Zlatý fond > Diela > Výber z článkov


E-mail (povinné):

Daniel Gabriel Lichard:
Výber z článkov

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Michal Belička, Silvia Harcsová, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Peter Páleník, Andrea Jánošíková, Jaroslav Geňo.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 48 čitateľov


 

Zaujímajme sa školských sporiteľníc!

(Obzor, 1875, čís. 19 z 5. júla)

V ostatnom čísle podali sme krátku síce, ale veľmi radostnú a dľa svojho významu dôležitú novinku, že ústav úverkový vo Spiši vzal do svojej ruky zakladanie školských sporiteľníc. Tejto zpráve rozumieme tak, že menovaný ústav osvedčil svoju hotovosť, prijímať na zúrokovanie všetky menšie vklady peňažité, ktoréby mu došly zo stránky školských sporiteľníc. Tu máme, hľa! krásny príklad i pre naše sporitelnice a ty vzájomné pomocnice, ktoré dľa svojich stanov právo majú, prijímať mimoriadne vklady od nečlenov spolku. Presvedčení sme, že mnohí z ochotných pánov učiteľov našich nebudú váhať, oddať sa do zakladania školských sporiteľníc, keď budú mať istotu, že najbližší ústav úverkový ochotne prijímať bude chatrné vklady školácke.

Aby ale práce zakladania pre pánov učiteľov možno najviac poľahčiť sa mohly: dať jim treba do rúk lacné knižočky zápisné, aké upotrebúvajú sa pri školských sporiteľnicách. Turč. sv. martinský knítlačiarsky spolok je zaiste v prvom rade povolaný k tomu, aby takéto zápisné knižočky pre školské sporitelnice vyhotovil a pp. učiteľom za možno najlevnejšie ceny dodával. Vzorce otáznych knižočiek opatriťby sa mohly alebo z mesta Subotice (Theresiopel) kde školská sporitelnica už blahodarne účinkuje, alebo od pána L. B. Weisz-a, mestského representanta v Pešti, ktorý postavil sa v čelo zakladania školských sporitelníc v hlavnom meste krajiny. Najpríhodnejšie ale bude, obrátiť sa ku tlačiarskemu spolku Bohemia v Prahe, ktorý už natlačené má podobné knižočky a lístky. To nám tuším ani dokladať netreba, že každý, kto jako tak prispeje k oživotvoreniu hore spomenutých ústavov školských: veľkú zásluhu mať bude o vymoženie ľudu nášho z pút márnotratného pijanstva, jehož prvé útle korienky u samej mládeži treba vykynožiť, vedením jej ku sporivosti.




Daniel Gabriel Lichard

slovenský spisovateľ, učiteľ, prvý slovenský profesionálny novinár, vydavateľ, jeden zo zakladateľov slovenskej odbornej terminológie a jedna z najväčších osobností slovenskej národnej minulosti Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.