Zlatý fond > Diela > Slovenská kuchárka


E-mail (povinné):

Augustín Paulovič:
Slovenská kuchárka

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Eva Lužáková, Erik Bartoš, Andrea Jánošíková, Jana Jamrišková, Tibor Várnagy.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 28 čitateľov

Šaláty

Hlávkový šalát so slaninou

Hlávkový šalát sa očistí, umyje a hlávka na 4 alebo 8 kusov rozkrojí; podľa toho, jak je veľká. Potom pokrájaj slaninu na malé kocky, hoď ich do kastrola a keď sú z nich žlté škvarky, vezmi ich z masti von, do tej vrelej masti nalej octu a keď je horúci, obar s ním a osoľ pokrájaný šalát. Ocot sa sleje, nechá sa zas zovrieť a vrelý vyleje sa na šalát i s vrelými oškvarkami.

Kapustový šalát

Neveľké hlávky bielej, alebo červenej kapusti očisti, na slížiky pokrájaj, osoľ, posyp kmíňom (rascou) a nechaj 1 hodinu stáť. Potom sa s masťou a octom nechá chvíľku dusiť a poleje s rozpustenými vrelými oškvarkami a masťou.

Čerstvý zelený šalát

Zelený šalát všeliakého druhu pred umytím čisto sa obere so všeliakého hmyzu a špiny, umyje sa najmenej vo dvoch vodách, potom sa dá na sito odtiecť. Keď ho osolíš a dobre pomiešaš, pozoruj jestli je tam voda, tú slej, aby ocot neoslábnul, do octu daj jedon, alebo dva kúsky cukru. Octu a oleja vezmi len toľko, koľko šalát spotrebuje, nie toľko, aby šalát v tom plával.

Z hlávkového šalátu vezmú sa srdiečka, na štvrťky sa rozkrájajú a keď sú zarobené jako predošlý zelený šalát, pokladú sa na misu pekne do venčeka a medzi ne pokladú sa na tvrdo varené a na štvrťky pokrájané vajcia.

Zemiakový šalát s celerom

Žlté zemiaky alebo rohlíky, ktoré sú najlepšie na šalát, uvaria sa; celer sa varí osve. Keď je oboje uvarené, očistené, pokrája sa na okržielka a zemiaky sa trochu osolia. Kto rád má, môže do toho nakrájať surovej cibule. Potom sa to všetko v miske pomieša, naleje sa na to ocukrovaný ocot, pár kráť sa to v octe prehodí, olejom poleje a trochu okorení.

Karfiolový šalát

Karfiol sa v slanej vode uvarí a v tejže vode nechá vystydnúť, potom poklade sa úhľadne na misku. Ocot, olej, soľ a čierne tlčené korenie dobre roztrepe sa drevenou vidličkou, až to trochu zhustlo a obleje sa s tým karfiol pred nastolením.

Uharkový šalát

Veľké pekné zelené šalátové uharky ošúpu sa, potom na okržielka pokrájajú, dobre nasolia a nechajú sa v soli ale pol hodiny stáť. Potom sa voda dobre z nich vytlačí, naleje sa na ne octu a oleja a okorenia sa tlčeným korením.

Šalát z cvikly (červená repa)

Cvikla čisto sa umyje a dá sa variť, korienky pred varením neodstrania sa, aby červená šťava z nej nevytiekla. Keď je uvarená, olúpe a očistí sa, na okržielka pokrája, do hlineného hrnca poklade a každá vrstva s kmínom a krájaným chrenom posype sa. Naleje sa na ňu toľko octu, aby bola ním prikrytá, dobre je ocot pred tým s pár kockami cukru uvariť. Naložená cvikla musí najmenej 12 hodín na studenom mieste stáť.

Vlašský šalát (Wälscher Salat)

Uvar drobnú bielu fazuľu, šošovicu, zemiaky a celer, pravda každé osve. Odrež kus úhoru (Aalfisch), stiahni s neho kožu, očisteného haringa, malých rusov a pokrájaj na malé kúsky, oper endivie (šterbík) strapatý. Potom rozmiešaj ocot, soľ a olej; zarob s tým výšudané veci, ale každú osve, poklaď na misu tak, aby bola každá barva osve. Na to poklaď do kola, ale úhľadne rozštvrťkované na tvrdo uvarené vajcia.

Na kraj šalátovej misy do okola, dá sa, jako podklad: fazuľa, šošovica, zemiaky a ryby, na to kladú sa malé kôpečky kaviaru, na drobno sekané tvrdé vajcia sa s kaviarom smiešajú, červený aspik s malou formičkou povykrajovaný, poprekrajované sardinky, sardelové krúžky a do prostriedka dá sa zelený šalát, okolo neho tie ryby a kôpky kaperly, dobre roztrepaným octom a olejom, len ľahúčko poleje sa šalát, aby nebol mäkký a neúhľadný. Rozdelenie tých vecí na okrášlenie toho šalátu musí byť úhľadné, ba umelecky prevedené. Okrášli sa i s polničkou (Vögerl Salat).

Šterbík (Endivie)

Vezmi osem alebo desať kusov pekného žltého šterbíku, jehož lístky nesmia byť nahnilé alebo od hmyzu ohryzlé. Ober s neho vonkajšie zelené lístky, žlté lístky vyper a na kúsky pokrájaj, vodu z nich vytlač, uvar v slanej vode tak, aby sa dal v prstoch rozmačknúť jako uvarený špinát. Teraz vodu so šterbíku sceď, nechaj ho vychladnúť a drobunko ho posekaj. Rozpusť na kastrole kus čerstvého masla, usmaž v ňom polovic rozkrájanej cibule na žlto, daj do toho rozsekaný šterbík a nechaj ho tak dlho dusiť, až zhustne. K tomu pridaj 1 litra dobrej smotany, osoľ, pridaj pol lyžičky tlčeného cukru a trochu tlčeného muškátového kvetu. Potom to nechaj asi štvrť hodiny dusiť, primiešaj jako vajce kus masla a konečne daj na misu. Obložiť to môžeš s rozličnou smaženinou. Šterbík je veľmi chutné a vzácne varivo.




Augustín Paulovič

— spisovateľ, dramatik, herec, osvetový pracovník Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Prihlásenie do Post.sk Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.