Zlatý fond > Diela > Opisy krajov slovenských


E-mail (povinné):

Stiahnite si Opisy krajov slovenských ako e-knihu

iPadiTunes E-knihaMartinus

Karol Alexander Modrányi:
Opisy krajov slovenských

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Mária Kunecová, Christián Terkanič, Ida Paulovičová, Dušan Kroliak, Monika Harabinová, Daniela Zubcekova.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 72 čitateľov

Likava

Hej, toto bol ten zámok, na ktorom šuhaj nejeden raz sa zvrtol a do jeho skál neraz zaťal ostrou valaškou, že sa len tak ziskrilo. Ej, vitaj nám, Likava, vitaj tisíc razy, len sa nám drž, len nezabudni, čo si videla!

Na velikom skalisku okolo vrchmi ohradená. V roku 1707 museli sa tuná kráľovské vojská Rákóczimu poddať. Podľa poviedky mal tento hrad Ján Korvín[13] vystaviť, ale jeho rumy prezrádzajú dávnejší čas, asi ten, ako po zhodených domácich panovníkoch bola posadená na trón família z rodu Anjouovcov. Za času Karola Prvého prišli z talianskeho Neapolu všelijakí páni. Jeden z takýchto, obľúbenec Karolov, dostal menšie územie, aby ho udržal, vystavil tento hrad, ktorý sa po jeho mene volá, podobne ako i celé okolie. Alžbeta,[14] Albrechtova prvá žena, povolala mocného bohatiera Jiskru z Brandýsa na pomoc, otvorila mu svoje zámky, medzi druhými i Likavu. Potom sa ho darmo usilovala spolu aj s Ladislavom Piatym z hradov odstrániť, vzbúril sa. Jeho moc až Matej Korvín zlomil. Z jeho rúk Likava prešla na jeho syna, narodeného z nepravej postele, Jána Korvína, ktorého otec za panovníka Liptova podvihol.

Pre mramorové dosky a na nich vyryté nápisy veľkého kumštu a obdivu stal sa v Likave pamätným až doteraz Štefan Thököly.[15] Je tu studňa, ktorá zasahuje do skaly až k samému Váhu, prikrytá je dve siahy hrubým sklepením. Sklepenie je z pevných štvorhranných skál, že ani guľa z kanóna, ani najťažšie kladivo mu nič nemôžu urobiť, ako sa to pod Rákóczim ukázalo. Stavba studne stála do sedemdesiattisíc toliarov, ale dopomohla k záchrane celého zámku.



[13] Ján Korvín — (1473 — 1504), nemanželský syn kráľa Mateja Korvína. Používal titul Knieža liptovské. Likava mu patrila, ale hrad nezaložil, ten existoval už predtým v 14. storočí.

[14] Alžbeta — bola dcérou uhorského kráľa Žigmunda Luxemburského (panoval od roku 1387) a manželka Albrechta Habsburského. Po smrti Albrechta narodil sa jej roku 1439 syn Ladislav zvaný „Pohrobok“. Jeho záujmy prišiel do Uhorska obraňovať Jan Jiskra z Brandýsa.

[15] Štefan Thököly — (1581 — 1651), uhorský šľachtic, otec Imricha Thökölyho, vodcu povstania kurucov




Karol Alexander Modrányi

— redaktor študentského Národného zábavníka, autor veršovaných prác i prózy Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.