Zlatý fond > Diela > Povesti zo všetkých strán sveta


E-mail (povinné):

Pavel K. Kadák:
Povesti zo všetkých strán sveta

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Erik Bartoš, Darina Kotlárová, Tibor Várnagy, Viera Marková.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 19 čitateľov

Africký zver gnu

Medzi všetkými časťami sveta Afrika je najbohatšia na zverinu. Je tam mnoho rozličných zverov, ktoré sa nikde inde na svete nenachádzajú. Sú tam aj divé zvery, ktoré vyzerajú jako pol koňa a pol byvola, lebo hlavu a krk majú jako byvol a zadnú časť jako kôň, aj cválajú sťa kone, kopajúc do výšky kopytami. Domorodci ich volajú gnu. Zvery tieto žijú v južnej Afrike a sú veľmi plaché. Najmenší zvuk alebo zjav zvera alebo človeka ich poplaší a dajú sa na útek jeden za druhým, nasledujúc svojho vodcu, ktorý je vždy nad mieru ostražitý a nedôverčivý.

Zvery tieto by vôbec nebolo možno uloviť, len pre ich veľkú zvedavosť. Keď sa splašily a ušly, veľmi radi by chcely vedeť, že čo ich to postrašilo, a často vrátia sa na výzvedy. Poľovníci túto zvedavosť zverov využitkujú, lež po prvom výstrele gnu už letia preč neslýchanou rýchlosťou a viac sa neukážu. Kde sú prenasledované, z toho okolia sa celkom vysťahujú. Jestli je gnu zranený alebo nemá spôsobu ujsť, vrhá sa svojimi rohami na lovca. Domorodci preobliekajú sa za pštrosov lebo inú zver a tak lstivosťou približujú sa ku týmto zverom, aby ich šípami alebo kopiami skolili. Belosi na nich polujú viacej len pre ích kožu, aby ju mali čo veľkú zvláštnosť na pamiatku. Tieto čudné zvery teraz už aj v cirkusoch ukazujú.




Pavel K. Kadák

— žil v Amerike, vydával povesti, anglicko-slovenské slovníky a Dejiny Ameriky pre krajanov (info z BillionGraves) Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.