Zlatý fond > Diela > State o svetovej literatúre 2


E-mail (povinné):

Svetozár Hurban Vajanský:
State o svetovej literatúre 2

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Robert Zvonár, Viera Studeničová, Michal Belička, Zuzana Babjaková, Daniel Winter, Karol Šefranko, Ivana Černecká, Slavomír Kancian, Katarína Tínesová, Peter Páleník, Mária Hulvejová, Zuzana Rybárová, Lucia Jedla, Stanislav Sojka, Marek Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 117 čitateľov

Alexander Sergejevič Gribojedov

[60]

Zmienili sme sa v týchto novinách o tifliskej slávnosti na pamiatku mučeníckej smrti Alexandra Sergejeviča Gribojedova, a poneváč sa jeho pamiatka všeobecne v Rusku svätí, nebude od veci podať niektoré životopisné dátky o ňom.

Narodil sa v Moskve 15. jan. 1795.[61] Jeho rodičia boli zemania prvej triedy, pokrvenstvom zviazaní s prvými rodinami Moskvy. Jeho mať Natália Fiodorovna usilovala sa dať synovi takzvané „svetské“ vychovanie, uspôsobujúce ho k vysokým úradom a vôbec k skvelej kariére. A preto vstúpil na právnickú akadémiu, bárs ho viac zanímali vedy humanitné.[62] Slasť jeho mladosti tvorila hudba, on sa ňou kochal v dobách rojčivých a smutných. V právnej vede pokračoval s pochvalou, bárs aj iné vedy počúval, ktoré viacej ladili jeho živého ducha; tak medziinším profesora Jána Bula, slávneho prednáškami z histórie a estetiky. Náuky a rozhovory profesorov vzbudili skoro v mladíkovi spôsobnosť považovať zo skeptického stanoviska skutočnosť. On počal sa cítiť nespokojným so svojím stavom, voľačo priúzko stesneným neustálym dozorstvom prepočetných pokrvných a nadovšetko svojho ujca, ktorý sa zvláštne povolaným byť cítil strážiť nad každým poletom mladého orla.

Z týchto okolností ľahko dá sa vysvetliť, prečo prvé tvorenia jeho dýchajú výlučne satirou; zo starostlivých a často aj farizejských postáv svojej širokej panskej rodiny bral on potom figúry pre svoje životom a pravdou dýchajúce veselohry. Keď Napoleon I. napadol Rusko, rozhorela mladistvá hruď poetova patriotizmom a on tiahol do boja. Slobodný vojak, práve zlomivší reťaze rodinnej kázne, dal sa v mladistvej bujarosti schytiť k rozličným šialeným kúskom, ku pr. raz došiel koňmo na bál, na ktorý nepovolali ruských oficierov a t. p., avšak onedlho premohol aj takéto šialenosti. Zídúc sa s Šachovským,[63] talentným to dramaturgom, pocítil v sebe dary literárne a hodil sa na to pole, zanechav po Víťaznom potretí francúzskej armády vojenskú dráhu.

V Petrohrade pracoval pilne pre divadlo, najprv prekladmi, potom ale napísal pôvodnú veselohru „Svoja semja, ili zamužnaja nevesta“,[64] potom „Proba intermedii“.[65] Obe boli výborne prijaté, avšak nedávali ešte pochopu o veľkosti poetovho nadania.

Ctibažnosť jeho matky hnala ho zas na úradnícku dráhu: on dostal úrad pri ministerstve zahraničných diel, menovite stal sa sekretárom pri ruskom posolstve v Perzii[66] a odišiel do Tabrizu. V Perzii naučil sa rýchle perskému jazyku a zastával v Teheráne ruské záujmy s veľkým sebazaprením, čo nebolo maličkosťou pri tisícich intrigách snovaných európskou diplomaciou proti Rusku.

Roku 1822 presídlil sa Gribojedov do Tiflisu ako sekretár Jermolova, veliteľa Gruzie a Kaukazu. Tam videl po prvý raz mladuškú dcérku kniežaťa Alexandra Čavčavadzeho,[67] výtečného gruzínskeho diplomata a vodcu v ruských službách, majúceho už vtedy veľké zásluhy vo veľkom diele spojenia gruzínskych a kaukazských národov s Rusmi. V ten čas povstali prvé dve dejstvá jeho veselohry „Gore ot uma“[68] („Biedy z rozumu“, v nem. preklade „Leiden des Gebildeten“), dielo, ktoré keď ho zakončil, vyzdvihlo odrazu Gribojedova na výšku nielen ruských a slavianskych, ale vôbec svetových básnikov do jedného radu so Shakespearom, Goethem a Puškinom. Dokončiť šiel svoje dielo do Moskvy a neďalekého okolia, aby obživil zase látku svojho básnického tvorenia, ktorá počala zbledať v pestrom Oriente. Dráma bola hotová, ale na „imprimatur“ nedalo sa za tých časov ani myslieť. V nesčíselných odpisoch počalo dielo svoju tŕnistú púť svetom a rozšírilo sa na tento obťažný spôsob k neuvereniu rýchlo a všestranne. Vo veselohre tejto líči básnik opravdivý obraz vyššej ruskej spoločnosti tak živými barvami, že jeho postavy a charaktery iba v Shakespearovi hľadajú páru. Hlavný hrdina veselohry Čackij, vysokovzdelaný mladý šľachtic, bojuje tam proti predsudkom a smiešnostiam veku a ľudí. Dielo toto stretlo sa hneď s entuziastickou chválou a s najbritkejšou hanou, zvláštny to osud epochálnych diel. V Petrohrade nastala celá revolúcia literárna, v Moskve sa hnevali na ostrého autora, ktorý vraj iba paškvil napísal na ich život a že tým poškvrnil zvuk ruského mena. Item, poznali sa snáď v niektorých figúrach. Prázdniny prešli, on bol prinútený navrátiť sa do Gruzie.

Po všelijakých nehodách, ba i po pretrpenom väzení,[69] odmenili ho titulom štátneho radcu a radom sv. Anny. Roku 1828 vymenovali ho za plnomocného ministra pri perzskom dvore. Idúc cez Tiflis, zasnúbil sa s kňažnou Lenočkou Čavčavadzeovou, ktorá mu roky v tajnom úkryte srdca bývala. On sám to opisuje nasledujúcim dojímavým spôsobom: „Bolo to 16. júla 1828. V ten deň som obedoval u mojej starej priateľky, oproti mne sedela kňažná Čavčavadzeová, asi sedemnásťročné dievča. Ja som vše na ňu pohliadol a vše ma srdce zabolelo. Akási smelosť vstúpila mi do srdca: keď sme vstali od stola, chytil som ju za ruku a riekol: ,Poďte so mnou, mám vám niečo zdeliť.‘ Ona nasledovala v mienke, že ju dľa zvyku vediem ku klavíru. Nestalo sa to. Dom jej matky hneď v susedstve, ta sme išli. Moje líca zahoreli, dýchanie sa zatajilo — nepamätám, čo som hovoril — ale vždy živšie, živšie; ona zaplakala, zasmiala sa, ja ju poceloval a potom k matke, k babičke; ony nás poblahoslavili a ja zavisol na jej ústach celý, celý deň!“

To už naozaj láska poetu! Oženil sa, šiel hneď na svoje miesto do Perzie. Cítil sa šťastným v prítomnosti tak anjelského stvorenia, ako bola milá Gruzínka Lenočka. Ona upokojovala jeho ohnivého a niečo rozhorčeného ducha. V Tabrize nechal žienku a šiel do Teheránu, aby sa nikdá živý nevrátil. Vzbúrená luza pobila celé ruské posolstvo,[70] jeho mŕtvolu priviazali o konský chvost a vláčili po meste. Neskôr bolo telo jeho privezené do Tiflisu, kde strmí nad ním bronzový pomník s utešeným nápisom od jeho manželky: „Um a diela tvoje sú nesmrteľné v pamäti ruskej, ale načože ťa prežila láska moja?“

Puškina vyrvala z tvorivých trudov guľa západného, Gribojedova besnota východného barbara. Múza slavianska stojí nad predčasnými hrobmi a pýta sa nemým pohľadom nás: Tak veľa máte géniov, že nimi kŕmiť môžete krvilačnosť vrahov od západu i od východu?



[60] „Národnie noviny“ 1879, č. 23.

[61] Narodil sa v Moskve 15. januára 1803. — Vajanský mal chybný údaj: 4. apríla.

[62] bárs ho viac zanímali vedy humanitné — Gribojedov študoval na slovesnej, právnickej a fyzicko-matematickej fakulte moskovskej univerzity a získal hodnosť kandidáta slovesných a právnych vied. Roku 1812 bol pripravený k doktorským skúškam z práva, ale keď Napoleonove vojská vtrhli do Ruska, prerušil prípravu a vstúpil do Moskovského husárskeho pluku.

[63] Šachovským — Šachovskoj, A. A. (1777 — 1846), gróf, ruský dramatický spisovateľ

[64] „Svoja semja, ili zamužnaja nevesta“ — (rus.) „Svoja rodina alebo vydatá nevesta“ z roku 1818. Gribojedov túto komédiu napísal spolu so Šachovským a Chmelnickým.

[65] „Proba intermedii“ — (rus.) „Skúška intermédie“ z roku 1818

[66] stal sa sekretárom pri ruskom posolstve v Perzii — od roku 1818 — 1829 bol Gribojedov (s dvoma prestávkami) v Perzii ako tajomník ruskej diplomatickej misie

[67] Alexander Čavčavadze — Čavčavadze A. (1786 — 1846), pochádzal z vplyvného kniežacieho rodu. Jeho otec bol vyslancom kráľa Herakla II. Je jedným z popredných klasikov gruzínskej literatúry.

[68] „Gore ot uma“ — (rus.) „Útrapy z rozumu“. Gribojedov začal na tejto hre pracovať ešte v Perzii, v práci pokračoval v Tiflise, kde napísal prvé dve dejstvá. V Moskve zbieral materiál pre vytvorenie obrazu famusovovskej Moskvy. Tento materiál spracoval v lete roku 1823 v dedine Begičeve.

[69] po pretrpenom väzení — pri procese s dekabristami roku 1825 — 1826 Gribojedova na Kaukaze zatkli, uväznili v Petrohrade a vyšetrovali ako človeka oboznámeného s organizáciou a plánmi dekabristov

[70] Vzbúrená luza pobila celé ruské posolstvo — roku 1829 sa v Perzii vyostril spor pre kontribúciu, ktorú mal Gribojedov vymáhať, a ruských príslušníkov, zajatých vo vojne s Perziou, mal vyhľadávať a posielať do Ruska. Luza, huckaná perzskými úradníkmi a náboženskými fanatikmi, zaútočila na ruské posolstvo. Tomuto útoku padol za obeť aj Gribojedov.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.