Zlatý fond > Diela > Kroje a svadba v Lopašově


E-mail (povinné):

Pavol Socháň:
Kroje a svadba v Lopašově

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Viera Studeničová, Katarína Tínesová, Viera Marková, Klaudia Miezgová .  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 28 čitateľov

Odstrojiť mladej neveste hlavu

Niektorá ml. nevesta pri tom plače, niektorá nie a niektorá aj si pri tom vyskočí. Družba zavedie ml. nevestu do komory, za nimi idú jej dve družice a tam jej odstroja hlavu so spevom:

Z hory z doly tichý vetrík povieva, z daleka ma má matička vyziera. Nevyzieraj ma, matička, z daleka, žes ma dala za cudzého človeka. A to šetko pre šuhajka švárneho, že mu neni v celém svete rovného. A to šetko pre dzevenku též švárnu, že jej neni v celém svete vác páru. Dole, dole mój veneček zelený, nebudeš ty na mej hlave nosený. Ani ta ja nosievati nebudem, bár bych scela, milý Bože, nemóžem. A to šetko pre šuhaja atd. Dole, dole, má partička striebelná, nebudeš ty na mej hlave nosená. Ani ta ja nosievati nebudem, bár by scela, milý Bože, nemóžem. Bár by scela, bár nescela, nemóžem, složila som své panenství predraze. A to šetko atd. Dole, dole, má stužtička červená, nebudeš ty na mej hlave nosená. Ani ta ja nosievati nebudem, bár bych scela, milý Bože, nemóžem. A to šetko atd. Dole, dole, mój prsténček striebelný, nebudeš ty na mém prste nosený. Ani ta ja nosievati nebudem, bár bych scela, milý Bože, nemóžem. Bár bych scela, bár nescela, nemóžem. Složila som své panenství pred knazem. A to šetko pre šuhaja atd.

Pri odpletaní všetko jej dávajú do zástere, aby sa jej to nepotratilo; ona si dáva pozor zvlášte na venec rozmarínový, aby jej ho dakto neuchytil, lebo by sa jej v manželstve zle vodilo. Dievča, ktoré si z jej venca odtrhlo, bude mať šťastie s vydajom. Aj matky hľadia pre svoje dcéry ukradnúť dačo z venca ml. nevesty. Družba tiež strežie, aby jej niečo s hlavy uchytil, čo si ona musí hneď od neho vymeniť za 10-20 kr., dľa toho ako sa zjednajú. Na to si dá ml. nevesta na hlavu ručník a všetcia idú do izby, tam tancujú a spievajú do 2-3 hodín rána:

Ešte sa ja mej mamičky pýtat mám: S vamili ja má mamičko bydlet mám? Nye dzevuško, moja milá, nye se mnú, koho si si vyvolila, ten s tebú. A ja som si vyvolila Janýčka, už mi z toho nespomóže mamička. A ja som si vyvolila z ruže kvet, už mi z toho nespomóže všetek svet. Ešte sa vás, mój tatýčko, opýtam: s vamili ja, mój tatýčko, bydlet mám? Nye céruško, moja milá, nye se mnú, koho si si vyvolila, ten s tebú. A ja som si vyvolila hrebíček, už mi z toho nespomóže tatýček. A ja som si vyvolila z ruže kvet, už mi z toho nespomóže všetek svet.

Keď starší odchádzajú zo svadobného domu, potom sa aj mladší potratia. Mladosobášni spia spolu v komore.

Medzi tým zavedie družba sbierku. „Svatá Rosália vzala plachtu a kosák a išla na kviecé. Kec kviecé nažala, sadla pod jennu skalu, veneček uvila. Tá skala spadla a svatú Rosáliu privalila. Potom sa snívalo jednej starej žene, aby kopali a hladali, že tam nájdu meno Rosálie, oni kopali a hladali, takého mena nenašli. Potom sa snívalo samému královi, aby kopali a hladali, že tam nájdu meno Rosálie; oni kopali a hladali a meno Rosálie našli. Táto naša mladosobášna sa pripodobnuje sv. Rosálie, kerá dnešný den svoj zelený veneček skladá, na biely čepec sa zmáha, aj vy starí svatové napomóžte kerý groš, kerý dva, kerý pol tolára a ja napomóžem, čo len najvác móžem.“





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.