Zlatý fond > Diela > Otázky literatúry


E-mail (povinné):

Svetozár Hurban Vajanský:
Otázky literatúry

Dielo digitalizoval(i) Robert Zvonár, Viera Studeničová, Zuzana Babjaková, Daniel Winter, Eva Lužáková, Ivana Černecká, Erik Bartoš, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Lucia Jedla, Vladimír Böhmer.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 45 čitateľov

Od autora

[1]

Vytisnutým z celého verejného života neostalo nám už temer ničoho okrem jazyka a chrámu literatúry. Chrám slovenskej literatúry prichodí mi ako grécka svätyňa, skrytá v lesnatej doline na skale osamelej, oddialená od ruchu miest a nepokojného pulzovania života obchodného, politického a vojenského. Do neho utiahla sa idea slovenská pod egidu Múzy.[2] Našou svätou povinnosťou je nedať upadnúť v rumy vznešenému útočišťu nášho od vrahov ohrozeného života. Najvyššou túžbou duše mojej je zaujať aspoň v propylejách chrámu[3] miesto skromného služobníka.

Nemôžem žalovať sa na slovenské čítajúce obecenstvo. Už fakt, že moje vydania minuli sa do poslednej byľky, ale nadovšetko milý, sympatický ozón v dušiach slovenských a už i slavianskych, núka ma iba vrelo poďakovať sa a sláviť dobrotu, zhovievavosť a vnímavosť rodákov svojich, ako i uznanie ďalších a duchovne slobodných bratov slavianskych.

Ako prijme slovenské obecenstvo neveľkú, pod jednu strechu zhromaždenú žeň môjho života? Nebol bych úprimný, kebych honosil sa, spoliehajúc na doterajšiu priazeň, že mi je to už teraz ľahostajné — nie, vyznávam, že obkľučujú ma pochybnosti, zvierajú obavy. A nadovšetko jedna hlboká a stiesňujúca starosť oblieta starnúcu hlavu: či diela moje, do ktorých vložil som celú dušu, bôle a radosti celého, dosť dlhého života, dobrým duchom zavejú do našej slovenskej literatúry, či pozdvihnú, obodria a oplodnia ju k väčším, dokonalejším, jednotným dielam, ktoré by pomáhali slovenskému národu povzniesť sa k vyššiemu, duchovne slobodnému a samostatnému, slávnemu životu?

Ako centrálne slnko stál mi pred očami tento vysoký cieľ, keď pred štyrmi decéniami chytil som sa do literárnej práce. U mňa nebolo „l’artpourl’artizmu“,[4] ale umenie, po ktorom túžil som, malo byť iskierkou v duchovnej potrebe môjho slovenského národa. Poznajúc obmedzenosť vlastných síl, chcel som byť kamienkom, ktorého pohyb môže zapríčiniť lavínu, iskrou, ktorá môže roznietiť plameň. Beda kamienku, ak ostane mŕtvy v zabudnutej stráni; beda iskierke, ak biedne zhasne.



[1] „Zobrané diela“, zv. I, vydal Kníhtlačiarsky úč. spolok v Martine roku 1907.

[2] pod egidu Múzy — pod záštitu Múzy

[3] v propylejách chrámu — v bránach chrámu

[4] „l’artpourl’art“ — (fr.) umenie pre umenie





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.