Zlatý fond > Diela > Výber z článkov


E-mail (povinné):

Daniel Gabriel Lichard:
Výber z článkov

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Michal Belička, Silvia Harcsová, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Peter Páleník, Andrea Jánošíková, Jaroslav Geňo.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 48 čitateľov


 

Spolky čitateľské

(Slovenský Kalendár, 1870, str. 64)

W čele nowých spolkow čitateľských stojí nepochybne „Pokrok“ w Žiline založený wo walnom shromaždení messťanstvva žilinského dňa 11. apr. 1869. Už sám názow jednoty, Pokrok, swedčí za to, že účelom jeho má byť wssestranné wzdelanie, a síce na ceste prirodzenej, totiž pomocou reči materinskej. W hore spomenutom, 89 členow počítajúcom shromaždení, za predsedu jednohlasne wywolený bol zaslúžilý préposst a farár žilinský, pán Andrej Lemeš, ktorý w rodáckej a čisto-ľudskej laskawosti zaujal sa o wzdelanie messťanstwa ráznym spôsobom, a tak i cestu preklestil k založeniu celého spolku. Za prwého podpredsedu wywolený bol pán Ján Rissák, messťan žilinský, za druhého ale podpredsedu pán Romuald Zaymus, farár w Bytčici. Ctené messťanstwo žilinské pochopilo tedy ducha času, a dalo wssetkým mestám a mestečkám slowenským príklad nasledowania hodný, že chce stáť w čele národnej wzdelanosti a tak blahodarne pôsobiť i na okolitý ľud obecný. — Prepotrebné spolky čitateľské powstaly (okrem už w laňskom ročníku spomenutých): na balockej doline w Gemeri, w Búr. Sw. Jure, w Kremnici, w Kútoch dwa, totiž rúznoremeseľnícky a ssewcovský, w Pruském, w Ratkowej, w Sw. Kríži, w Thurzowke, w Tisowci, w Zem. Podhradí, a Žažkowe, možno že i na iných miestach, o ktorých ale dosiaľ wedomosti nemáme.

Wssetky tu spomenuté spolky powažujeme za raňajssie zore, z ktorých predzwestowať môžeme, že o nedlho radostnejssí deň zaswieti národu slowenskému; a preto jim srdečné nazdar! priwoláwame.




Daniel Gabriel Lichard

slovenský spisovateľ, učiteľ, prvý slovenský profesionálny novinár, vydavateľ, jeden zo zakladateľov slovenskej odbornej terminológie a jedna z najväčších osobností slovenskej národnej minulosti Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.