Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Eva Lužáková, Erik Bartoš, Andrea Jánošíková, Jana Jamrišková, Tibor Várnagy. Zobraziť celú bibliografiu
Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)
Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo | 28 | čitateľov |
Španielska vetrová hmota (Merinques)
Obyčajne berie sa toľko cukru, koľko vajcia, ktoré k tomu potrebujeme vážia. Vajcia položia sa do studenej vody, aby sňah z nich šľahaný bol dobre pevný. Obyčajne berie sa tak zvaný cukrový prach (Staub-Zucker), lebo ten nemusí sa osievať. Pravda, kde ho niet, musí sa len osiaty cukor upotrebiť, ktorý sa len pomaly prisýpa, šľahá sa so sňahovým maslom pod sňah, keď je tento už dobre pevný. Ten ostatný primieša sa s lyžičkou len ľahko k tomu a naposledy vanilkový cukor. Ku malému pečivu, ktoré veľmi chladno suší sa, berie sa pri 28. dekov 4 bielky. Keď chceme mrežky alebo malé formičky robiť, musíme k tomu vziať dobre glejený písací papier, z ktorého robia sa kornútky, do ktorých sa vetrová hmota plní. Teplota trúby alebo pece, musí byť vždy mierna, tieto veci, keď sa v trúbe pečú, musia sa až k posledu piecť, keď už oheň vo sporáku dohára, aby sa to mohlo v chladnej trúbe dobre usušiť. Aby španielské vetry bielymi zostaly, musia sa 2 hodiny vo vlažnej trúbe sušiť. Keď chceme, aby vetrové pečivo z vnútra mäkké zostalo, musíme pod papier doštičku položiť, aby pri pečení len vrchná horúčosť účinkovala.
Španielské vetry
Koľko vezmeš vajec, tak vezmi cukru koľko tie vajcia vážia, rozmiešaj to dobre a potom vybieraj hmotu so striebornou lyžičkou a ukládaj na plech voskom natretý kúsky v podobe vajca a upeč ich vo vlažnej trúbe na bledožlto, nechaj ich v trúbe ostydnúť, sejmi s plechu, keď sa tento trochu rozohrial.
Španielská vetrová dorta s ovocím
Vetrová hmota z ôsmich bielkov sňahu a 42 dekov cukru a vanilky sprav dva jednako veľké lístky na papieri, ktorý si na dortovej plotne odkreslila a sprav papierovou kornutkou (škarniclu) na papier mrežky a na oboch krajoch malé končité kôpky. Keď sú upečené, namaže sa list s marulkovým lekvárom, ten druhý lístok s mrežkami polož na to a daj medzi mrežky všeliaké zavárané ovocie.
Vetrové bozky (Windbusserln)
Vetrová hmota zo troch bielkov sňahu 21 deka cukru, naplní sa do škarnicli a kladú sa s ňou na plech voskom pomastený malinké kôpečky, musia sa vo vlažnej trúbe piecť, aby tak rečeno celkom biele zostaly. A keď sa usušily a chceme-li ich s plechu vziať, tento sa musí trochu rozohriať.
Vetrové rožky s mandľami
Zo 4 bielkov a 28 dekov cukru ušľahaj pevný sňah, dávaj z neho s lyžičkou do škarnicli a vytláčaj na papier rožky, pekne ich ukládaj jedon po druhom, posýpaj husto s posekanými mandľami, otras papier, zodvihni ho oboma rukami na jednej strane asi do poly, polož na plech a upeč vo vlažnej trúbe.
Indiánske šišky
Na papier nakresli krúžky dľa šiškovej formy a vytláčaj do nich vetrovú hmotu zo štyroch bielkov a 28 dekov cukru robeného sňahu, posyp ich s cukrom a nechaj stáť pokiaľ sa cukor roztopí. Polož potom na kúsok dosky a peč pomaly, aby šišky boly pevné a biele. Keď už dobre vystydly, vybere sa z vnútra to mäkké von s malou lyžičkou, kladú sa na sito a nechajú sa uschnúť i z vnútra. Jedna polovica z nich obtiahne čokoládovým ľadom a nechajú sa usušiť a potom sa všetky i biele i čierne naplnia smotankovou penou, konečne sa biela s čiernou slepí a nechajú sa dobre uschnúť.
Vetrové krúžky
Ušľahaj sňah zo štyroch bielkov a 28 dekov cukru. Do škarnicle vopchaj tenkú, jestli máš pri ruke hviezdičkovú plechovú rúrku, škarniclu naplň s hmotou a vytláčaj na papier tak, aby v prostriedku zostala malá priehlbinka ale nie dierka. Posyp ich s nadrobno posekanými mandľami, otras rozsypané mandle s papieru dolu, polož i s papierom na plech a daj do každej priehlbinky zaváranú obschnutú višňu a vo vlažnej trúbe upeč tak, aby zostaly biele. Alebo keď vieš šikovno so škarnicľou zaobchodiť, nepotrebuješ rúrky, len so škarnicľou rob krúžky, jako ceruza tenké a aby boly vyššie, prejdi so škarnicľou dva i tri razy do kola, bez toho aby si prestala a nechaj ich uschnúť.
Vetrové hríbiky
Najprv narob z vetrovej hmoty z takej jako pri indiankách na plech s voskom natretý, vysoké malé kôpky, jako hríbové stupky, nechaj ich dobre uschnúť. Na druhý deň sprav novú hmotu z ktorej sa robia klobúčky, ktoré sa na doštičke pečú. Keď navrchu dostanú žlkastú barvu vytiahnu sa, teraz vopchajú sa do nich stupky a nechajú sa usušiť. Môžu sa pred pečením daktoré i s čokoládou zabarviť.
Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.
Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007
Autorské práva k literárnym dielam