Zlatý fond > Diela > Obrázky z amerického života


E-mail (povinné):

Stiahnite si Obrázky z amerického života ako e-knihu

iPadiTunes E-knihaMartinus

Daniel Šustek:
Obrázky z amerického života

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Alžbeta Malovcová, Daniel Winter, Simona Veselková, Martina Kališová, Erik Bartoš, Ján Janovic.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 136 čitateľov

Svojeť ku svojeti

Kto raz navštívil nejaké veľké mesto, iste sa ho zmocnil nemilý pocit, pocit osamelosti, i keď mohol obdivovať všelijaké nevídané veci. Človek sa medzi takým množstvom ľudí cíti akoby stratený a opustený. Keď potom v cudzine pozná človek náhodou krajana alebo rodáka, tak ich rýchle spojí priateľský zväzok a skoncuje s nemilou osamelosťou. I v Európe, nakoľko sám poznám život vo veľkých mestách, drží sa svojeť svojeti, pudená k tomu už spomenutým pocitom osamelosti. A tak aj vo veľkých amerických mestách stredné vrstvy obyvateľstva jednej národnosti bývajú pospolu v jednotlivých okresoch. Boháči si, pravda, volia obydlie tam, kde sa im to vidí najpohodlnejšie. Ale remeselnícke a zámožnejšie robotnícke rodiny držia sa pohromade ako včely v úli. Tak i naše mesto Chicago má svoje národnostné štvrte; v jednej bývajú Česi, v druhej Francúzi, v tretej Poliaci, ďalej Taliani, Škandinávci, Španieli, Gréci atď. Slobodní mladí ľudia si volia obydlia tak, aby sa čo najpohodlnejšie a čo najskôr dostali do svojej fabriky, i čo by hneď bývali medzi Indiánmi.

Keď som spomenul našich českých pobratimcov, opíšem tu stručne českú štvrť v Chicagu. Všetkých Čechov býva tu niečo vyše 10 000, ktorí, okrem nepatrných výnimiek, bývajú v jednej časti mesta, čo veľmi podporuje spoločenský život. Väčšinou sú to rôzni remeselníci, ale aj takí, ktorí sa môžu počítať k vyšším a vzdelanejším vrstvám, napríklad advokáti, lekári, majitelia bankových závodov atď. Sú však medzi nimi i ľudia, čo žijú z nádenníctva alebo z posluhy. A tak popri boháčoch, zámožných domoch a pohodlne žijúcich rodinách je tu aj chudoba. Lenže táto americká chudoba nie je žobrač, ktorá by nemala zo dňa na deň dať čo do úst alebo si nemala čo obliecť.

I ja som sa pridružil k tejto českej pobratimskej osade a považujem sa v nej za chudobného. A hoci sa moje príjmy z prvých rokov následkom bankrotov zmenšili, predsa by som svoju domácnosť nečaral ani teraz s mnohými z vašich „veľkomožných pánov“; veď dlžoby nemám a žijem si zo svojej práce poctivo a slušne. Ale ani ten najbiednejší nádenník nehladuje, lebo ešte vždy môže zadarmo lančovať.

Keď som hovoril o školstve, tak som spomenul, že každý rodič môže posielať svoje dieťa do ktorejkoľvek školy chce a ako dlho len chce, a to bezplatne. Okrem kúpy učebníc nie sú so školskou dochádzkou spojené nijaké výdavky. Podľa toho i mnohí Česi posielajú svoje deti do štátnych škôl; ale keďže v Amerike nieto zákona o povinnej školskej dochádzke, nájdu sa i takí, ktorí z nedbanlivosti nechajú rásť svoje deti bez vyučovania, ako robia aj mnohí rodení Američania. Aby sa takýmto prípadom odpomohlo, český katolícky spolok sv. Václava založil v ulici Dekoven nedeľnú školu pre dospelejšiu mládež. Vyučuje sa v nej každú nedeľu od jednej do tretej hodiny popoludní. Školu môžu navštevovať i dospelí, ktorí sa chcú zdokonaliť v krasopise, kreslení a počtoch.

V našej národnej osade sú dva výborné spolky, ktoré podporujú spoločenský život. Je to telocvičný spolok Lipa a Česko-americký Sokol. Obe tieto združenia starajú sa o slušné zábavy, hlavne v zime. Usporadujú divadelné predstavenia a koncerty, plesy a v lete zasa spoločné výlety do krásnej prírody. Stále české divadlo v Chicagu nemáme. Ochotnícke herecké úlohy sa rozdeľujú medzi najschopnejších členov menovaných spolkov. Herci potom veľmi svedomite cvičia svoje úlohy, takže hrajú veľmi dobre; mohli by sa postaviť po bok hociktorého stáleho divadla. Vstupné na tieto ochotnícke predstavenia býva 35 centov. Čistý zisk sa venuje potom na ciele spolkové alebo dobročinné. Máme tu i zvláštny divadelný klub Tália, ktorý už zdarne pôsobí asi desať rokov. Je prirodzené, že nielen pri týchto divadlách, ale i na koncertoch a plesoch účinkuje znamenitá hudba, akú v celom Chicagu nenájdete, lebo Česi, i keď sa vysťahovali do cudziny, nestratili svoje hudobné schopnosti. O udržanie poriadku v divadle starajú sa na to zvlášť poverení členovia; avšak málokedy sa stáva, aby niekto rušil spoločnú zábavu.

Zaujímavé a veľmi odchylné od Starého sveta sú plesy usporiadané českou osadou. Na iných zábavách sú hlavnou záležitosťou nádherné šaty a šperky, ktoré majú nahradiť krásu tela i pôvab ducha. Pri našských zábavách je to práve naopak. Davy sú napospol jednoducho, ale vkusne oblečené, výlučne v snehobielych šatách zdobených belasými stužkami. O prestávkach spievajú sa plným chórom národné piesne, medzi ktorými nikdy nechýba: Hej, Slovania! Hrajú sa aj všelijaké národné hry, pri ktorých sa pobavia aj starší hostia, ak práve nesedia pri dajakom občerstvení. Mladí tu nadväzujú často známosti, ktoré sa niekedy končia aj sobášom.

Keď už spomínam spoločenské zábavy, zmienim sa aspoň stručne o jednom majálese, vlastne juniálese, ktorý usporiadal pre svojich členov Česko-americký Sokol.

V ustálenú nedeľu pohli sme sa ráno o deviatej z miestností spolku; na čele sprievodu kráčali hudobníci a niesla sa velikánska zástava v národných farbách. Kráčali sme ľudnatými ulicami na železničnú stanicu, kde už na nás čakal osobitný dlhý vlak, ktorý sme si zvlášť najali. Na radu usporiadateľov boli všetky železničné vozne celkom otvorené, zakryté iba zvrchu veľkými plachtami, aby slnko tak nepieklo.

Cieľom nášho výletu bol krásny háj, vzdialený od mesta asi 15 anglických míľ. Sotva sme však boli v polceste, spustil sa náramný lejak, ktorého následky netreba dlhými slovami opisovať. Naše švárne devy v bielych šatách vyzerali ako naozajstné pľušťovnice a muži zas ako zmoky. Ja som mal vrecká plné všelijakých cukroviniek; na nešťastie som sedel vo vozni práve na tom boku, kde šľahal vietor s dažďom. O chvíľu boli moje vrecká naplnené sladkou farebnou kašičkou, ktorá mi, pravda, premokala i cez nohavice. Keď sme došli na miesto zábavy, vyzerali sme všetci rovnako — čo nám však nijako nepokazilo dobrú vôľu a veselosť. Zakrátko sa obloha vyjasnila; teplé slniečko nás sušilo odvrchu a odspodu sme sa zahrievali tancom, takže o chvíľu sme už boli zase všetci suchí.

Asi o hodinu za nami dorachotil dlhý vlak, ktorý pod bielo-modro-červenou zástavou doviezol veľký počet Poliakov, ktorí sa s nami chceli tak po svojsky zabaviť. Ich príklad len zvýšil našu veselosť; na túto nedeľu sme my i bratia Poliaci dlho spomínali.

Večer prijachal zasa dlhočizný objednaný vlak a odviezol celú našu početnú spoločnosť naspäť do mesta.




Daniel Šustek

— slovenský remeselník, autor cestopisnej prózy Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.