Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Veselohry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 186 čitateľov


 

Vrána M.: Ferdo šéfom

Veselohra v 3 dejstvách. Strán 118, cena Ks 6.—.

Javisko: jednoduchá, ale pomerne dobre zariadená kancelária. (I. — III.)

Osoby: Žemlička, veľkoobchodník, Ľubka, jeho dcéra, Hanuška, účtovník, Ferdo, sluha, Francka, slúžka, Klaps, obchodník, Rataj, cestujúci, Nešťastný, účtovník bez zamestnania.

Rekvizity: vešiak, dva písacie stoly, telefon, rozličné bedničky, vrecia, klbko špagátu, knihy, kancelárske potreby, okuliare, zápisník, handra na prach, list, klobúk, drobné peniaze, raňajky, lekvár, kufrík, listina, noviny, aktovka, papuče, župan, cviker, kytica, vojenský kufrík.

Kroje: meštianske z dnešných čias.

Dej: Ferdo je podarený sluha u veľkoobchodníka Žemličku. A je povestný najmä tým, že všetko zmotá. Šéf musí odísť, i účtovník odcestuje a tak obchod zostane na starosti Ferdovi, ktorý tu gazduje aj so slúžkou Franckou. A za svojho šéfovania vyparáti niekoľko takých vecí, že majiteľovi je z toho teplo. Predne pošle inej firme miesto čokolády syr, potom prijme nového účtovníka a šéfovu dcéru sľúbi akémusi Klapsovi, ktorého však potom musí vyhodiť, lebo ju šéf už sľúbil svojmu účtovníkovi. Ako odmenu za všetky jeho zákroky dostane výpoveď, ale samotný šéf sa s ním veľmi ťažko lúči, súc na neho zvyklý ako na kus inventára. A tak mu odpúšťa s tým, že sa zapovie nikdy neurobiť Ferdu šéfom, lebo by priniesol svoj obchod na vnivoč.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.