Zlatý fond > Diela > Kroje a svadba v Lopašově


E-mail (povinné):

Pavol Socháň:
Kroje a svadba v Lopašově

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Viera Studeničová, Katarína Tínesová, Viera Marková, Klaudia Miezgová .  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 28 čitateľov

Začepčenie

V tom čase prídu tam ženy z rodiny mladej nevesty a krstná manka, ktorá jej donesie čepec a rados(t)ník, pri ňom orech. Radostník je koláč podoby kolesa a tak veliký, že keď ho upečie, musí aj kachle rozváľať a keď ho nesie, trčí jej aj z obrusa na chrbte von. V svadobnom dome ho schovajú a až v utorok po večeri ho mladšia kuchárka vynesie na chrbte v plachte.

V tom samom čase privezie jeden chlap na káre ženu pradúcu na praslici, na ktorej má jabĺčko priviazané a spieva:

Pradzte, pradzte pradulienky, pójdeme domou, kerá najvác napradete, doložte na mój. Tá Anyčka Brezulových najvác naprádla, to je dobrá pradulienka na mój nakládla.

Na to vojde do izby a tam pradie a každý jej chce to jabĺčko schvatnúť, ona si bráni, až keď jej ho uchvátili, odhodí praslicu do kúta, aby si teraz oni na nej priadli, keď jej vzali jabĺčko, čo na sliny mala. Praslica je pre mladú nevestu od jej matky poslaná. — Keď sa mladý zať priženil, dovezú tam namiesto ženy s praslicou chlapa s kosou.

Medzi tým ženy z rodiny a krstná odpletú mladej neveste v komore vlasy, pripravia grguľu a „začepčá“, pri čom ona kľačí. Prvý raz jej dá čepec na hlavu mladý zať (ale naopak), aby jej ho môhol aj svaliť, keď ho nahnevá. (Ženy, keď im kto v zlosti čepiec s hlavy strhá, kričia: „Nedal si mi ho ty na hlavu, aby si mi ho móhol strhat!“ Muž má k tomu právo.) Keď ju „začepá“, kľaknú si asi 4 ženy „do kopy“ a prikryjú sa s ml. nevestou postelnou plachtou a zavolajú ml. zaťa, aby si poznával, ktorá je jeho žena. Keď ju nenájde, musí sa zameniť ženám zlatovkou. Nato odvedie si ju do izby, tam zasadnú všetcia za stoly a čakajú na obed.

V pondelok je pri obede chren sladký, v utorok kyslý.

Keď začepčia mladú nevestu, spievajú:

Ej, na Brezovej jarmek, kto tam, milý Bože, bou? Ej, bou tam Marcin so ženú, kúpiu stužku zelenú. Ej, nekupuj mi zelenú, leč mi kupuj červenú. Ej, nekupuj mi orechou, nerob se mna posmechou. Ej, leč mi ty kúp jabĺčko, vychováš ma lahúčko. Ej, kdo sce peknú ženu mat, musí na nu nakladat. Ej, štyri groše, lebo pet, bude žena jako kvet. Ej, kdo sce peknú ženu mét, musí si on pre nu jét. Ej, štyrmi konmi vranýma, jako sedlák do Brna.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.