Zlatý fond > Diela > Hry jednoaktové


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Hry jednoaktové

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Mária Hulvejová, Jana Kyseľová, Andrej Slodičák, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 45 čitateľov

Dafčík Ján: Agenti

Veselohra v jednom dejstve. Strán 32, cena 4.— Kč.

Javisko: pravotárska kancelária.

Rekvizity: veľká aktovka a veľký kufor, ako nosia agenti.

Kroje: občianske.

Osoby: Dulka, pravotár, Angela, jeho žena, Topelec, cestujúci, Halaburdová, cestujúca.

Dej: Advokát bez klientov, Filip Dulka, nadáva a mučí svoju ženu, že sa dala oklamať od agenta a na jeho pekné reči kúpila za štyristo korún hojdačku, ktorá sa dá upotrebiť v domácnosti na všetko. Dulka sa zapovedá, že on by od agenta nikdy nič nekúpil a zle sa strojí na toho nešťastníka, ktorý by mu teraz prišiel do hrsti. Žena nahnevaná s plačom odchádza a Dulka namrzený nervózne očakáva nejakého klienta, na ktorom by zarobil, aby mal z čoho tú hojdačku zaplatiť. Ako na zavolanie prichádza Topelec, cestujúci, ktorý si sťažuje, že si z jeho mena robia posmechy, a Dulka ho nabáda, aby podal na posmešníkov žalobu. Topelec sľubuje a pri tom šikovne vykladá o praktickom význame španielskej steny, ktorú na mnohé nahovárania Dulka od neho i kúpi, aby udobril ženu. Keď jej oznámi, čo kúpil a keď sa táto dozvie, že od agenta, má pre neho len opovrhnutie. A opäť zle sa strojí na agenta, ktorý ešte prekročí prah jeho kancelárie. Pravda, ani teraz nevie dodržať svoje slovo. Akási Halaburdová navlečie ho ešte kúpiť pre svoju rozhnevanú ženu šňurovačku, ale toto znamená už rozvrat. Nahnevaná žena odchádza a zúfalý Dulka si nadáva, že je tak mäkký a práve ako sa dala žena chytiť agentom na hojdačku, tak on sa nechal napáliť, a ešte k tomu dvakrát — na španielsku stenu a šňurovačku.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.