Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 186 čitateľov


 

Kubík Jozef: Pokušenie pána prednostu

Fraška v 3 dejstvách. Strán 124, cena Ks 7.50.

Javisko: pekne zariadená izba vo všetkých troch dejstvách.

Osoby: Pupenec, Janka, jeho žena, Vlasta, Bobrovský, Apolonia, jeho žena, Zapal, učiteľ, Eliáš, Speváčková, Škorec, Hacaparka, Marka.

Rekvizity: stolík, stoličky, skriňa, pohovka, kreslá, knižnica, lampa, telefon, list, iné listy, telegram, šálok s čokoládou, víno, buchty, peniaze, pohár s vodou.

Kroje: moderné z dnešných čias.

Dej: Pán prednosta Pupenec po návrate z veľkého mesta, kde upadol do pokušenia, prežíva strašné chvíle v svojej domácnosti. Dostal sa tam do styku s akousi dámou práve vtedy, keď čakal na sekčného šéfa Eliáša. Keď tento prišiel, nevidel jej do tvári, lebo v akomsi rozruchu táto utiekla a on sa potom vyhovoril, že to bola jeho žena. Potí sa, veru, keď dostane telegram, že Eliáš príde do jeho domácnosti. Rozmýšľa, ako to zaonačiť, a verným spojencom a pomocníkom mu je listonoš Hacaparka, ktorý však celú vec tak popletie, že z toho vznikne celý rad nedorozumení, hnevov, zápletiek atď. V Pupencovej rodine je totiž aj jeho neter Vlasta, za ktorou príde jej snúbenec Zapal. Hacaparka Eliášovi predstaví Vlastu ako Pupencovu ženu a Janku ako jeho neter. Eliáš sa na prvý pohľad do Janky zamiluje a rozhodne sa vypýtať si ju za ženu. Zatiaľ Pupenca honia jeho známi, ktorí ho videli v tom podozrivom lokále. Eliáš je neústupný a po veľkom množstve nedorozumení a komických scén vyhúta, že Pupenec má dve ženy a to jednu doma a druhú v meste, do ktorého by sa chcel dostať. Blázinec je hotový, Zapal sa pohnevá s Vlastou, ktorú Eliáš stále považuje za Pupencovu ženu a do tohoto Babylonu — aby utrpenie pána prednostu bolo úplné — prídu ešte aj rodičia jeho ženy. V najzúfalejšej situácii prichádza tanečnica Ella, neter Eliáša, ktorá sa osvedčí, že to bola v bare s Pupencom ona, keď čakala na svojho strýka, a náhodou sa tam s ním soznámila, a tak sa situácia pána prednostu rozmotá. Vďačne sa pomerí so všetkými, najmä keď mu Eliáš povie, že jeho žiadosť je vybavená, ale zapovie sa, že už nikdy nepodľahne žiadnemu pokušeniu.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.