Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Simona Reseková, Daniel Winter, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 65 čitateľov


 

Socháň Pavel: Renegát

Dráma v 5 dejstvách. Strán 100, cena Ks 6.30.

Javisko: I. záhrada; II. a III. ako I. IV. izba u väzenského strážcu; V. ako II.

Osoby: Mázay, vicišpán, Pekáry Ilka, jeho sestra, Irma, jej dcéra, Černáčka, Berzényi, Kálnický, Koricsányi, Oľga, gróf Tatúška, Szojcsák, Barinóczy, Randaházy, Húžva, Koreň, Rovný, Rosenthal, Čkor, Chrapo, Štefan, Zuzka, Dvorniak, Dvorniačka, Chovancová, dve harfenice, žandári, muzikanti, ľud.

Rekvizity: besiedka, stôl, stoličky, lavička, prikrytý stôl, fľaše, poháre, taniere, karty, dve harfy, koš, kríž, noviny, kávové náčinie, papiere, kalamár, pero, ručná práca, jednoduché izbetné zariadenie, šitie, hodinky, diván, hudba, revolver.

Kroje: meštianske a sedliacke z minulého storočia.

Dej: Veselo je na zasnúbení Janka Kálnického s Irmou, ktorej sa však lepšie ľúbi akýsi neznámy gróf, ako Janko a ide sa za neho vydávať len pre jeho majetok. Kálnickému sa to tiež nepozdáva a vidí v tom fígle celej rodiny, od ktorej ho odďaľuje jej maďarónsky duch. Preto sa jej stráni a nepristáva na voľby, ako ich pripravil Berzényi a sbližuje sa s Oľgou, všeobecne nazývanou žobráčkou, ktorú najviac nenávidí Berzényi, o ktorom sa neskôr Oľga dozvie, že je to vlastne jej otec. Volebnou agitáciou sa celý spor ešte viac zauzlí, najmä vtedy, keď Kálnický za slovenskú stranu kandiduje sám. Berzényi ho dá zavrieť a odstráni aj Oľgu, na ktorej vidí, že vie mnoho o jeho pôvode i starých hriechoch. Tá sa ale z jeho moci vyslobodí, a stretáva sa s ňou znova. Vtedy vidiac, že je všetko stratené, ako renegát ju zastrelí a potom zastrelí aj seba. Oľgu však len poraní a tá po volebnom víťazstve Kálnického spojuje s ním svoj život.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.