Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Detské hry príležitostné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Detské hry príležitostné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 42 čitateľov


 

Plumlovská — Baldessari V.: Sen vianočný

Hra v 4 obrazoch. Strán 48, cena Ks 3.80.

Javisko: I. obraz: chudobná kuchyňa; II. rajská záhrada ; III. nebeská kancelária; IV. ako I.

Osoby: Mišová, chudobná vdova, Anička, Karol, jej deti, Koľadník, Bohuš, Marienka, deti domovných, Anton, domovník, Rafael, sprievodca Karolov, Matka Božia, Jezuliatko, Sv. Jozef, betlehemskí pastieri, Sv. Traja Králi, Riaditeľ nebeskej kancelárie, Nebeský posol, Božia Strunka, Nebeský Kvietok, Neb. krajčír. Družina sv. Troch Kráľov, Pastieri, Anjeli.

Rekvizity: lavička, stôl, lampa, riad, uterák, tabuľka, sviečky, orechy, jablká, zápalky, zemiaky, trón, viac stromkov, zlatá lopta, balíky, zlaté harfy, palmy, gajdy, píšťalka, husle, basa, kadidlo, knihy, telefon, cedule, trúba, kapsa, listy, brkové pero.

Kroje: občianske a rozprávkové.

Dej: Chudobná vdova Mišová nemohla svojim deťom pripraviť také Vianoce, ako bude mať Bohuš, syn domácich. Deti Mišovej, Anička a Karol, nebudú mať ani vianočný stromček. Ťažko im chudobná matka našetrila na tanier orechov a jabĺk. Ale i z týchto skromných darkov sa deti tešily. Zato predsa Karol mudruje, prečo nechodí Ježiško aj k chudobným dietkam, keď on má samé jednotky a Bohuš, syn domácich ani jednu?! Matka ho uspokojuje a on radosťou nad skromným darkom v rozmýšľaní o Ježiškovi — zaspí. A vtedy prežíva krásny sen. Je v nebi, kde anjeličkovia pripravujú darky. Vidí Ježiška, Matku Božiu i riaditeľa nebeskej kancelárie a Karol dostane pekný stromček a čižmy. Po tých Karol dávno túžil. Čo takto Karol sníva, prídu k nim deti domácich: Bohuš a Marienka. Donesú deťom chudobnej vdovy vianočný stromček a Karolovi čižmy. Ťažko sa Karol prebúdza. Je presvedčený, že tieto darky mu dal Ježiško v nebi. Ale tým viacej sa teší, keď sozná, že darky mu priniesol Bohuš s Marienkou.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.