Zlatý fond > Diela > Výber z článkov


E-mail (povinné):

Daniel Gabriel Lichard:
Výber z článkov

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Michal Belička, Silvia Harcsová, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Peter Páleník, Andrea Jánošíková, Jaroslav Geňo.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 48 čitateľov


 

Jako treba pokračovať pri zakladaní „Vzájomných pomocníc“?

(Obzor, 1871, čís. 10 z 5. apríla)

Od tej doby, čo sme uverejnili stanovy Vzájomnej Pomocnice skalickej, dostali sme viac prípisov, menovite zo St. Turej, z Modry, z Tvrdošína, z Badína atď. žiadajúcich od nás maďarský preklad stanov skalických, aby tak po premenách, svojim okolnosťam zodpovedajúcich, príslušní podnikatelia svoje stanovy cieľom potvrdenia kr. vláde doposlať mohli. Poneváč ale zo všetkých, hore spomenutých miest žiadali od nás i opis poriadku, jakoby pokračovať náležalo pri zakladaní týchže Pomocníc? dáme tu verejnú odpoveď z vlastnej skúšenosti našej, podľa ktorej budú sa môcť spravovať všetky podobné spolky pri vstupovaní svojom do života.

Prvé je vymôcť si od príslušnej vrchnosti — v kr. sl. mestách od mestskej správy, v mestečkách a vätších obciach, správe stoličnej podrobených, od príslušného slúžnovského úradu — povolenie k valnej porade. Za okamžitého predsedu a sekretára, ktoríby túto prvú poradu spravovali, požiada shromaždenie, podľa dôvery svojej dvoch z prítomných mužov, ktorí i hnedky správu porady do svojej ruky vezmú. Po tomto usporiadaní sedenia, nech vyslovia prítomní: že chcú spolok založiť; súčasne treba i hneď rozhodnúť: či spolok daktoré hotové stanovy príjme? a keby je neprijal, má sa hnedky menovať výbor, aby už daktoré potvrdené stanovy podľa miestnych okolností prepracoval, alebo i celkom nové sostavil. Ďalej dobre bude: hnedky v tomto prvom shromaždení vyvoliť celú dočasnú správu spolkovú, totiž: predsedu, podpredsedu, sekretára a kassíra; potom 12 výborníkov a 6 náhradníkov výboru. Všetky voľby nech stanú sa tajným hlasovaním. O tomto prvom poradnom shromaždení má sa viesť riadny protokoll; doňho zapíšu sa i mená prítomných, do spolku vstúpiť chcejúcich členov, z ktorého popisu i počeť volebných hlasov zrejmý bude. V punkte ale, o volbe dočasnej správy znejúcom, treba ku každému menu z vyvolených uradníkov a výbornikov, dodať i počeť hlasov, koľko ktorí z nich obdržal?

V nasledujúcom valnom shromaždení, ktoré už spravuje dočasne vyvolené uradníctvo, predloží sa návrh stanov, aby o nich členovia svoju mienku vysloviť mohli. K tomu cieľu číta sa návrh po jednotlivých točkách (paragrafoch), a za každou shromaždenie vysloví sa: či ju prijíma nepremenenú, alebo jakú opravu žiada. Držíme tu za potrebné, pre tých ct. rodákov, ktoríby azdaj naše skalické stanovy za základ rokovania prijali, ešte opakovane poznamenať: že tie čiastky stanov, ktoré tlačené sú v Obzore písmom bežným (cursivným, ako toto slovo), kr. ministerium ako výminku potvrdenia prijať žiadalo, a že tedy spomenuté čiastky osnovy ani vynechať ani premeniť sa nemôžu.

Na valnom shromaždení popretriasané a prijaté stanovy, treba potom k jich doposlaniu kr. vláde pripraviť. K tomu cieľu vyhladajú sa tri odpisy stanov, a síce úplne rovnaké, tak aby ani jediné slovíčko nebolo ináč v prvom, jako v ostatných dvoch exemplároch. Pri odpisovaní slovenskej a maďarskej, vedľa seba (columnaliter) postavenej osnovy, treba k tomu hľadeť, aby prvý riadok jednoho každého §-fu proti sebe (alebo oba v tom istom rade ces celý papier) postavený, čo nevyhnutné je ku snadnejšímu prehľadu. Každý odpis treba sošiť, koniec ale nití, na bok nahnutý, spolkovou pečaťou pripečatiť, k nej ale vytlačiť i razítko (stampigliu) spolkové. Nápis pečati a razítka srovnávať sa musí. Každý, takto vystrojený exemplár podpíše, okrem uradníctva spolkového i celý výbor, za ním ale i náhradníci výboru, a síce tým poriadkom, jak veľa hlasov ktorý obdržal, tak že výborník, najviac hlasov obdržavší, podpíše sa prvý, potom druhý, tretí atď.

K týmto trom odpisom stanov pridať sa majú ešte nasledujúce listiny: prosba ku kr. uhorskému ministerium obchodu, priemyslu a hospodárstva strany potvrdenia stanov; púhy menoslov doterajších údov spolkových, ktorý ale sám sekretár shotoví; protokoll toho valného shromaždenia, ktoré návrh stanov prijalo. Akby v tom istom shromaždení bolo i uradníctvo spolkové vyvoleno bývalo: treba v príslušnom punkte odpisu pri každom uradníkovi a výborníkovi udať i počeť obdržaných hlasov, jako tam vyššie strany originálneho protokollu povedano. Všetky tyto pobočné písma vyhotovia sa v oboch rečiach tým spôsobom, jako stanovy. Samo sebou rozumie sa, že každá spomenutá listina musí byť i príslušným kolkom (štemplom) opatrená, a síce: prosba ku kr. ministerium 50 kr. ak iba jeden hárok obsahuje; odpisy stanov požadujú: každý hárok 15 kr. tak že keby jeden odpis päť hárkov mal, treba bude na prvú stranu odpisu (5X15) kolok 75 kr. prilepiť. I ostatné pobočné listiny (menoslov členov, protokoll) vvhľadávajú kolok 15 kr. za každý hárok.

Hotové, všetkými pobočnými listinami opatrené stanovy, posielajú sa kr. ministerium, v slob. a kr. mestách cestou miestneho magistrátu, v obciach ale, stoličnej správe podrobených, cestou vrchnosti stoličnej. K tomu cieľu má sa, k jednej alebo k druhej vrchnosti, upraviť krátka, tiež 50 krajciarovým kolkom opatrená písemná prosba, aby stanovy, svojim odporučením podporované, kr. ministerium doposlala. — Akby stanovy z vys. miesta nepotvrdené nazpak došly: treba svolať valnú hromadu a predložiť jej ty premeny, ktoré vláda požaduje; potom ale prijať alebo neprijať. V tom páde, žeby valná hromada neprivolila k žiadaným premenám, všetko ťahanie sa za prsty boloby veru zbytočné a útratné; lebo nepremenené stanovy došly by zas nepotvrdené nazpak. Práve preto radíme: osvojiť si daktoré už potvrdené stanovy a odvolať sa v prosbe ku kr. vláde i zjavne na to, že otázne stanovy (toho a toho dňa, pod tým a tým číslom) už vrchnostenského schválenia došly. Ostatne poznamenávame, že chatrnejšie premeny už potvrdených stanov môžu sa vykonať, bez nebezpečenstva odporu zo stránky vlády. Platí to menovite: o miere najvyššej požičky spolkovej, o výške a čase vyberania mesačných vkladov atď. Takéto nepodstatné čiastky stanov primerať sa môžu všade miestnym okolnosťam.




Daniel Gabriel Lichard

slovenský spisovateľ, učiteľ, prvý slovenský profesionálny novinár, vydavateľ, jeden zo zakladateľov slovenskej odbornej terminológie a jedna z najväčších osobností slovenskej národnej minulosti Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.