E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Pánik

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Zdenko Podobný, Erik Bartoš, Jakub Košuth, Katarína Tínesová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 49 čitateľov

Výstup 9.

Katruša, predošlý.

KATRUŠA (obzerá sa): Matúš, či nespomínal pán, že ide preč?

MATÚŠ: A kam by mal ísť, veď práve čo došiel.

KATRUŠA: No ja len myslím, či dačo nespomínal.

MATÚŠ: O tom ani slova. Bránu zamykať mi však prísno nakladal.

KATRUŠA: Nuž veď hej, Matúško, zamykaj, keď je pán doma. Zamykaj, ako najlepšie vieš. No, keď gazda odíde, môžeš ju zasa otvoriť, aby sme tu neboli jako v dajakom uzavretom kláštore.

MATÚŠ: Hm — to je tá vec, však ja tomu dobre rozumiem. Ale je to — ad animam — sprostá robota: zamykaj — odmykaj a odmykaj — zamykaj a to od božieho rána do pozdného večera. (Škriabe sa za uchom.)

KATRUŠA: No už len nešomri, Matúško, veď ja ti to vynahradím. (Podá mu peniaze.) Tu máš na tabák, ale — kedby gazda odišiel z domu, nezabudni mi to ženy, však ste zlé! (Zamyslí sa.) Ale dobre mu tak, čo si navaril, to má, nech si to teraz ujedá… Načo sa také staré kocúrisko ožení s takým mladým mačiatkom, ktoré ešte hladkať a láskať treba, keď k tomu viac ani vôle, ba ani spôsobu nemá. — Mladá žena, starý muž, neťahá to dobre už! Nemáš lepšieho páru na svete, ako ja a moja stará, alebo moja stará a ja. Od rána do večera dožúvame sa spolu a od večera do rána — spí (kýchne) spíme. Je síce pravda, že moja stará je hotový fiškál a chce byť vo všetkom na vrchu, ale to predsa neide, ja si musím tiež svoje mužské právo hájiť a musím byť aj ja kedy-vtedy na vrchu. Ale pri tom všetkom je ona veľmi dobrá gazdiná a čo taká neraz probuje na mojom chrbte, či jej drotár rajndlicu dobre odrotoval a čo dobrá manželka ma neraz aj varechou učeše, ale to všetko z lásky.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.