Zlatý fond > Diela > Rozprávky s živly nadprirodzenými II


E-mail (povinné):

Jiří Polívka:
Rozprávky s živly nadprirodzenými II

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Robert Zvonár, Viera Studeničová, Eva Lužáková, Lucia Muráriková, Dušan Kroliak, Katarína Tínesová, Jaroslav Geňo, Jana Pálková, Jana Jamrišková.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 38 čitateľov

20. Kráľovič hľadá krásavicu bielu ako sneh

Czambel, § 135, str. 246 — 7, uvádza verziu zo Spišskej stolice.

Kráľovič išiel hľadať ženu, bielu ako sneh a červenú ako krv. Prišiel v horách k chalúpke, kde stará žena mala tri dievčatá. Najmladšie sa mu zapáčilo. Po tri dni strážil žito a pšenicu pred vtákmi, vyžiadal si za to najmladšiu dcéru. Stará dala pripraviť vodu, aby ho uvarila, krásavica utiekla s ním. Stará ich prenasledovala v železných čižmách a so železnou lopatou. Dievča pálilo pravé líčko, shodilo hrebeň, vyrástla hora. Po druhý raz vyhodilo pohár, z ktorého sa stal sklený vrch. Po tretí raz ho pálilo ľavé líčko: vyhodilo uterák, stala sa z neho voda, milenca premenilo na káčera, seba na kačku. Dievča ukradlo hľadajúcej starene okuliare a tým sa zachránili. Kráľovič vrátil sa domov a oženil sa s dievčaťom.

Úvodný motív tejto rozprávky rozpráva sa v rozličných povestiach. Anm. K. H. M. Grimm I., 47, 461 — 3, Bünker Schwänke, Sagen, Märchen, 153 č. 64. Etnograf. Obozrenje 1904 kn. III., str. 2, 15. sl. Crane, Italian pop. tales, str. 72 nasl. č. 15. Larminie, West-Irish Folk Tales 156 sl. Sébillot, Contes espagnols, 77 sl. č. 10. Izvestja Kijev. univers, 1903, č. 4. str. 83.

Hrdina zatúžil zväčša po takej panne, keď zastrelil v zime havrana, ako v Tylovej „národnej ‚báchorke‘“ ‚Panna jazernia‘; Tille, Böhm. M. 126 č. 4 A b.; alebo bol pre chlapecký skutok tak zakliaty akousi babou „čarodejnicou“, ako uvádza Imbriani, Novell, Fiorent., 305 č. 24, Comparetti, Nov. pop. ital., 292 č. 68, Da Nino Abruzz, 113 č. 20, Gonzenbach, I., č. 13 a 14, str. 73 a 85 a i.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.