Zlatý fond > Diela > Hry jednoaktové


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Hry jednoaktové

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Mária Hulvejová, Jana Kyseľová, Andrej Slodičák, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 45 čitateľov

Novák A. — Žeko K.: Vyliečený manžel, vdovec a špiritista

Žart v jednom dejstve. Strán 32, cena 4.— Kč.

Javisko: malá izba so starodávnym nábytkom.

Rekvizity: posteľ, skriňa, stôl, stoličky, skleník, lenoška, malý stolík, dva obrazy: mlyn a fotografia ženy, pohovka, prsteň, palica, obrus, hodinky, taniere, pečienka, nože a vidličky, poháre s vínom.

Kroje: meštianske.

Osoby: Lomnický, úradník, Albína, jeho druhá žena, Šnobl, zlodej, Hlúpilová, súsedka, Máry, slúžka.

Dej: Lomnický sa po druhý raz oženil, ale na svoju prvú ženu nemôže nijako zabudnúť. Neustále vyťahuje pamiatky, ktoré mu po nej zostaly, pri čom ho pristihuje jeho druhá žena Albína, ktorej sa vcelku páčil, len na tieto jeho precitlivelosti si nemôže nijako zvyknúť. Má on konečne ešte jednu chybu. Je veľmi náruživým špiritistom a jeden večer nestrávi doma, ale po všelijakých duchárskych spoločnostiach, a ju zanedbáva. Preto Albína sa radí i s klebetnou súsedkou Hlúpilovou, ale jej rada sa jej nezamlúva a preto chce si pomôcť ináč. Jedného večera, keď muž príde neskoro domov, dohovára mu a súčasne i poradí, že by si mohli také duchárske sedenie urobiť i doma. Pozvú domáceho, slúžku a oni dvaja — to bude stačiť. Medzi prípravou večere vnikol do bytu zlodej, ktorý sa ukryl pod posteľ a tam vypočúva ich plány. Po večeri Lomnický privolí a sedenie za prítomnosti ženy, súsedky a slúžky započne. V tmavej miestnosti naraz začne duch Máry ťahať za sukňu a tu Lomnický podotýka, že by bolo z nej dobré medium. Duchom ovšem nie je nikto iný, ako zlodej, ukrytý pod posteľou, ktorý sa im i ozve a dohovára Lomnickému, aby zabudol na svoju ženu a venoval sa terajšej, ktorá ho má tiež rada. Lomnický sľubuje a keď všetci po zdarenom duchárskom sedení odchádzajú spať, zlodej samozrejme nelení, ale povyberá všetky cennejšie predmety v miestnosti a odchádza, zanechajúc im na stole lístok, ktorým im sdeľuje, že na svojej svetobežnej púti zastavil sa i u nich. Zistia, že pobral všetky klenoty po prvej žene Lomnického a preto tento na domluvu druhej ženy odstraňuje z izby i obrazy a tak sa vyliečuje zo svojej sentimentálnosti a duchárskej horúčky.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.