dozvedá, že celý vpád do jeho izby bol len nacvičovaním novej divadelnej hry a veľmi ho mrzí, že i Vierka hrala len svoju úlohu — i keď ho bozkávala. Po vysvetlení je ale šťastný, lebo jej bozky boly nefalšované a stroja sa preto teraz spoločne odcestovať.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.