Zlatý fond > Diela > Spoločenský lexikon I. Spoločenská dušoveda


E-mail (povinné):

Ľudovít Michalský:
Spoločenský lexikon I. Spoločenská dušoveda

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Dušan Kroliak, Zuzana Berešíková, Katarína Kasanická, Monika Kralovičová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 24 čitateľov

V. Vášeň

44. Vášne ohnivé a chabé

Vášeň je mocný cit, ktorý vzniká náhle pôsobením silného a neočakávaného dojmu, ktorý ovláda celú našu myseľ. Človek zvlášť temperamentnej letory vo výbuchu vášne neraz stráca vládu nad sebou. Vášeň ho schvacuje ako dravé prúdy malú škrupinku. V záchvate vášne (efektu) človek nevie, čo robí a neskôr ľutuje skutku vo vášni urobeného.

Vášeň môže byť ohnivá alebo chabá. Ak vyvolá neočakávaný dojem mnoho predstáv, ktoré pôsobia na našu myseľ i telo tak, že pozorujeme náhle zvýšenú činnosť duševnú i telesnú, tento stav nazývame vášňou ohnivou. Ohnivú vášeň môže vyvolať príjemné prekvapenie, rozjarenie, rozhorlenie, nadšenie, obdiv, úžas a pod.

VÁŠEŇ CHABÁ vyznačuje sa prázdnotou vedomia, pri ktorom sa javí ochablosť a zmalátnelosť celého tela. Môžu ju vyvolať: nemilé prekvapenie, zdúpnenie, žiaľ, úzkosť, strach, hrôza a pod.

OHNIVÁ VÁŠEŇ dodáva človekovi zmužilosť a silu, takže v zápale vášne bez rozmyslu je schopný takých skutkov, akých by za normálnych okolností a za bežného stavu nebol schopný. Naproti tomu chabá vášeň činí nás k práci a vôbec k akémukoľvek počínaniu nespôsobilými.

Aby nám boly duševné a telesné stavy vo vášni úplne jasné, uvedieme dva príklady z denného života: Istý trafikant v N. M. dostal neočakávane telegram, že na jeho žreb pripadla hlavná výhra. V tej chvíľke schytil sekeru a rozbil celý svoj krám s poznámkou, že on, milionár, nebude viac fajky a „šnuptabák“ predávať. Na druhý deň však vyšlo najavo, že šlo o žart jeho známych, ktorí mu telegram zo žartu poslali. — V tomto prípade ide o výbuch ohnivej vášne so zvýšenou a nekritickou činnosťou duševnou a telesnou.

Pani D. dostala neočakávane zprávu, že jej jediný syn padol v boji. Zpráva ju tak zronila, že upadla do mdloby a po dlhé mesiace takmer nehybne sedela a hľadela do prázdna. — Tento príklad nám znázorňuje chabú vášeň so sníženou telesnou a duševnou činnosťou.

Všetci ľudia podliehajú vášniam, ale nie každý v jednakej miere. Najviac im podliehajú deti, ľudia chorľaví, slabej a mravnej povahy, podráždenej obrazotvornosti a malého vzdelania. Ľudia skutočne vzdelaní, skúsení, pevného charakteru, vedia vášne premáhať. Vznik vášne podporujú: precitlivelosť, rozmaznanosť, nervóza, hysteria, ale i spoločnosť. V dave ľudí vzbĺkne vášeň oveľa ľahšie, ako osamote. V dave vzniknutú vášeň nazývame davovou psychózou.

Vášeň je stav, v ktorom je rozum človeka na chvíľu potlačený; preto sa nesrovnáva s dôstojnosťou ľudskou, ak sa človek bezuzdne oddáva vášniam. Musí byť snahou každého jednotlivca, aby svoje vášne ovládal a vhodne krotil. Vášeň, ako city vôbec, javí sa vo výraze očí, v tvári, v pohyboch tela, v spôsobe reči atď. Ohnivo rozvášnenému človekovi sa oči blyštia, tvár červenie, a živými, neraz až prudkými gestami sprevádza svoje slová. Ľudia vášniví, totiž tí, ktorí často podliehajú vášniam, majú zvláštny výraz v tvári. Ale nie je to vždy spoľahlivým úkazom pre posúdenie citov jednotlivca, lebo ľudia sa vedia pretvarovať.

Úvodom ku každej vášni je počiatočné zľaknutie. Pospolitý ľud to veľmi dobre vystihuje a snaží sa obmedziť účinok dojmu len na toto krátke citové hnutie. Prostý človek si odpľuje: „Tisíc hrmených, to som sa zľakol!“ Prežehná sa: „Pán Boh s nami a zlé preč!“ Ľud odporúča pri ľaknutí napiť sa vody, zajesť kúsok chleba („Vezmite si kúsok chleba na cestu, aby vás nemátalo!“), pomodliť sa Otčenáš, alebo počítať do desať. Za ten čas sa nedobrý dojem zmierni a zamedzí vznik výbuchu vášne.

Ľudia s veľkým sklonom k vášniam nie sú v spoločnosti obľúbení, lebo svojimi ohnivými výbuchmi neraz sa dopúšťajú veľkých netaktností. Preto načim vyhýbať všetkému, čo by mohlo dať podnet k citovým výbuchom, ktoré sú pre iných často nepríjemné, ba až odporné.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.