Zlatý fond > Diela > Hry jednoaktové


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Hry jednoaktové

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Mária Hulvejová, Jana Kyseľová, Andrej Slodičák, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 45 čitateľov

Urbánek Ferko: Dobrá bolesť, čo dá pojesť, alebo Vyliečená

Veselohra v 1 dejstve. Strán 39, cena 4.— Kč.

Javisko: vkusne zariadená izba.

Rekvizity: pohovka, stolík, váza s kvetinami, dva malé stolíky, fľaša s vodou, dva poháriky, kniha, tácka s navštívenkou, cigarety, citron, fľaša s octom, putienka s vodou, fľaška s pálenkou, kľúč, balíky, dopis.

Kroje: meštianske.

Osoby: dr. Jarský, pravotár, Milina, jeho žena, Lipian, priateľ Jarského, Eva, jeho snúbenica, Dorka, chyžná, domovník, Krátky.

Dej: Advokáta Jarského navštívi jeho dobrý, starý priateľ Lipian, ktorý sa stál správcom veľkostatku a ktorému si Jarský sťažuje na nervozitu svojej ženy. V deň Lipianovej návštevy mala Milina dva nervové záchvaty. Prvý, aby mohla ísť do Tatier, druhý, aby i naďalej mohol do ich domu dochádzať nadporučík Vrbický, s ktorým je upodozrievaná. Nervová choroba sa však vysvetlí pri návšteve Evy, Lipianovej nevesty a Milininej spolužiačky. Lipian ju tam hľadá a tak nevdojak i s Jarským sú svedkami scény, v ktorej Milina, žena Jarského, učí Evu, snúbenicu Lipianovu, ako si má na mužovi predstieraním nervových záchvatov vymôcť všetko, čo len chce a čomu muž odporuje. Prekvapia ich a Milina je týmto vyliečená, zvlášte sľubom, že do Tatier pôjdu všetci spoločne na dovolenú.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.