Zlatý fond > Diela > Rozlúčka s klobúkom


E-mail (povinné):

Ľubomír Feldek:
Rozlúčka s klobúkom

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 35 čitateľov


 

Trikrát Zemiansky Vrbovok

Zemiansky Vrbovok je malá obec v krupinskom okrese, má iba 99 obyvateľov — a predsa si našla veľký zástoj v slovenských aj európskych dejinách.

Prvý raz kedysi pred 1360 rokmi (teda okolo roku, keď zomrel aj náš prvý kráľ Samo), keď tam zrejme prišiel o život byzantský kupec. Asi nechtiac zablúdil na miesta, kde práve rinčali zbrane likvidujúce Samovu ríšu. Možno ho zabil Slovan, možno Frank, možno Avar. Jeho meno nevieme — vieme len, že pred smrťou stihol zakopať niekoľko strieborných predmetov a hrsť byzantských mincí.

Druhý raz 7. mája 1937, keď poklad byzantského kupca vykopal na svojom poli roľník Ján Štimel so svojimi synmi. Keby ho vykopal niekto za našich čias, bol by to „skutok, ktorý sa nestal“, poklad by skončil niekde na Bahamách a vôbec sa o ňom nedozvieme. No Štimelovci boli čestní ľudia, poklad odovzdali, a tak mohol Zemiansky Vrbovok vstúpiť do dejín ako miesto najvýznamnejšieho archeologického nálezu na našom území.

Nuž, a tretí raz „na Samuela“, 26. augusta 2017, keď bol — pri príležitosti osemdesiateho výročia a pričinením niekoľkých nadšencov (starostu Jozefa Hollého, inžiniera Jána Mičovského, pani Janky Budinskej, historika Miroslava Lukáča, podnikateľa Miroslava Kasanu a ďalších) — postavený na mieste nálezu pamätník V pavučinách času — dielo sochára Fera Guldana.

Prizvali aj mňa, aby som pamätník pomohol odhaliť. Neodolal som, a zaznamenal som tú udalosť aj v básni. Báseň zhudobnil skladateľ Richard Šimurka, pri odhalení ju zaspievala šansoniérka Katarína — a Fero Guldan ju stihol vytesať aj na múr obecného úradu.

Vraj je tá pieseň smutná. Ale čo už narobíme, keď sú dejiny krvavé? Tešme sa, že aj taká malá obec ako Zemiansky Vrbovok sa vedela postarať o radosť nielen sebe, ale aj nám všetkým.

Na počiatku myšlienka — tú má umelec. Remeselník z myšlienky spraví peknú vec. Obchodník s ňou zoznámi iné krajiny — no len zbojník nakoniec píše dejiny. Aj Zemiansky Vrbovok o tom čosi vie. Tam sa našli byzantské šperky krvavé. Vzdychá nad tým vývojom aj Boh na nebi: „Na počiatku myšlienka, tú myšlienku som mal ja. Netušil som, že sa to takto vyvŕbi…“





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.