Zlatý fond > Diela > Listy z Uhorska


E-mail (povinné):

Svetozár Hurban Vajanský:
Listy z Uhorska

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Robert Zvonár, Viera Studeničová, Zuzana Babjaková, Daniel Winter, Eva Lužáková, Zuzana Šištíková, Ivana Černecká, Erik Bartoš, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 59 čitateľov

List č. 5

„M. V.“, 1908, č. 61, 13. (26.) marca, s. 4.

(Od nášho dopisovateľa)

Súd proti 55 obyvateľom Černovej bol od 2. do 10. marca v Ružomberku a skončil sa hrozne. 40 ľudí odsúdili spolu na 37 rokov a 4 mesiace väzenia. Akí nevinní boli títo ľudia, čo sa iba náhodou zachránili pred výstrelmi žandárov za pokojnú demonštráciu, kde na násilie nik ani nepomyslel, iba prosili, aby im nasilu nevysvätili kostol. Kto videl brutálne správanie sa predsedu súdu, zastrašujúceho svedkov, nemôže sa nezhroziť nad týmto rozsudkom, ktorý nie je nič iné ako politický a justičný zločin na potlačenie národných snáh, ktoré sa pomaly začínajú prebúdzať. Tu nejde o ochranu porušeného zákona, o sebaobranu štátu proti akejsi vzbure — veď všade naokolo je ticho, nik sa ani nehne; ide o preventívnu politiku, orientovanú na umlčanie národa, aby sa ani neopovážil pomyslieť na materinskú reč a svoj slovanský pôvod! Je to pomaďarčovanie pomocou guliek, bodákov a väzenia. Malá dedinka Černová sa stala pre celú Európu symbolom maďarského gazdovania v krásnom, bohom i prírodou požehnanom Uhorsku.

Maďarskí šovinisti by chceli teraz premeniť na Černovú celé Chorvátsko. Je známe, že zasadanie nového chorvátskeho snemu začal 12. marca jeho predseda Barčic ostrým vystúpením proti vláde, maďarskému zneužívaniu a proti bánovi Rauchovi, ktorého nanútila Chorvátom peštianska vrchnosť. Maďarská tlač teraz doslova žiada, aby sa v Chorvátsku zaviedlo stanné právo, a Raucha vymenovali za cisárskeho komisára s právom na život a na smrť, aby chorvátske mestá obsadili maďarské vojská, aby sa prelievala krv na uliciach Záhrebu, aby sa za úradnú a vyučovaciu reč násilne zaviedla maďarčina. „Chorváti, — píše Pesti Hirlap,[12] — vôbec nie sú národ; ani Chorvátsko nie je provincia. Už 800 rokov neboli ani národom, ani provinciou; nebudú ani odteraz. Ich snem má oporu v maďarskej almužne od gentlemanského Deáka a Andrássyho.“ Tomu sa hovorí úprimné priznanie! Takto je naladená celá vládnúca klika — vládnúca akoby v mene maďarského národa, ale v skutočnosti v mene nemilosrdného stavovského sebectva a čudnej nenávisti voči uhorským Slovanom.

Procesy proti nemaďarským novinám jednostaj pokračujú. 12. marca odsúdili v Pešti sadzača Slovenského týždenníka (populárny peštiansky týždenník) na rok väzenia a 1200 korún pokuty. Veľmi sú prenasledované Národné noviny, proti ktorým sa konalo už 10 procesov. Rumunské noviny Lupta,[13] vydávané v čisto národnom duchu v Pešti, súdili za pol druha roka ich existencie 11-krát, zakaždým vraj za poburovanie proti maďarskému národu.

Ale pre Slovákov má toto prenasledovanie aj dobré následky: národ sa začína prebúdzať. V Trenčíne prvýkrát vystúpil ako kandidát do snemu dr. Karol Štúr (synovec slávneho Ľudovíta Štúra, prvého národného buditeľa Slovákov) a získal 684 hlasov, čo bola síce menšina, ale aj veľké mravné víťazstvo vo volebnom obvode, kde za posledných 40 rokov ani raz nevystúpil slovenský kandidát. Keďže v tomto volebnom obvode zostavili zoznam voličov tak, aby väčšina hlasov pripadla židom, úradníkom, krčmárom, služobníctvu a iným závislým elementom, nedalo sa ani pomyslieť na to, že by tam zvíťazil národný kandidát. Ale podľa iného zoznamu voličov, ktorý nakoniec musí prísť, v trenčianskom obvode, slovenská národná strana bezpodmienečne získa mandát. Teraz sú zo zoznamu voličov vyškrtnuté už celé dediny.

Česi znova stoja nad čerstvým hrobom: Ich veľký mecenáš Josef Hlávka zomrel ako 72-ročný. Založil Českú akadémiu vied a mnohé iné kultúrne ustanovizne a v závete odkázal 7 a pol milióna korún na národné účely. Hlávka bol vynikajúci architekt: vo Viedni vystaval votívny kostol, veľkú operu a v Černoviciach sídlo pravoslávneho metropolitu.

Naše Národné noviny uverejnili niekoľko pôvodných listov[14] zo Sofie od slávneho slovenského rodáka Samuela Zacheja: svedčia o veľkom zmobilizovaní slovanského ducha v Bulharsku. V pravý čas! Teraz treba zvolať „Hands off“![15] na zlodejské ruky čiahajúce po Balkáne. Vďačnosť, ktorú bulharský národ prejavuje voči svojmu veľkému slávnemu osloboditeľovi — Rusku — je príznakom a symbolom zmeny v duchovnom živote Bulharska. Táto zmena sa musí prejaviť aj v ruskej vysokej politike víťazstvom jednoty slovanského plemena.

V-skij



[12] Pesti Hirlap — orgán liberálnej strany založený v roku 1866

[13] Lupta — oficiálny tlačový orgán uhorských Rumunov

[14] Národnie noviny uverejnili niekoľko listov… od… Zacheja — Samuel Jaroslav Zachej uverejnil v Národných novinách sériu „listov“ zo Sofie pod pseudonymom De profundis. Prvý a druhý (č. 11 z 25. 1. a č. 13 z 30. 1.) boli o bulharskej vládnej kríze; tretí (č. 20 z 15. 2.) charakterizuje program vlády A. Malinova a atentát proti portugalskému kráľovi Donovi Carlosovi využíva na to, aby zdôraznil, že utlačovateľa zahubí to, „že hrešil proti ústave, týral ľud a hmotne koristil pre seba“. Ďalšie sa týkajú bezprostredne slavianofilského hnutia. V štvrtom liste (č. 24 z 25. 2.) opisuje oficiálne oslavy tridsiateho výročia san-stefanského mieru, ktorým sa skončila víťazná vojna Ruska proti Turecku. Piaty a šiesty list (č. 31 — 32 z 12. a 14. 3.) sú venované národným oslavám bulharského oslobodenia v Sofii. Na záver konštatuje: „Skoro by som povedal, že títo bodrí, hodní, bez falše a bez pretvárky selskí šuhaji, poslúchajúci len svoje vnuknutie boli najcennejšou perlou v celom grandióznom pochode.“ Názory generačného druha boli Vajanskému blízke.

[15] „Hands off!“ — Hore ruky!





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.