E-mail (povinné):

Štefan Kmeť:
Na východe

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Viera Studeničová, Michal Belička, Nina Varon, Erik Bartoš, Dušan Kroliak, Tibor Várnagy, Petra Huláková, Viera Marková.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 30 čitateľov

Egypt

Egypt leží na severovýchode Afriky. Dľa pomníkov, nalezených okolo Kaira a v hornom Egypte, táto krajina stála už 3000 rokmi pred Kristom na výške vzdelanosti a umenia. Keď sa židia v Egypte zdržovali (1600 rokov pred Kristom), už stály chýrne egyptské kostoly a kráľovské hroby. V 6. storočí pred Kristom dostal sa Egypt do moci Peržanov. Roku 332 pred Kristom dobyl ho Alexander Veľký. Panovanie Grékov trvalo za 300 rokov. Za nimi prišli Rimania až do konca 4. storočia po Kristu. Potom nastúpili bizantinskí cisári. Od roku 640 panujú v Egypte rozličné rodiny mohamedánske. Po vyhnaní Francúzov z Egypta dosiahla krajina aspoň polovičatej neodvislosti od tureckých sultánov. Terajší miestokráľ Abbas II. platí ročne 15 millionov korún tureckému sultánovi.

Od časov vzbury arabskej (r. 1883) majú Angličania v Alexandrii a Kaire vojenské posádky. V peňažných a súdnych záležitostiach závisí Egypt od Anglicka. Vzdor tomu značne zdvihol sa Egypt od jednoho storočia. Má okrem splavného Nilu mnoho železníc, dielní na bavlnené výrobky a cukor.




Štefan Kmeť

— rímskokatolícky kňaz a spisovateľ. Známy tiež pod pseudonymami Dr. Kmeť-Špaňodolinec, Dr. Španod, Dr. Špaň, Dr. Špaňodolinec, Špaňodolinec Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.