Zlatý fond > Diela > Hry jednoaktové


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Hry jednoaktové

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Mária Hulvejová, Jana Kyseľová, Andrej Slodičák, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 45 čitateľov

Elen Jarko: Záhadná tanečnica

Kabaretný skeč v jednom dejstve s preslovom konferenciera. Strán 32, cena 4.— Kč.

Javisko: vkusne upravená izba.

Rekvizity: obušek, stolček, stoličky, pohovka, kvety, vizitky, fotele, náprsné tašky s peniazmi, revolvery, cigarety, zapaľovače, lístky, notes.

Kroje: meštianske.

Osoby: Lili, tanečnica, Ervín, jej priateľ, Pavel a Šavel, priatelia, strážnik, chyžná, konferencier.

Dej: Konferencier, ktorý uvádza obecenstvo do tohoto skeču, zbadá, že dvaja herci, Pavel a Šavel, sedia medzi ním a vadia sa. Do kriku, ktorý robia, pomieša sa i strážnik, ktorý ich neobvyklou cestou priamo z obecenstva doprevádza i na javisko. Títo však nevšímajú si ani „rameno spravedlivosti“ a ustavične sa vadia. Obidvaja boli totiž pozvaní od „záhadnej tanečnice“ na návštevu, jeden druhému však to nechce uznať. Príde tento spor až k súboju. Namieria, ale strelia do vzduchu, no napriek tomu padajú obidvaja mrtví (robia sa tak) a tak ich najde i strážnik, ktorému vynadajú do idiotov, keď odchádza na komisariát vec oznámiť. Zatiaľ ako mrtví presťahujú sa do spálne na otoman a čakajú na tanečnicu. Tá prichádza v sprievode akéhosi Ervína, zamilovaného mladíka, ktorému sa Lili sľubuje celá, ak podpíše reverz, že z lásky k nej sa zastrelí. Ten to i skutočne vykoná, ale neublíži si, lebo v revolveri, ktorý mu dala Lili, sú slepé náboje. Šavel i Pavel chcú byť svedkami tejto tragédie, ale tu Ervín s Lili pred prichádzajúcim strážnikom ich obvinia z krádeže a tento vyberie im z vrecák celý ich obsah. Ukladá to na stôl, Lili je však tak šikovná, že peniaze z obidvoch toboliek zmizly i s ňou. Ervín s revolverom v ruke dostane sa za ňou a tak záletníci draho zaplatia svoju ľahkovernosť. Sú takýmto podvodným spôsobom okradnutí o všetky svoje peniaze od medzinárodných zlodejov, ktorým pri ich čine pomáhal ešte i strážnik.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.