Zlatý fond > Diela > Povesti zo všetkých strán sveta


E-mail (povinné):

Pavel K. Kadák:
Povesti zo všetkých strán sveta

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Erik Bartoš, Darina Kotlárová, Tibor Várnagy, Viera Marková.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 19 čitateľov

Z ríše Persičanov

Persičania sú jedným z najstarších národov sveta. Už dvatisíc rokov pred narodením Krista Pána bola Persia mohutnou a pokročilou krajinou, ktorá však rozpadla sa. Až pozdnejšie založili si Persičania državu, keď ich kráľ Cyrus odňal Medom nadvládu a dobyl Babylon. Vtedy boli Persičania pomerne vzdelaným národom, ale keď ich prv Gréci, potom Mongoli a Turci premohli, národ upádal, a dnes je Persia slabá a zaostalá krajina. Že Persičania nepokračujú vo vzdelanosti, to vidno aj po ich živote. Bár jaký bohatý je Persičan, on nemá v dome žiadneho náradia. Stola nemajú, ale na dlážku pokladú taniere. Stoličiek tiež niet u nich a len jako cigáni si pokľakajú alebo posadajú okolo jedla. Vidličiek, lyžíc a nožov nepotrebujú, ale všetky jedlá len prstami vyberajú a pchajú do seba. Ich domy sú dakedy nádherné, drahé, lež všetky chyže v nich sú prázdne, len na dlážke prestretý je koberec. Europčan zaiste nepochutná si na hostine, kde zamazanými rukami jedia. No nie je to ešte tak ošklivo jako dakde inde. Na príklad v Polynesii ženy žvú jedlá pre hosťov, a u Baškírov poctia vzáctneho hosťa tým, že mu do úsť strčia kus mäsa, ktoré bol hostiteľ prv dobre požval.




Pavel K. Kadák

— žil v Amerike, vydával povesti, anglicko-slovenské slovníky a Dejiny Ameriky pre krajanov (info z BillionGraves) Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.