Zlatý fond > Diela > Slobodné a kráľovské mesto Zvolen


E-mail (povinné):

Juraj Bánik:
Slobodné a kráľovské mesto Zvolen

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Erik Bartoš, Dušan Kroliak, Andrea Jánošíková, Jana Jamrišková, Darina Kotlárová, Viera Marková, Mária Chvojková.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 20 čitateľov

Barvy címeru mesta

Barvy mesta Zvolena sú tmavobelasá a tmavočervená. I takzvané „banderium“ mesta tohoto pred rokom 1848 nosilo fračky z tmavobelasého súkna s výložkami tmavočervenými: zástava banderiuma je krajinskej trojbarvy s dvojhlavým orlom. Ináč mestskí hajdúsi až podnes nosia háby barvy tmavobelasej s výložkami a šnúrami tmavočervenými.

Címer (odznak) mesta tohoto je štít, z dvoch strán držaný dvoma anjelmi strážcami; pole štíta je červené, v ňom u spodku sú tri zelené vrchy, z ktorých prostredný zavŕšený je korunou, na ktorej zas stojí patriarchálny dvojramenný kríž, a vôkol štíta kvet dlholistý, snáď ľaliový.

Pečať mestská (väčšia) má dookola nápis: „Sigillum majus civitatis Veterozoliensis Anno 1583“; v prostred pečate je vyrytý štít s dvojramenným krížom, na troch vrchoch postavenom; sám štít ale držia dvaja archanjeli.

*

V peciach na pálenie vápna, r. 1780 vystavených, nepáli sa viacej vápno, lebo v chotáre nie je k tomu potrebného kameňa; vápno dostáva sa z B. Bystrice alebo z Pliešoviec. Páli sa tu ale výborná tehla z dobrej hliny, nachodiacej sa na Krivej púti.

*

Pod novou bránou zložený je velikánsky pluh, každému cudziemu tade idúcemu do oka padajúci. Je to bezpochyby pozostatok z tých časov, keď robily sa okolo mesta priekopy popri hradných múroch. Pluhom týmto v tretej desatine tohoto storočia preorávaly sa skalice na Hrone v ďahu Nad lazmi cieľom regulovania Hrona so zapriahnutými do neho 20 pármi statku, ale sa to veru v skalici tej nebárs darilo a pritom trhaly sa hrubé reťaze.




Juraj Bánik

— slovenský historik, publicista, mestský notár a úradník Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.