E-mail (povinné):

Andrej Kalník:
Poklad Inkov

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Erik Bartoš, Tibor Várnagy, Viera Marková, Henrieta Lorincová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 25 čitateľov


 

VI

Keď v porúchanom mozgu Thradishwariho utkvela idea zmocniť sa remienkov čo jediné východisko z jeho nesnádzí a keď sa presvedčil, že odstránenie Dona Adriu bolo najjednoduchším spôsobom uskutočniť kýžený cieľ, neštítil sa ani najmrzkejšieho zločinu. V nadšenosti zvečniť svoj život zničiť život iného neznamenalo nič; jeho život znamenal tisíce iných, dôležitých, ešte ani nezrodených životov ľudských, blahobyt celého ľudstva…

Thradishwari začal premýšľať, ako odstrániť Dona Adriu tak, aby seba nevystavoval nebezpečenstvu. Pomýšľal už oddávna použiť Miguela ako nástroj na uskutočnenie svojho diabolského plánu, ale keď ho dôkladnejšie poznal a mal príležitosť pozorovať jeho svojhlavú, nepoddajnú povahu, začal pochybovať o hocijakom úspechu. Miguel sa neosvedčil. Miguel bol príliš neohybný, pritvrdý predmet na podrobovanie sa vôli iných.

Pravda, Thradishwari by to mohol urobiť sám, ale snívať o nekonečnom živote a súčasne vystavovať ten život nebezpečenstvu, kým večnosť nebola zaistená, zdalo sa mu nesmyslom, ktorého dopustiť sa bolo neradno.

Thradishwari čakal na príležitosť, ktorá sa mu aj naskytla.

Bol to Miguel sám.




Andrej Kalník

— krajanský národnokultúrny pracovník, spisovateľ, robotník, pravdepodobne v Chicagu, autor propagačného spisu o Matici slovenského školstva v Amerike, autor románu Poklad Inkov s kriminálnou zápletkou a zbierky rozprávok a povestí Presadené štepy Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.