Zlatý fond > Diela > Gymnaziológia. Úvod


E-mail (povinné):

Ján Rezik:
Gymnaziológia. Úvod

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Viera Studeničová, Zuzana Babjaková, Ivana Gondorová, Eva Lužáková, Radmila Pekárová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 79 čitateľov


 

3

Lež začnime už s vyučovaním! Posúďte podľa vlastnej skúsenosti, či by sa dosiahol taký stav na evanjelických školách v Uhorsku, keby to nebolo dielo Pánovo. Nejestvuje takmer ani jedna osada, nehľadiac na sídla magnátov a šľachty, ani mestá a mestečká, ktoré by neposkytli ochotne prístrešie a podporu vedám. Akáže je teda príčina ich zhuby, zneuctenia a spustošenia?

Je isté, že od roku 1624[9] minulého storočia až po súčasnú dobu postihla evanjelické školy v Uhorsku veľká skaza; pravda, nie všetky zasiahla táto pohroma. Zapríčiňuje to nevďak — „lebo to je tá zvrátenosť a zloba ľudí“ (podľa Seneku v knihe II,[10] list 39), „že spoliehajú sa na úlisnú priazeň osudu, a tak podnecujú k hnevu a k prísnym trestom najmiernejšieho otca“.

Ďalšou príčinou úpadku škôl sú vojny a vyhnanstvo. M. Joachim Lothus tieto pohromy označil v reči De necessitate Instaurationis Scholarum (O potrebe zriaďovať školy). S ním súhlasí aj M. Ján Grunius z Norimbergu v diele Skiagrafia Scholae Trivialis recte aperiendae (Náčrt náležitého otvárania triviálnych škôl). Školy utrpeli ťažké zásahy, ale napriek zlobným nástrahám neboli spustošené.



[9] V r. 1624 vydal hlavné protireformačné mandáty cisár Ferdinand II.

[10] Lucius Aeneus Seneca (ok. r. 4 pr. n. l. — 65). Autor uvádza jeho Epistulae ad Lucilium.




Ján Rezik

— autor biografickej prózy, pedagóg, autor dejín hornouhorského ev. školstva v 16. — 18. storočí, autor lat. príležitostnej poézie a školských drám Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.