Zlatý fond > Diela > Listy Maríne Hodžovej


E-mail (povinné):

Viliam Pauliny-Tóth:
Listy Maríne Hodžovej

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Jozef Vrábeľ, Viera Studeničová, Alena Kopányiová, Zuzana Babjaková, Ivana Guzyová, Ivana Gondorová, Andrea Cabániková, Daniel Winter, Eva Lužáková, Erik Bartoš, Ida Paulovičová, Dušan Kroliak, Slavomír Kancian, Monika Harabinová, Katarína Tínesová, Jana Semaková.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 57 čitateľov


 

19

[359]

Drahá priateľka moja!

Včera som prišiel z Nitrianskej a doma našiel list Váš s tými hroznými zprávami.[360] Veru strach a hrúza prejíma človeka pri pomyslení na strašnú tú udalosť, na podlosť vrahov národa nášho; s hnusotou odvracia sa človek od veci, ktorú takíto ľudia zastávajú, s hnusotou od ľudí, slúžiacich v tomto tábore hanoby, nevery, podlosti a hriechu. No, stalo sa, a odstať nemôže sa viac. Chvála a sláva bohu, že nestalo sa viac, že nie je nebezpečnejšie, že zachovaný je nám pri živote náš drahý, milý, jediný Hodža. Ráčte vysloviť pánu otcovi moju najsrdečnejšiu sútrpnosť ako odo mňa, tak od mojej ženy, ktorá slzila, keď som jej list Váš prekladal, bo keď u nás bol pán otec Váš, úplne získal si súcitnú náklonnosť jej.

Písal som dnes už ako do Viedne, tak aj inam, a konám, čo môžem vo veci tej.

Cirkev by teraz čo skorej prosbu mala podať cisárovi, v ktorej žiada, aby vec tú nevyšetrovalo úradníctvo Forgáchovo, ale aby vyslaný bol dvorný radca Dobriansky[361] Adolf k vyšetreniu neblahej záležitosti do Mikuláša.

Či odišla už tá prosba proti Fábrymu?[362] Ak odišla, tak je dobre, ak nie, bieda.

Drahá priateľka moja, prosím Vás, píšte mi čo skorej zase, ako sa má drahý otec Váš a náš. Či niet nebezpečia už, či zotavuje sa. Píšte mi, čo sa deje, čo robí u Vás, čo cirkevníci, čo stolica atď. konajú — abych to mal v evidencii a dľa toho tu veci naše riadiť mohol.

Boh Vás poteš, duša drahá, ubolená, usužovaná. Boh Vás poteš, drahá, drahá priateľka moja. Verte mi, že cítim priam tak ako Vy bôľ a žiaľ hlboký, že búri sa mi priam tak ako Vám krv, no bohužiaľ, že nevoľno mi ochladiť ju tým sladkým pôžitkom, tou mannou ukrivdených, ktorú obecný svet nazýva — pomstou. Avšak pevne verím, že keď nie my — nebesá pomstia sa na vrahoch našich. Oh, verte, drahá moja, mučeníctvo toto otca Vášho posotilo nás valne napred a mocný postrk dá ono dobru veci našej. Bohužiaľ, že Hodža musel byť tým mučeníkom, bohužiaľ, že ním bol otec Váš milý. Zbohom, teda — utíšte sa, dúfajte, my teraz už nielen v Mikuláši, ale všade, všade istotne zvíťazíme, a zvíťazíme kroz mučeníctvo otca Vášho. Boh mu daj zdravia a sily. Zbohom, priateľka drahá, ešte raz — zostávam večne

Váš srdečný ctiteľ a verný priateľ
Vilém
Budín 24. mája 1863



[359] List č. 19.

(Archív mesta Bratislavy, inventárne číslo 944/2 — III, zv. 6.)

[360] s tými hroznými zprávami — ktoré sa týkajú udalosti zo dňa 15. mája 1863, keď M. M. Hodžu spolu s Jankom Makovickým pri Ráztokách, na ceste z Trnovca do Mikuláša, prepadli a do krvi zbili. Táto udalosť rozbúrila aj národne zmýšľajúcich Mikulášťanov, ktorí pripravili menšiu demonštráciu. Marína ostrou rečou vystúpila pred rozbúrené obyvateľstvo a žiadala pomstu a spravodlivosť. Za tento čin dostalo sa jej tri dni domáceho väzenia a mikulášske obyvateľstvo „odmenili“ tak, že vzápätí dostali do svojich domov vojakov, ktorých museli ubytovať a stravovať.

[361] Adolf Dobriansky — v rukopise za menom je prečiarknuté „dajaký generál alebo plukovník žandarmerie“

[362] prosba proti Fábrymu — Pozri list 17, pozn. k str. 76.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.