Zlatý fond > Diela > Listy Jána Francisciho 2


E-mail (povinné):

Ján Francisci:
Listy Jána Francisciho 2

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Robert Zvonár, Viera Studeničová, Michal Belička, Zdenko Podobný, Ivana Černecká, Erik Bartoš, Lucia Muráriková, Dušan Kroliak, Ľubica Pšenková, Mária Hulvejová, Andrea Jánošíková, Andrej Slodičák, Jozef Benedikovič, Patrícia Šimonovičová, Michal Maga, Jana Pálková, Monika Kralovičová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 40 čitateľov

1873

List 127. Adolfovi Petrovi Zátureckému [802]

Dňa 30/5 1873

Blahorodý, vysokoctený pane!

Uvedomujem Vás, že už predsa príde rad i na tlačenie Vášho Nápravníka.[803] Prekážkou bolo to, že poneváč Nápravník má byť vytlačený pod titulom Národnej knižnice; ale I. zväzok Národnej knižnice[804] sa začal tlačiť ešte v zime 870/1, a v tom prišla prekážka v to, tak že s dohotoviť nemohol, následne by veľmi divné bolo bývalo Knižnicu začať II. zväzkom.

Teraz ale je prekážka v poťahu na I. zväz. Knižnice odstránená a pracuje sa na ňom. Kadenáhle sa dokončí, prikročíme ku vyhotoveniu Nápravníka ako II. zväzku Knižnice.

Veľmi dobré by bolo, keby ste vyhotovili ten druhý národohospodársky spis,[805] ktorého počiatok ste mi boli poslali na ukážku. Okolo počiatku budúceho roku by sme i to vydali, ale by som ho porúčal Matici.

Pánboh pomáhaj!

Váš oddaný J. Francisci

List 128. Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi [806]

V Martine 6/6 1873

Brat môj drahý!

Že tak pozde odpovedám, príčina je tá, že som Tvojho listu[807] obsah spoločne na výminky platenia predložiť musel našej Správe.[808] Správu pak zhromaždiť, aby zasadnutie držať sa mohlo, veľmi tvrdo, sčiastky pre terajšie polné práce, sčiastky preto, že tu mnoho všelijakých zhromaždení, zasadnutí a výborov býva, ako mestský, sporiteľničný, priemyselného spolku, hofiersky, urbárny, školský atď. a takmer všetci členovia našej správy sú i tamtých členami.

Výminky,[809] ktorých sa naša správa pridŕža, neznám, či sa Ti budú zdať; ale správa myslí, že sa rigoróznosti pridŕžať musí, tým viac ohľadom na terajšie kritické časy.

Menoslov podlžnikov[810] na vymanenie Ťa z hrozieb Škarnicla má redakcia Nár. novín, ktorá z toho účty viedla a vedie; kadenáhle mi odpis úplný vyhotoví, pošlem Ti ho.

Dnes je šiesty jún. Bože môj, ako sa zmenili časy! Kdeže je u nás ten zápal, tá sila, to sebavedomie, ktoré 6. júna 1861[811] tak na údiv sveta, tak jedným skokom postavili národ náš na plán europejský?! No ale staré Hurpendiu zmenili sa časy v iných sférach a v iných netušene celopolných rozmeroch. I ten Kollár mal svätú pravdu, že:

Čas vše mení i časy k vítezstvu on vede praudu

Co sto věkú blaudných hodlalo, zvrtne doba.

Eh! ale že zvrtla tá doba!

Boh s Tebou Tvoj oddaný

Frascisci

List 129. Nezistenému [812]

Dňa 16/7 1873

Dvojctihodný pane!

Vášho klienta, nateraz nemôžeme prijať za učňa sadzačstva,[813] poneváč máme 4 učňov a 5 sadzačov, a to je dosť pre zákazky práce. Ale ovšem by sme radi dostať šuhaja za učňa tlačiarstva, ktorý by sa musel ovšem naučiť i niečo sádzať, ale hlavne tlačiť na ručnom lise, ktorý ináče veľmi snadno ide, a potom naučiť sa i prácu na mašine, aby vedel tlačiť i na ručnom lise, i na mašine. Každý strojvedúci musí sa vyučiť ručné tlačenie, ináče strojvedúcim byť nemôže.

Ako hovorím, náš ručný lis veľmi ľahko ide, ani práce preň mnoho niet, a tak by učeň len natoľko robil na ňom, nakoľko by potrebné bolo k jeho vyučeniu sa. Ináče by som ho chcel mať i ku paketiovaniu[814] pri expedícii.

Potrebná je pri ňom istá školská vyvinutosť a vyvinutosť telesná. Ak sa mu páči, nech príde kedykoľvek, len nech mi aspoň 8 dňami skôr bude oznámený príchod a deň, aby som vedel hospodu opatriť.

Rozumie sa, že prvé 4 týždne budú pre obe stránky próba. Ináče výminky tie isté, čo pri Augustínym a Pálkovi.[815]

Váš oddaný ctiteľ

Francisci

P. Krno[816] nezdá sa mať mnoho ochoty k prijatiu a vedeniu nášho Klucha.[817] Naproti tomu Jozef Klein[818] ma i listovne, i osobne snažne o to požiadal, a mladý človek zdá sa mi byť k tomu veľmi súcim. O spoľahlivosti cum grano salis,[819] ste ma i Vy uistili. Už oddám to všetko jemu pri kontrakte písomnom.

List 130. Adolfovi Petrovi Zátureckému [820]

Dňa 26/8 1873

Blahorodý pane!

Na žiadosť Vašu posielam Vám „Nápomocníka“ k prehliadnutiu a opraveniu.[821] Keď dokončíte, pošlite mi ho naspäť.

Vari by mu neškodilo dať na cestu — od myšlienky — zo dve brezňanské parenice — ktoré by som ja na dobierku vymenil s poďakovaním.

O čítanke[822] som sa vo Zvolene dozvedal, ale mi nevedeli istotne odpovedať.

Šlabikár[823] sme už vytlačený predali.

Sbohom Váš oddaný

JFrancisci

List 131. Adolfovi Petrovi Zátureckému [824]

Dňa 25/9 1873

Blahorodý, vysokoctený pane!

Najsamprv ďakujem i za obstaranie, i za doplnenie zásilky.[825] Za druhé odpytujem, že som Vám nie náležitým prezretím rukopisu Nápravníka — a ponechaním pri ňom poznámok sadzačských — zavdal už či príčinu, či príležitosť ku toľkej písačke. Keď úmysel veru nebol Vám tie poznámky zdeliť, ani od Vás ospravedlnenia žiadať. Len som Vám rukopis poslal, aby ste Vami samým zamýšľaný prehľad urobiť mohli. A tak teda Nicht für ungut.[826]

Nuž ale by ste mi vari už mohli i zdeliť, čo žiadate za ten rukopis[827] — o čo snažne prosím.

Tie básnické práce[828] sú dobrá vec; ale čože, keď sa nám knihy veľmi slabo míňajú a peniaze do nich vložené ešte „velmejšie“ — pozde navracajú.

Čože znáte o tej Liptákmi pripovedanej „Osvete“?[829] To by ste, braček zlatý, Vy mali stáť na čele takého podujatia. Obávam, obávam sa, že z toho ináče prepotrebného podujatia bude „kickser“.[830]

Pozdravte a ostaňte zbohom!

Váš oddaný

J Francisci

List 132. Adolfovi Petrovi Zátureckému [831]

V Martine 12/11 873

Blahorodý, vysokoctený pane!

Pripojujem dohovor[832] v poťahu na Tomáša Nápravníka vo dvoch rovnoznejúcich prímeroch a prosím oba podpísať a skrze dvoch svedkov dať podpísať tiež oba, a potom jeden takto úplne vyhotovený prímer mne navrátiť.

Honorár i grúd hárky, i grúd úkolnej stránky tak asi vypadne, ako ste vo Vašom ctenom liste od 28. sept. t. r. boli sa vyslovili. Ja k tomu dodávam ešte pripojených 10 výtiskov grátis, o ktorých ste síce nič nepovedali, ale si myslím, že by otcovi ťažko padlo svoje vlastné dieťa kupovať.

Vaše ponúknutie veršíkov[833] — a ja k tomu ešte dodávam, že i všeličoho iného — do budúceho kalendára[834] so srdečnou vďačnosťou prijímam, a prosím Vás, keď budete mať dačo hotového a príležitosť sa Vám zavdá, pošlite ho. Možnože okolo Ďura[835] začneme pre hniezdo nového kalendára už raždie zbierať a prepletať.

Pozdravte a ostaňte zbohom!

Váš oddaný JFrancisci

O tej zvolenskej Čítanke ani chýru, ani slychu.

A Liptáci s ich Osvetou tiež mlčia.

List 134. Augustovi Horislavovi Škultétymu [836]

(1873)

Tu je, bohužiaľ, nie veľmi prajné pole pre zbierky na revúcke gymnázium,[837] pod zásterou vlastnej potreby skrýva sa inšie. Týchto pár groší som mal zozbieraných už od pár mesiacov, ale som čakal, že mi ostatní dajú, ktorým som bol Váš prípis o príspevky na budovu doručil. Ale keď nič — nuž posielam, čo som mal.

Prosím Ťa, Horislav môj, nože mi zostavte a pošlite všemožné juridistické dáta, čo sa na založenie, dostavanie, vydržiavanie, na trvanie a účinkovanie vášho gymnázia vzťahujú. Má to za básis slúžiť k odôvodneniu prosby o podporu. Urobte to v tichosti, pošlite mne len ako dáta a ja to len pre seba upotrebím. Ani všetci kolegovia nepotrebujú o tom vedieť.

Pri tejto príležitosti prosil by som Ťa o dôverné priateľské zdelenie mi, ako sa tí moji mladí[838] majú a opatrujú. Neznám, v čom je vec, ale tak badám, že je tam nie všetko v poriadku a dúvera a láska medzi nimi že ochladla, a preto obávam sa, že pri nerozvažitej, keď i nie zlomyseľnej klebetnosti starej Slasjerky[839] a jej starosvetských náhľadach, ako a ešte väčšmi pri — nechcem sa bližšie vysloviť, ale len toľko poviem, že po divnej povahe starého Tótka,[840] s ktorým sa Kalman vraj pomeril, mrzutosti medzi mladými a nedajbože asnáď i horšie veci nastanú.

Moja dcéra sa neponosuje, ale jej z každého slova poznať, že ju dačo — asnáď ešte viac ako omína. Ak si dačo pobadal, prosím Ťa, zdeľ mi dôverne a zadrž vec pri sebe.

Ak mi máš ako otcovi čo zdeliť o synovi Miloslavovi,[841] prosím i o to.

Boh Ťa opatruj, posilňuj a potešuj!

Tvoj oddaný Francisci

Čože robí Štef. Daxner?[842] Nepočuť o ňom ani slova.

List 134. Petrovi Makovickému [843]

V T. Sv. Martine 23/12 873

Blahorodý, vysokoctený pane!

Vo veľmi trudnom položení sa nachodím, že na Váš ctený list[844] od 20/12, ktorý som práve obdržal, prinútený som odpovedať, že pre viacnásobných splácaní s novým rokom nie som vstave 50 zl. na moju dlžobu[845] u Vás s novým rokom zaplatiť.

Ale by som Vás veľmi srdečne prosil, aby ste dovolili, žeby som túže moju dlžobu od budúceho januára počnúc v menších mesačných s koncom každého mesiaca platiť sa majúcich rátach zrážať mohol. Takým činom stane sa mi možným moju povinovatosť naproti Vám vyplniť.

Vaša dosavádna zhovívajúcnosť naproti mne, ktorú nechcem ďalej nadužívať, pridáva mi nádeju, že túto trudným položením mojím vynútenú mi prosbu láskave vyslyšať ráčite.

So srdečným želaním šťastlivých sviatkov a šťastlivého nového roku, porúčam sa i do ďalšieho priateľstva Vášho a ostávam s náležitou úctou

Váš oddaný ctiteľ

J. Francisci



[802] Adolfovi Petrovi Zátureckému 30. 5. 1873. ALU SNK, sign. 11 A 24. Rkp., orig. 2 s. Na hlavičkovom papieri KÚS-u.

[803] Tomáš Nápravník. Upomienky pre otcov, matky a priateľov. Knižnica slovensko-národná, zv. 2. KÚS, 1873.

[804] Pauliny-Tóth, V. Trenčiansky Matúš. Povesť. S úvodom Samuela Ormisa. Knižnica slovensko-národná, zv. 1. Martin: KÚS, 1873. 175 s.

[805] Nevieme, o akú prácu išlo. KÚS ani Matica slovenská mu nič podobného nevydali. Ani Výbor MS neprerokoval vydanie. Samostatne knižne nijaký národohospodársky spis nevydal ani v inom vydavateľstve. Hospodárske články uverejňoval v časopise Obzor. Pravdepodobne išlo o preklad nemeckého spisu Völkereiwirtschaft — Ľudové hospodárstvo, ktoré prekladal a na ktoré ho upozornil Amerling. Je to práca nemeckého autora s iniciálkami A. H. S., ktorého sa nám nepodarilo identifikovať.

[806] Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi 6. 6. 1873. ALU SNK, sign. M 23 B 26. Rkp., orig. 3 s.

[807] Uvedený list J. M. Hurbana sa nezachoval.

[808] Správa KÚS-u v Martine.

[809] T. j. podmienky.

[810] Menoslov dlžníkov. J. M. Hurban vydával Cirkevné listy a iné publikácie u Škarnicla. Mnohí odberatelia mu neplatili. Redakcia Národných novín mu v snahe pomôcť zostavovala zoznamy dlžníkov a neskôr organizovala aj zbierku na splatenie dlhov.

[811] Memorandové zhromaždenie v Martine 6. júna 1861.

[812] Nezistenému 16. 7. 1873. ALU SNK, sign. A 351. Rkp., orig. 3 s. Na hlavičkovom papieri KÚS-u.

[813] Do KÚS-u.

[814] T. j. k baleniu.

[815] Učni v tlačiarni KÚS-u v Martine.

[816] Majster — tlačiar v KÚS-e

[817] Učeň, ktorý sa hlásil do služieb KÚS-u.

[818] Jozef Klein — kníhkupec v L. Mikuláši

[819] z lat. — so zrnkom soli (s istým obmedzením)

[820] Adolfovi Petrovi Zátureckému 26. 8. 1873. ALU SNK, sign. 11 A 24. Rkp., orig. 1 s. Na hlavičkovom papieri KÚS-u.

[821] Zátureckého knihu. Francisci si zmýlil jej názov — správny bol Tomáš Nápravník. Pozri list 116. Autor knihu upravoval podľa pripomienok Francisciho.

[822] Pravdepodobne ide Prostonárodný evanjelický školník, ktorý vydal zvolenský seniorát. KÚS, 1872. Jeho druhé vydanie vyšlo roku 1875. Prípadne o knihu Druhá čítanka. Názorné vyučovanie pre stredné školy počiatočných ev. a. v. škôl dľa spôsobu Haestersovho zostavená. Vydal zvolenský seniorát. KÚS, 1876.

[823] Hodža, Michal: Šlabikár a prvá Čítanka pre slov. ev. aug. vyzn. školy. Lipt. Sv. Mikuláš, Maximilian Löw, majiteľ a nakladateľ. KÚS, 1872.

[824] Adolfovi Petrovi Zátureckému 25. 9. 1873. ALU SNK, sign. 11 A 24. Rkp., orig. 1 s. List s hlavičkou KÚS-u.

[825] Vrátenie korektúr Nápravníka.

[826] z nem. — nič v zlom

[827] Listom z 28. septembra 1873 odpovedal: „Poneváč spolok sám taxuje od hárka od 10 do 20 zl… Môj Nápravnik bude mať asi 10 hárkov… prepúšťam ho navždy za 100 zl.“

[828] Zátureckého básne pod názvom Hájiček. Sväzoček lásky vychovávateľskej mládeži našej venované od A. P. Zátureckého vyšiel nákladom autora, tlačou KÚS-u až roku 1879.

[829] V Národných novinách, roč. 4, 1873, č. 112, vyšiel Oznam o vydávaní časopisu Osveta. Listy pre školu a dom. Časopis mal zastávať záujmy evanjelických konfesionálnych škôl. Zodpovednými redaktormi mali byť Rehor Uram a Ján Štepita, učiteľ v Smrečanoch. Záturecký mal výhrady voči neskúsenosti redaktorov, nedostatku prispievateľov i potrebnosti časopisu. Zátureckého ani nepožiadali o spoluprácu. Pozri Zátureckého list Franciscimu z 28. sept. 1873 v knihe Z minulosti knihy na Slovensku. Martin: MS, 1959, s. 63 — 64.

[830] z nem. — výsmech

[831] Adolfovi Petrovi Zátureckému 12. 11. 1873. ALU SNK, sign. 11 A 24. Rkp., orig. 1 s.

[832] Dohovor — zmluva o vydanie

[833] V Zátureckého listoch sa spomínajú verše Vinšovníka. Samostatne ho vydal KÚS až roku 1880.

[834] Slovenský obrázkový kalendár, roč. 4 (na rok 1875).

[835] Ďuro — Juraj 24. apríla

[836] Augustovi Horislavovi Škultétymu (1873). ALU SNK, sign. M 104 B 21. Rkp., orig 2 s. List je neúplný, bez prvej časti a oslovenia.

[837] Ján Francisci zbieral v Martine financie na stavbu budovy revúckeho gymnázia. Neboli úspešné. Naznačoval istú revnivosť medzi dvoma slovenskými gymnáziami.

[838] dcéra Mária — Mariška, nar. 1853, vydatá za Kolomana?

[839] slasjerka — svatka

[840] Ide o svata.

[841] Miloslav Francisci (1854 — 1926) — syn. V tom čase bol žiak revúckeho gymnázia.

[842] Štefan Marko Daxner (1822 — 1892) — V rokoch 1865 — 1871 bol prísediaci zmenkového súdu v Debrecíne. Od roku 1872 hospodáril na rodinnom majetku v Tisovci.

[843] Petrovi Makovickému 23. 12. 1873. ALU SNK, sign M 57 A 2. Rkp., orig. 2 s.

[844] Uvedený list nepoznáme, nezachoval sa.

[845] Nevieme, odkedy mal Francisci uvedenú dlžobu. Peter Makovický (1824 — 1911) — podnikateľ a obchodník v Ružomberku, dlhodobo spolupracoval s Franciscim. Bol aktívnym účastníkom národného hnutia — člen memorandového vyslanstva na uhorskom sneme i zakladajúci člen Matice slovenskej. Pôžička mohla vzniknúť v rokoch 1864 — 1865, keď bol Francisci liptovským županom alebo roku 1867 po jeho penzionovaní.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.